Hétvége

2009.04.19. 13:34

"Sokáig eléggé unalmas alak voltam" - mondja a 19 éves (kezdő)mentalista

Éreztem, hogy egyszer eljön az időm és kibújhatok az unalmas srác szerepből - mondta az esztergályosnak tanuló 19 éves Selybi Dávid, akiben nagy erő lakozik, s a kanálhajlító Uri Geller után szabadon kezdő mentalistának tartja magát.

Benedek Bálint

Rockernek látszik, de kanalakat hajlít


    De kezdjük a legelején. Korábban egy másik cikk kapcsán az utcán a járókelők közül szúrtuk ki a rockernek öltözött Dávidot. A beszélgetés során említette: fellépése lesz, tehát most gőzerővel arra készül, azaz rápihen! Egy rockkoncert előtt miért kell lazítani?

- Milyen rock?! Én mentalista vagyok - vágta ki magát határozottan, és azonnal nyújtotta is a névjegykártyáját. Név, telefon, email cím: mentalista!

Bevallom, egyszerűen kinevettem! Bár titkon izgatott a téma, mi van, ha tényleg komoly az egész? Egy próbát megér az érdekesnek tűnő történet. Néhány nap múlva felhívtam telefonon. Kapásból rávágta: érezte, hogy keresni fogom. No igen, nem teljesen komplett - gondoltam magamban.

    Találkozásunkkor viszont nagyot fordult a világ, nem győztem visszaszívni a korábban felállított előítéleteimet, miszerint a fiú csal, hazudik és szélhámos! Éppen ezért kapásból a mélyvízbe dobtam, hogy azonnal bizonyítsa különleges képességét! S, láss csodát: érintésre egymás után hajtottak fejet a szerkesztőségi kanalak, sőt a villák fogai is pillanatok alatt szanaszét álltak.


A kanál "engedelmeskedik" Selybi Dávidnak


- Gondolatban befurakodtam a kanál vagy épp a villa molekulái közé - kommentálta a történteket a fiú. - Nem forrósodik fel, egyszerűen elhajlik.

És tényleg! Hitetlenként akkor is a csalás lehetőségét kerestem, de nem találtam, kétségtelenül a szemem előtt deformálódtak el az evőeszközök. 


Nem látja, de megérzi...


    De ezzel sem lehetett végképp levenni a lábamról: a következő feladatban rajzolnom kellett, eközben Dávid oda sem nézett. Csak egy mosolygós pálcikaembert bírtam a papírra kanyarintani, aminek tüskés hajat is rajzoltam. Ekkor megkért, nézzek a szemébe, amit alkottam vetítsem ki egy elképzelt mozivászonra.

- Vonalakat látok, meg kört - mormolta, közben bőszen rajzolni kezdett. - Úgy látom ez valamilyen alak, van haja és nagyon mosolyog.

Szabályosan libabőrös lettem, amikor megmutatta a firkantást, az általam határozottabban meghúzott vonalakat leszámítva tökéletes volt az egyezés. Talán mégsem beszél össze-vissza a terjedő energiákról, s egyéb érzésekről. A feladatok végére leizzadt, elpirult, láthatóan kimerült.


Abszurd? Lehet, de a bal oldali a szerző „műve”, másik a mentalistáé


- Az energiáim keringetésében még vannak hibák - fújta ki magát. - Ezért kell lazítanom és összeszedni magam, a pihenés rendszerint a feltöltődést szolgálja. Nincs ebben semmi meredek. Pusztán zenét hallgatok, ellazulok, relaxálok, mint bármelyik fiatal egy keményen átbulizott éjszaka után.

Csak Selybi Dávid nem az a szórakozós fajta. Mint mondja: mindig is visszahúzódó típus volt, nem jár diszkóba sem, viszont imád emberek között lenni.

- Jó sokáig eléggé unalmas alak voltam, amióta ismerik a képességeimet kinyílt előttem a világ - mesélt tovább a Cserháti Sándor SZKI-ban esztergályosnak tanuló fiatalember. - Egész életemben jók voltak a megérzéseim, a középiskolai osztálytársaim poénból kérdezgették is, hogy ki fog felelni vagy írunk-e dolgozatot. Erre valahogy mindig ráéreztem. Akkor még nem tulajdonítottam neki jelentőséget. A nyáron viszont megpróbálkoztam a kanálhajlítással, ami erő nélkül, a koncentrációval könnyedén sikerült.


Dávid az energiák a keringetésével mozdította el a villa fogait
Fotó: Szakony Attila


Aztán tovább kísérletezett. A családi étkészlet hamar áldozatul esett a furcsa hóbortnak. Komoly előkészületek után úgy döntött közönség elé áll. Novemberben megtartotta első nyilvános szereplését. A nézők furcsállták, és csodabogárnak nézték, ám azóta már kétszer tartott hasonló bemutatót.


Felhívatja magát vadidegenekkel, de a lottó nem az erőssége...



    Mindezek után újabb bizonyítékot akartam, hogy valóban egészen különleges képességek birtokában van. Készült! Érdekes ötletet eszelt ki, melybe ismét bevont. Az Erzsébet téren megállított négy járókelőt, három lányt és egy középkorú férfit. Elővette a teljesen átlagos számológépét, s megkérte pácienseit , üssenek be egy számot, aztán végezzenek el vele egy műveletet, bármit. Közben mélyen a szemükbe nézett, s végül az egyenlőségjel megnyomásával egy hosszú számsort kapott. Aztán megkérte az egyik lányt pötyögje be a kapott összeget a telefonjába, és tárcsázzon! Ekkor a résztvevők legnagyobb megdöbbenésére, Dávid zsebében megszólalt a telefon.

- Nem látok bele a fejekbe, ha viszont erősen koncentrálok, akkor befolyásolhatom a gondolatokat - magyarázta a hihetelennek tűnő módszer lényegét a kezdő mentalista. - Már hozzászoktam, ha bemutatkozom és mondom, hogy mentalista vagyok, rendszerint kinevetnek. Ez természetes reakció! Amint elmondom a zsebükben lapuló papírpénz azonosítószámát, vagy a várandós anyáknak, hogy milyen nemű lesz a gyermekük, teljesen más szemmel néznek rám. Valahol titkon mindig az volt a célom, hogy észrevegyenek. Korábban a színészettel is kacérkodtam, de most biztosan érzem, hol a helyem a világban.

Persze, ő sem érthet mindenhez: a lottószámok megérzésében egyelőre megbukott. A kollégám a fiú által elgondolt számokat játszotta meg, ám a tízből csak egyet talált el. Optimista ember lévén, újabbakat kért. Ha hétfőn már nem jönne dolgozni, Selybi Dávid tényleg tudhat valamit...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!