Hétvége

2008.06.14. 02:27

Műhely és érettségi

Véget ért a tanév, tegnap utoljára még megszólalt a csengő az általános és középiskolákban, hogy aztán szeptemberig néma maradjon. A nyolcadik évfolyamosok elbúcsúztak tanáraiktól, osztálytársaiktól, s lélekben már a középfokú tanulmányaikra készülnek.

Zalai Hírlap

Nehéz helyzetben vannak, hiszen lehet, hogy a választás egész életükre kihat. Van, aki szakmát szeretne szerezni, mások az általános képzésben bíznak. Egy dologban azonban mindannyian egyetértenek, az érettségi bizonyítvány megszerzése ma már alap, de a nyelvtanulás nélkül is bizonytalan a jövő.

- Ezért döntöttünk úgy, hogy kéttannyelvű gimnáziumba, s azon belül is angol szakra jelentkezem - mondta a lenti Dancs Daniella, aki évfolyama egyik legjobb tanulójának bizonyult. - Nyelvi előkészítővel kezdem, ahol kiemelten az angol nyelv tanulásával fogunk foglalkozni, így öt évig járok majd középiskolába.

Daniella általános iskolában két nyelvet is tanult, németet már első osztályos kora óta, az angolt pedig hetedikben vette fel. Osztálytársa, Sánczi Lilla a francia nyelvet választja, ennek praktikus okai is vannak, unokatestvére Franciaországban él.

- Valahogy kommunikálnom kell vele - magyarázza tréfásan döntését. - Általános gimnáziumba fogok járni, s én is nyelvi előkészítővel kezdem, hiszen eddig franciát még nem tanultam. A döntés az enyém volt, de anyukám is örült neki, csak annak nem, hogy elkerülök itthonról. Már az is eldőlt, hogy kollégista leszek, ezért csak hétvégente járok haza.

A lányok hozzáteszik, évfolyam- és osztálytársaik közül sokan választottak egerszegi középiskolát, néhányan pedig Szombathelyen folytatják. A két helyi középiskola szintén vonzó, Tóth Gergely például úgy látja, hogy a Gönczi Ferenc Gimnázium is ugyanazt a színvonalat nyújtja, mint bármelyik más felkapottabb suli. A lényeg az, hogy mindenhol tanulni kell.

- Olyan szakmát kell választani, amivel később el is lehet helyezkedni - magyarázza a korát meghazudtoló bölcsességgel. - Én az informatikai szakközepes osztályba fogok járni, ezt a tantárgyat mindig is nagyon kedveltem. Eleinte az is felmerült, hogy szakácsnak tanuljak, de az a pálya ma már nagyon telített, az informatikában több lehetőséget látok. A legfontosabb célom az érettségi bizonyítvány megszerzése, de ha olyan lesz az eredményem, akkor az informatikai főiskola sem elképzelhetetlen. Erről azonban még ráérek dönteni.

Szintén a szakma megszerzését tartja a legfőbb szempontnak Magyar Benjamin. A szőke fiú képességei alapján bátran jelentkezhetett volna akár gimnáziumba is, szüleivel való konzultációt követően viszont úgy döntött, CNC-forgácsolónak tanul.

- Folytatom apám foglalkozását - magyarázza. - Ő is ezt javasolta, mondván, az a biztos, ha egy jó szakmával rendelkezem, s nekem is van hozzá kedvem. Az érettségi után két évig még tanulni szeretnék, így technikusi oklevelem is lesz, ha minden úgy alakul, ahogy elterveztük.

A megkérdezett diákok közül Beninek számol be a legkiforrottabb elképzelésekről. Mint mondja, már azt a műhelynek kinézett helyiséget is megvették, ahol később dolgozni fog, a felszerelés beszerzésével azonban még várnak, mivel a technikai eszközök folyamatosan korszerűsödnek. A lenti fiú azt is tudja, hogy bejárós lesz, azaz naponta ingázik Zalaegerszeg és lakóhelye között. Ez azt jelenti, hogy reggel fél hatkor kel, s délután háromra ér majd haza.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!