Hétvége

2010.02.27. 14:07

Termete magas, arcza szegletes

A gyűjtőszenvedély olyan betegség, melyből csak nehezen vagy egyáltalán nem lehet kigyógyulni - állítják a Tóth testvérek, Gyula és László, akik- kel Sandon, a Zalai Hírlap Falujárása során ismerkedtünk meg.

Kelemen Valéria

Büszkén viselik Tóthék a speciális betegséggel járó mellékhatásokat , s cseppet sem izgatják magukat amiatt, hogy gyűjtőszenvedélyük okán sokan furcsának tartják őket a dél-zalai faluban. - Aki a múltat nem becsüli, a jövőt sem érdemli - szögezte le a 63 esztendős Tóth Gyula, akinek minden vágya, hogy a régiségekből álló házi kollekciójuk egyszer végre mindenki számára láthatóvá váljék. Például egy helytörténeti múzeumban kiállítva.

- Hajdanán, amikor még az olajbányászatban dolgoztam, az Őrségben szinte minden faluban találkoztam tájházzal. Akkor, a 1970-es években fogalmazódott meg bennem a gondolat, hogy érdemes lenne gyűjteni a régiségeket, amit a saját padlásunkon kezdtem, aztán budapesti antikváriumokban és a bolhapiacon folytattam.Nos, ami Tóthék vágyát illeti, véletlenül sem tartozik az elérhetetlen kategóriába, sőt! Hábli Nándor sandi polgármestertől hallottuk: 2009 decemberében adták be a vidéki örökség megőrzését segítő Leader-pályázatot az egykori katolikus iskola felújítására, ahol egy helytörténeti múzeumot is szeretnének kialakítani.

 

 

- Előzetes megállapodást kötöttünk Tóth Gyulával és Tóth Lászlóval, akik vállalták, hogy a leendő múzeum rendelkezésére bocsátják az általuk összegyűjtött emlékeket - mondta Hábli Nándor. - A település központjában található régi épületet már tavaly helyi védettség alá helyeztük, hiszen egy pályázat segítségével akár tájházként, akár turistaszállóként a falu hasznára szolgálna. Az értékek megőrzése és a hagyományok ápolása ugyanúgy vezérelt minket, mint a turisztikai célból történő hasznosítás, főként, hogy itt ezek szimbiózisban lehetnének. Sandon a két templomon kívül nincs látványosság, amiért felkeresnének minket. Az 1806-ban épült evangélikus templom mára már műemlék, a falu legfontosabb nevezetessége, s nem ártana például egy helytörténeti múzeumnak is he-lyet adó tájházzal megtámogatni, hogy idecsalogassa a turistákat.- A XIX. század végén épült katolikus iskola nagyon jó lenne a helytörténeti múzeumnak, hiszen ott méltó körülmények között tekinthetnék meg az érdeklődők a régmúlt idők használati tárgyait és dokumentumait tartalmazó gyűjteményünket, mely most a házunkban zsúfolódik - vette át a szót a fiatalabb Tóth testvér, László, aki elárulta: számos kincsük származik az öreg san-di házak padlásáról. - A régi házak lebontásakor sokan olyan régiségeket is kidob-tak, amikről nem is sejtették, micsoda értéke lehet az utókornak. Így nem mennek veszendőbe.Fa mozsarak és teknők, véndők és szakajtók, lámpák és fapörzsölők, kezdetleges szénvasalók, öntött kályhák, cserépfazekak, agyagtálak és -korsók, tejesfazekak és hajdinakoptatók, századfordulós evőeszközök, rokkák, sütőlapátok, a régi paraszti élet megannyi emléke megtalálható Tóthéknál, ahol régi képeslapokból és pénzekből, szentképekből, keresztekből, zsoltáros énekeskönyvekből, s az 50-es évekből származó napilapokból, így a Zalai Hírlapból sincs hiány.Felfedeztünk egy 1823-ból származó ütött-kopott, szakadozott szélű napszám-levelet, ami az aratásról, a kaszálásról, a szénagyűjtésről és egyéb mezőgazdasági tevékenységekről szóló munkákat dokumentálta, átnéztünk három tucat szolgálati cselédkönyvet, s megtaláltuk egy sandi lakos 1924. február2-án kiállított munkakönyvét. Utóbbiban személyleírásként szerepelt például, hogy termete magas, arcza szegletes, orra és szája rendes, fogai épek, szakálla borotvált, bajusza vörhenyeges, különös ismertetőjele nincs.

 

További képekért klikk a fotóra!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!