Hétvége

2008.06.28. 02:26

A tandíj és a kártyapakli összefüggése

Las Vegasról le van húzva az újabb bőr. Nem hinném, hogy rosszul megy nekik ott a kaszinókkal vastagon hintett sivatagban, azért fordultak volna Hollywoodhoz, promóciózná már föl egy kicsit a forgalmat. Mert egyébként lehetne erre gyanakodni, a Black Jack kártyajáték fix nyerési szisztémája a kettes matekosoknak is érthetőnek tűnik hirtelen, hátha még valakibe több szorult a számtanból teszem azt, két kétjegyű szám bizonytalan összeadásánál.

Szabó Judit

Ez van Ben Campbellel is: nem elég, hogy a Harvardra igyekvő gyereknek olyan átkozottul ártatlan a képe (Jim Sturgess 15 évesen már a vásznon feszített - Magánórák - , mondjuk az Oscar-díj elég messze van tőle), még az esze is beretva. A tanára ki is szúrja (Kevin Spacey - Amerikai szépség - képviseli a színi tehetséget, igaz, ő a producer is.) A tanár úr izgi dolgot művel azon túl, hogy az oskolában tágítja a rábízott agyakat. A legjobb kombinátorokat összegyűjti, aztán Las Vegasban nyereti velük véresre - leginkább saját magát. Ben csak egy fél pillanatig áll ellen a kísértésnek, motivációként pedig ott van a 300 ezer dolláros tandíj. Elmegy, figyelgeti a lapokat a 21-es szám körül forgó játékban, nyer és megint nyer.

Tipikus a folytatás: összetűzésbe kerül a tanárával, átveszi a csapatban a góré szerepét, csakhogy... Más érdek bukkan fel: a kaszinó biztonságáért felelős, de kiöregedő Cole. (Laurence Fishburne. Véletlenül ezt a figurát is igazi színészre bízta a Doktor Szöszivel, az Anyád napjával nevet szerzett Robert Luketic.) Cole kiszúrja a számolózsenit, meg arra is rájön, hogy az ifjú kaszinófosztogató mestere ugyanaz, mint akit egyszer már határozottan kitiltottak. Ben és Cole egymásra találnak egy bensőséges és egyenlőtlen verekedésben. Sikerrel, az éltanuló behúzza a csőbe a tanárát, akit elkapnak. Az igazság azonban nem hagyja ám magát: a fekete zsákban menekülő nyeremény Colé lesz, Bent ellenben valószínűleg felveszik a Harvardra. Pár év múlva erkölcsös tudós doktor lesz belőle, aki majd e módon szakít nagyot a csúnya, lelket-szellemet romboló pénzből.

Amíg végigaraszolunk a 130 percen, persze villódzunk ezerrel, Las Vegas neonfényei vakítanak, a lányok dögösek, a pezsgők hűvösek.

A film megtörtént sztorit dolgoz fel, sajna dögunalmasan. Olvastam, a krupiékat azok játsszák, akik a nyolcvanas években tényleg ezzel a módszerrel kaszáltak. Ha előbb tudom, őket figyeltem volna.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!