Hétvége

2008.06.21. 02:30

Börtön helyett munka

A szabálysértés vagy bűncselekmény szankciójaként közérdekű munkát vállalóknak csak nagyjából a fele dolgozza le a kiszabott bírságot, s bár a rendszer alapvetően működik, tömegével fordulnak elő visszásságok.

Horváth A. Attila

- A cél az volt, hogy a törvényben meghatározott bűncselekmények, illetve enyhébb jogsértések elkövetői, amennyiben nincs jövedelmük, s így nem tudják befizetni a bírságot, társadalmilag hasznos munkát végezhessenek, ahelyett, hogy a börtönben ülik le büntetésüket. Ez kommunális jellegű, betanított, könnyű fizikai munkát jelent (például a közterületek kaszálását, a járdák, utak rendben tartását), amit bárki el tud végezni, csak a munkavállalási hajlandóság jelenthet akadályt. E tevékenységek jótékony hatása egyébként jól látszik a város arculatán - fogalmaz Aladi Gusztáv.

A közérdekű munka tehát alternatív büntetés, amit a pénzbírság be nem fizetése esetén lehet választani - de csak azoknak, akik nem rendelkeznek letiltható munkabérrel, s a bírságot adók módjára sem lehet behajtani tőlük. Hetente legalább egy napot kell ledolgozni (természetesen díjazás nélkül), s az egy napnyi - mindössze 6 órás - közérdekű munka 5000 forint pénzbírságot vált ki. Az egyik fő probléma, hogy ez az összeg aránytalanul magas a munkajövedelmekhez képest, egy munkavállalónak például havi bruttó 270 ezer forintot kellene keresnie ahhoz, hogy ilyen órabére legyen.

A közérdekű foglalkoztatást választókat leggyakrabban bolti lopáson, egyéb tulajdon elleni vétségen vagy közlekedési kihágáson érték korábban. Körükben a kiszabott munka teljesítésének aránya csak körülbelül 50 százalékos; aki valóban munkába áll, többnyire nincs vele probléma, ám a másik 50 százalék igencsak nehezen kezelhető.

- Többen időközben meggondolják magukat, felvetik a bírság kifizetését, vagy a munka jellege miatt meg sem jelennek a Kontakt Humán Kht.-nél. Aki visszalép és bírságot sem fizet, persze nem kerül automatikusan börtönbe: ilyenkor fordul elő gyakran, hogy nem lehet megtalálni, a végzést nem veszi át, a rendőri elővezetés alól pedig megpróbál kibújni. Amúgy a közérdekű munkával kapcsolatos ügyek száma az elmúlt években folyamatosan nőtt, ami azt jelzi, hogy mindez kedvező alternatívát jelent az érintetteknek - így Aladi Gusztáv.

Megtudjuk: a munkamorál átlagosnak mondható, de persze az is előfordul, hogy némelyek nem tartják magukat a munkaidőhöz, engedély nélkül távoznak, vagy éppen alkoholizálnak. Súlyosabb esetben ráadásul agresszívan lépnek fel a csoportvezetővel szemben, olykor megpróbálják rávenni arra, hogy némi kenőpénz ellenében igazolja le munkanapjukat, s amint elutasítást tapasztalnak, nem riadnak vissza a fenyegetéstől, sőt, a testi sértéstől sem. Volt például olyan csoportvezető, akit 2 éve megvert az egyik munkás, az ügyből feljelentés, majd bírósági eljárás lett. A közérdekű munkásokkal foglalkozóknak tehát nagy mentális terhet kell viselniük, így rátermettség híján aligha képesek elvégezni feladatukat. Mivel egyébként nincsenek külön szabálysértéses csoportok, az érintettek a többi közfoglalkoztatottal együtt dolgoznak a terepen, ahol bizony a tapasztalt munkások diktálják a tempót, s nem tűrik el a henyélést.

Burka Zsolt immár 8 éve dolgozik csoportvezetőként a Kontakt Humánnál. Azt mondja, néha előfordulnak utalások, fenyegetések azok részéről, aki se dolgozni, se bírságot fizetni, se ülni nem akarnak. A helyzetet azonban lehet kezelni, ő például mindig normális hangvételben szól a közérdekű munkásokhoz, így aztán sikerül is megoldania a problémákat.

- Vannak köztük barátságos, tisztességes emberek is, akik szeretnek dolgozni, sőt, gyakran kérdezik, van-e munkafelvétel. Ők általában családosok. A gond inkább azokkal a link személyekkel van, akik mindenáron le akarnak lépni a munkából. Embere válogatja: aki nem akar börtönbe kerülni, többnyire normálisan végzi a feladatát - tudjuk meg Burka Zsolttól.

Sikerült megszólaltatnunk egy olyan fiatalembert is, aki a garázda magatartás miatt kirótt bírságot váltotta ki közérdekű munkával.

- Tudtam volna, de nem akartam fizetni, mert nem éreztem úgy, hogy igaza van a bíróságnak, ezért választottam a munkát. Füvet kaszáltam a többiekkel, végül is nem volt nehéz, hamar eltelt az a pár nap, és nem került semmibe. Persze ez sem túl kellemes elfoglaltság, de jobb, mint a Várkör 4... - fogalmazott a fiatalember.

A szabálysértési ügyek száma egyébként évről évre növekszik, ám a közérdekű munkát többnyire ugyanazok a személyek választják; azt mondják, nincs jövedelmük, viszont szabadságvesztésüket nem kívánják letölteni. A jogszabály e téren is meglehetősen nagyvonalúnak mutatkozik: az illető akárhányszor kiválthatja büntetését közérdekű munkával, nem számít tehát, ha valaki visszaeső.

E témában jövő keddig várjuk szavazataikat itt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!