Hétvége

2009.05.09. 02:26

Hős katonák: könyvben és filmen

Meghajtjuk a zászlót, meghajolunk az áldozatok előtt, akik a legdrágábbat, az életüket adták Magyarországért. E mondattal kezdődik a rezi Hősök könyve.

Sámel József

Ritka bemutatóra hívták az első és második világháborúban elesett, illetve eltűnt katonák, civilek hozzátartozóit nemrég a településen. Láthatták felmenőiket, fotóikat, leveleiket, nyírfakéregres írt feljegyzéseiket, katonai papírjaikat, egyéb relikviákat. Ezúttal nem kellett lapozniuk a három éve elkészült Hősök könyvét, a kötet tartalmát ugyanis huszonkét perces videofilmből ismerhették meg.

- A történelmi múltat kutatva, a rezi lakosok önfeláldozását bemutatva az önkormányzat 1991-ben a temetőben emlékművet állíttatott a világháborús hősök tiszteletére. Az 1914-18-as időszakból 53, a 1939-45 közöttiből pedig 61 név került fel a táblára - fogalmazott a múltat kutató Torma Béla, a Hősök könyve és a film ötletgazdája. - Ezt követően indult a munka, melynek keretében kutatni kezdtem a katonák sorsát. A Hadtörténeti Intézet információból kiderült, hogy a névsorok hiányosak. Az adataik szerint a második világháborúban 72 elesett, illetve eltűnt, valamint 47 sebesült rezi lakost tartanak nyilván. Az első világégésről pedig nem is tudtak információkat szolgáltatni, mivel a hivatalos papírok 1945-ben megsemmisültek. Ez a lista, s vele együtt a könyvünk - mivel a közvetlen hozzátartozóik már nem élnek - sajnálatosan már örökké hiányos marad.

A kitartó kutatómunkának köszönhetően azonban a katonák túlnyomó többsége szerepel a kötetben.

- Rengeteget beszélgettem a leszármazottakkal, akik sok-sok, nagy becsben tartott családi fotót, dokumentumot kaptam - folytatta az ötletgazda, hozzátéve: szerencsére olyan katonákkal is sikerült beszélnie, akik hazatértek a második világháborúból. - A film gondolata hirtelen ötlet volt, tulajdonképpen a könyv tartalmát mutatjuk be, megemlékező műsorral keretbe foglalva.

Az önkormányzattól kezdve a civil szervezeteken át a magánszemélyekig mindenki segítőkészen és lelkesen állt a munkához. A vágás és rendezés Dencs Ferenc nevéhez fűződik, a fotókat Tafota Istvánné állította össze, a film narrátora Tóth Ferenc. Az emlékező képsorokon a Rezi Nyugdíjas Klub, Asszonykórus és Lancz Ferencné éneke, illetve szavalata hallható.

A film bemutatójára nemrégiben került sor. Hatalmas volt a meglepetésünk, s egyben az örömünk, hiszen zsúfolásig megtelt a terem. Nem csak helyből, hanem távoli településekről, például Székesfehérvárról is érkeztek leszármazottak. Ahogy a film kockái peregtek, úgy csordult a könny a leszármazottak szeméből. A képsorok felidézték az egyének, a családok tragédiáját, azt üzenve: nem szabad, hogy a világháborúhoz hasonló borzalmak megismétlődjenek.

Torma Béla elmondta: bíznak abban, hogy a filmnek köszönhetően további információkat kapnak az egykori katonákról. Azokkal szeretnék bővíteni a kötetet, melyből egy díszpéldányt kívánnak kiadni.

Megszületett már az újabb ötlet is, az egykori alpolgármester a rezi leventék történetét kívánja kutatni, feldolgozni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!