Hétvége

2008.06.14. 02:29

Futball életre-halálra

Egymásra nézünk: Maradt vajon valaki otthon Horvátországban? Merthogy Klagenfurt csütörtökön megtelt, méghozzá többségében horvát drukkerrel. Erről is szól a futball Eb: szurkolj és lehetőleg érezd jól magad!

Kerkai Attila

A reggeli induláskor még van bennünk némi kétely: mi lesz, ha tényleg esik? Egész nap ronggyá ázva már nem ígérkezik annyira izgalmasnak a futball Eb, legyen bármilyen varázslatos is a hangulata. Graz határában akkora zivatarba futunk bele , hogy meg kell hozni a végső döntést: de persze, hogy megyünk tovább...!

Klagenfurt ha nem is verőfényes, ám éppen csak annyira borongós arcával fogad bennünket, hogy néhány perc akklimatizálódás után már nem is gondolunk a külső körülményekre. Amint belebotlunk az első szurkolói csoportba, tudjuk: sokadrangú kérdés, hogy éppen ma milyen az időjárás. Pontosan délben mosolyog ránk az az idős hölgy, aki látva bizonytalanságunkat, megnyugtat bennünket: hagyjuk csak ott az autónkat, ahol éppen most áll - idén júniusban más szabályok szerint élnek a városban, mint egyébként. Enyhén szólva sem unalmas séta következik a főtérre, ahol a legnagyobb kivetítő áll a szurkolók rendelkezésére, közben fel-felbukkan egy-egy arc a tömegben - szerintünk - reménytelen próbálkozással: jegyet venne... Mert az nincs, nem is értjük, miért éppen a Horvátország-Németország találkozóra lenne.

Klagenfurt ugyanis olyan, mintha a piros-fehér kockás öltözet kötelezően előírt viselet volna: a horvátok megszállták a várost. Német drukker is van elég, mégsem annyi, mint a rivális nemzet részéről, s az egyik mellékutcában már kora délután forró a hangulat: asztalokon, padokon táncolva énekelnek a horvát drukkerek, de senkinek nincs kifogása ellene. Készülnek a közös fotók, zajlik a sörözés, nem is értjük a még itthon begyűjtött információt, mely szerint panaszkodnak az osztrák kocsmárosok, mert keveset fogyasztanak a vendégek...

A belvárostól kissé távolabb, a stadionnál is hasonló a hangulat. Apropó, távolság! Egy Klagenfurt nagyságrendű városban (hivatalosan 92 ezer lakossal bír) igazából nem lehet ilyenről beszélni, de a kontinensvetélkedő szervezői a tömegközlekedésre így is nagy hangsúlyt fektettek. Buszjáratok sora indul a belvárostól a stadion felé, s jópofa az is, ahogy a hivatalos segítők eligazítják a vendégeket: ha valaki vesz buszjegyet, rendben, de ha nem, igazán az sem okoz gondot... A stadionnál aztán még több jegyre várót látunk, s közben kiszúrunk egy fekete bőrkabátost és a mellette bicikliző társát. Felmérő körutat tartanak: minden érdeklődőnek az a válasz, gyere tíz perc múlva, talán lesz jegy... Amúgy reménytelen vállalkozásnak tűnik belépőhöz jutni, hacsak az ember nem sajnál 500 vagy 1000 eurót leszurkolni egy belépőért.

A tömeg persze sokasodik, Németországból megérkeztek Batmanék, s még hárman Pókember-gúnyába bújva: ja, igen, nekik könnyű, még a falon át is bejutnak bárhová... Aztán - kapaszkodjon meg mindenki - kiderül: Elvis él! Elég hihetetlen fejlemény, pláne, hogy a Király horvát futballdrukkerként fut be.

Feladva a maradék reményt, hogy még jegyhez juthatunk, visszatérünk a város központjába. Megfogadjuk az egyik vendéglős tanácsát, idejében beküzdjük magunkat az elkerített területre, hisz összesen csak hétezer drukkert engednek be ebbe a zónába. Itt van a legnagyobb kivetítő a városban, s úgy tűnik, itt összpontosul a szurkolók zöme, akik nem juthatnak be a stadionba. Egy órával a horvát-német mérkőzés előtt az eseményeket addig csendesen szemlélő (többségében német egyenruhás) rendőrök szinte észrevétlen, ám hatékony és hihetetlen precíz akcióba kezdenek. A környező utcákban hangosbeszélőn figyelmeztetnek mindenkit, a főtér megtelt, több embert már nem engednek be, a kintmaradtak a többi, kisebb tereken felállított kivetítők előtt nézhetik meg a mérkőzést. Odabent - ugyebár Batman és Elvis után... - egy nagyon is valódi rendőrhölgy (megkockáztatjuk: a szakmában Európa egyik legszebbje!) vonja magára a figyelmet. Még a khaki színű egyenruha és a sorfal szigora sem tántorítja el a bátrabbakat attól, hogy közös fotót készítsenek vele. Arra persze mindenki ügyel, hogy azt a bizonyos határt ne hágja át, s alighanem - szurkoló és rendfenntartó egyaránt - tisztában van vele, meddig mehet el. A helyi szpíker próbálja lelkileg is felkészíteni a tömeget az elkövetkező két óra eseményeire. Bár a Herzlich willkommen! (csendes moraj a tömegben), majd Dobar dan (hangrobbanás válaszul) üdvözlés után igazából nem is tudja folytatni, s tán felesleges is: itt mindenki szurkolni akar. Minden korábbi tétel megdől a horvátok első (Srna lőtte) találatakor, a négy eurós sör (per korsó) másodpercek alatt értékét veszti: olyan mennyiség zúdul a nyakunkba, hogy végképp fölösleges vitát nyitni arról, hogy akkor fogy-e az ital az Eb ideje alatt, vagy sem... Deutschland, Deutschland, Auf Wiedersehn! - éneklik a horvátok teli torokból, miközben mellettünk egy hölgy evickél ki a tömegből német harci díszben . Egy fiatal kockás mezes udvariasan utat nyit neki, de azért kedvesen elismétli neki a rigmust. Ennyi belefér, úgyhogy most már ketten mosolyognak... A második horvát találatnál (Olic jegyzi) megint érkezik az égi áldás sör formájában, s hiába jön Podolski szépítő találata, a horvát válogatott és irigylésre méltóan lelkes, s nem kevésbé népes szurkolótáborta tudja: ők már továbbjutottak.

Következhet egy újabb város és egy újabb ellenfél, amíg csak bírják. Ekkor tudjuk meg: a horvát tábor gyászol is, egy 20 éves társuk Klagenfurtban életét vesztette szívelégtelenség következtében. Ilyen a futball: csodálatos játék, de egyben kegyetlen is tud lenni...

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!