Hétvége

2009.03.08. 19:21

Otthonszülés: "teljes egészében enyém a felelősség"

<b>ZH</b> - A szülés, a születés természetes folyamat, ennek jegyében időről időre napirendre kerül a kérdés, hogy a kismama okvetlenül kórházban adjon-e életet gyermekének vagy inkább otthon, ismerősök körében várja a jövevényt.

Péter Gyöngyi

"Mindekinek mást jelent a biztonság..."

    Egy vizsgálat során óvodásokkal játszatták el a születésüket: mindössze annyi volt a feladatuk, hogy menjenek keresztül egy csősátron. Azok, akik császármetszés során bújtak elő, nem voltak hajlandóak végigmenni az alagúton, egyikük viszont különösen nagy élvezettel mászkált fel s alá. Kiderült, ő annak idején valóban könnyen jött a világra, említett egy példát a budapesti Benda Judit egészség-tanácsadó arra, hogy a születés életre szóló nyomot hagy az anyában és a gyermekben is.

 

A zalaegerszegi, de már a vasi megyeszékhelyen élő Kajzinger Ildikó felnőttként ment át hasonló próbán: a dúlaképzésen, melynek maga is alanya volt, a résztvevők alkottak alagútat egymásnak - saját testükből:

 

- Megrázó élmény volt, azt éreztem közben, hogy magamat játszom újra, úgy másztam végig az alagúton, ahogy életem során teszem a dolgom - mesélte a dúla.

 

A két hölggyel, valamint a szombathelyi, szintén dúla társukkal, Dézsi Rékával, a zalaegerszegi József Attila Városi Könyvtár Örömkör programján találkoztunk a minap: egy ausztrál szerzőpáros otthonszülésről, -születésről szóló mesekönyvét mutatták be. A kiadvány kapcsán a botrányokat, vitákat kavaró hazai helyzetről váltottunk szót. Mindannyian olyan anyukák, akik kórházban és saját környezetükben egyaránt megélték már a nők életének talán legnagyobb csodáját.

 

- Vannnak, akiknek a műszerekkel felszerelt helyiség adja meg a biztonságot, mások számára azok az értő emberek jelentik ugyanezt, akik - mint régen a parasztbábák - tisztában vannak vele, mikor kell segítséget hívni. Úgy vélem, akkor van szükségem kórházra, ha olyan kóros állapot áll elő, amire az orvos jelenthet megoldást - összegzett Ildikó. "Otthon teljes egészében enyém a felelősség"

 

- Azok az úgynevezett alacsony kockázatú szülések, melyeknél a bába, az orvos úgy ítéli meg, hogy nem várható komplikáció, valószínűleg nem lesz szükség beavatkozásra. Ezek aránya 80-90 százalék. Ilyen esetekben Svédországban vagy Hollandiában nincs is jelen orvos sem a várandósság ideje, sem pedig a szülés alatt, a segítő feladatát egy bába látja el. Mégis ebben a két országban a legalacsonyabb az anya- és a csecsemőhalandóság - hangsúlyozta Judit. - Magyarországon nem tudunk úgy tekinteni a szülésre, mint egy természetes folyamatra, miközben évezredeken keresztül így hozták világra gyermekeiket a nők. A világ nagy részére pedig a mai napig ez a jellemző. Egy gyermekem született kórházban, három pedig otthon. Kórházban szülő nőként nem voltam abban a helyzetben, hogy keresztülvigyem az akaratom. Pedig egyáltalán nem mindegy, miként születik meg a baba.

 

- Azt reggelig sorolhatnánk, mi a különbség a kórházi és az otthonszülés között. Attól mindenesetre nem lesz könnyebb az egész, hogy az ember megválasztja a helyszínt és a kísérőket - figyelmeztetett Ildikó. 

- A kórházban az orvos szül, otthon pedig én, mégpedig úgy és akkor, ahogyan és amikor nekem és a gyereknek jólesik. Egyébként a nőknek csak kis aránya annyira elvetemült , hogy vállalkozzon erre - összegzett Réka, karján a saját, ismerős környezetben, háborítatlul világra jött féléves Noémivel. - Otthon tulajdonképpen nehezebb dolgom volt, küzdöttem rendesen, ugyanis éreztem, hogy teljes egészében enyém a felelősség, bárhogy alakulnak is az események. Igaz, utólag már ez is jó érzés volt. Ha a kórházban esetleg történik valami váratlan, akkor az ember elbújhat az orvos köpenye mögé, mondhatja, hogy gyorsan tegyen valamit, vegye ki a gyereket.

 

- A felelősség persze mindenképpen a miénk, csak a kórházban az adott pillanatban leveszik a vállunkról - folytatta Ildikó.


"A szülés mindig rizikós"

 


    Másként vélekedik az, aki rengeteg születésnél segített már élete során, sok mindent látott és sok mindent tapasztalt. A Zala Megyei Kórház szülész-nőgyógyász főorvosát, dr. Kovács Lajost kérdeztük. A szakember elöljáróban elárulta, annak idején ő is és húga is otthon született. Ugyanakkor abban egészen biztos, hogy hozzátartozóinak nem javasolná az otthonszülést.

 

- Zalában annak idején három szülőotthon is működött, nem a semmiért zárták be ezeket az 1980-as években. Pedig ott a megfelelő körülmények és az orvosi felügyelet is adott volt. A szülés mindig rizikós. A legkellemesebbnek, leggyorsabbnak és legszövődménymentesebbnek induló esetnél is bármikor bármi felléphet. Előfordul, hogy az orvosnak is segítségre van szüksége. Minden szülész rémálma, hogy esetleg elakad a születő baba válla. Egyedül semmit nem tud tenni az ember, ha pedig nem kerülnek időben megfelelő helyre, ha túlságosan lassan érkezik a segítség, akkor a gyermek óhatatlanul elmegy. Ha valaki felvállalja annak a felelősségét, hogy ez megtörténhet, tegyen, ahogy jónak látja. Megtiltani nem lehet. De nem egy szülésnél tettem már fel magamnak a kérdést, hogy ebben a szituációban vajon mit csinált volna egy otthonszülésnél akár egy orvos - indokolt a főorvos. - Tudom, vannak országok, ahol ez gyakoribb dolog, de általában ott sem az első szülésnél vállalkoznak rá az anyukák. Foglalkozik ezzel a kérdéssel a szakmai kollégium is, mert ha van erre igény, akkor ki kell hogy dolgozza azokat a feltételeket, melyek mellett otthon is lehet szülni.

 

Magyarország ebből a szempontból két véglet között van, fogalmazott dr. Kovács Lajos. A nők egy része otthon szeretné világra hozni a gyermekét, míg mások sok esetben feleslegesen hosszú időt töltenek a kórházban. A főorvos szerint inkább ez utóbbi gyakorlaton lenne érdemes változtatni mégpedig a gyermekorvosi hálózat elmozdításával.

 

- Ha az anya a szülés után hat órával felkel, akkor - amennyiben az megszervezhető - kis otthoni segítséggel kiválóan el tudja látni a gyermekét. Természetesen úgy, hogy azonnal gondozásba veszik, meglátogatja a védőnő - mondta a szakember. - Azokat a vizsgálatokat pedig, melyeket a szülést követő négy napon végzünk el, esetleg egy házi gyerekorvos is meg tudná oldani. A lányom a világ két részén szült, Cancunban és Londonban: egy közös vonás mindenképpen volt: mindkét helyen otthon volt a szülés után néhány órával.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!