Hétvége

2008.05.03. 02:27

Probléma, ami még nincs is

Naponta hat-nyolc órát tölt az egyetemen, emellett tudja, hogy sokszor csak magára számíthat. Dolgozik: kosármeccseket vezet és levelezős versenyt javít. Ebből vásárolt laptopot, mely nélkülözhetetlen a tanulmányaihoz. Ősztől Lyonban tanul, műszaki-menedzser képzésen.

Szabó Judit

Az év zalai tehetsége programot három éve indította el a Zala Megyei Pedagógiai Intézet. A kezdeményezéshez csatlakozott a Zalai Hírlap is. A legkiválóbb zalai fiatalok a korábban felmutatott eredményeik mellett személyes találkozón mutathatták be magukat, majd ezután választotta ki a zsűri, hogy az adott évben kik a legjobbak az általános iskolai és a középiskolás korosztályban.

Az első év termése mutatta meg, hogy nagy jövő áll a zalaegerszegi Molnár Kristóf előtt, aki akkor a megyeszékhely Zrínyi Miklós Gimnáziumának harmadikosa volt, jelenleg pedig a Budapesti Műszaki Egyetem másodéves fizikus hallgatója. A középiskolás kategóriában az elsők között nyerte el a címet Czibor Eszter és Szépligeti Mátyás társaságában. Sőt, a díjátadón ő rendelkezett azzal a lélekjelenléttel, hogy a színháztermi sokadalom előtt épp zavarban lévő társai nevében is megköszönje az elismerést.

- A lyoni Ecole Centralba nyertem felvételt, ahol a megélhetésemet 2 évig a legrangosabb francia állami ösztöndíj, az Eiffelről elnevezett garantálja - mondta a minapi találkozásunkkor Kristóf Zalaegerszegen.

Valóban csak a tanulásra kell majd koncentrálnia, hiszen az ösztöndíj euróban is négy számjegyű összeget jelent havonta. A program, melybe felvételt nyert a TIME (Top Industrial Managers for Europe) nevet viseli, és főleg Európa legjobb műszaki egyetemei vesznek részt benne.

Úgy érzi, Az év zalai tehetsége cím kicsit kötelezi őt arra, hogy megmutassa a szűkebb pátriának, jól sáfárkodik az itt szerzett és az azóta tovább gyarapított tudással.

- Mi lesz, ha nagy lesz?

- Ezt a kérdést sajnos manapság már nem lehet megválaszolni - mosolyog. A fiatalember szobájában ülünk, rengeteg könyv között, számítógépek és egy békés macska társaságában. - Egyik előadásom kapcsán olvastam egy cikket, mely szerint 2010 tíz majdani legkeresettebb munkahelye 2004-ben még nem is létezett, annyira gyorsan alakul át a világ.

- Fizikusként indulva azonban rengeteg területen vállalhat munkát az ember. Úgy gondolom, a mi generációnknak majd olyan problémákat kell megoldania, melyek ma még nem is léteznek - ezért is fedi le az elképzeléseimet a műszaki-menedzser képzés, mely Franciaországban (ellentétben velünk) a mérnökképzés csúcsát jelenti: rendkívül széles körű, és kimondottan az ipar, a magántőke igényeit elégíti ki.

- Másképp kérdezem: mi foglalkoztatja leginkább?

- A fenntartható fejlődés kérdése.

- Mit is jelent ez?

- Ez összetett és komplex kérdés. Már pusztán az elektromos árammal való ellátottság sem lesz egyszerű néhány éven belül. Beszélhetünk itt a fosszilis energiahordozók kimerüléséről és az atomenergia túlságosan is lassú reneszánszáról. Bor Zsolt mondatai azonban ezt tökéletesen kifejezik: A fizikai, kémiai és biológiai alapműveltség nélkül felnövekvő generáció önmagára veszélyes módon fog élni a jövő évezred technológiai környezetében. Megítélésem szerint ez az egyik legsúlyosabb környezetvédelmi kockázat, amely a társadalmunkat a XXI. században fenyegeti. Ennek a gondolatnak a jegyében szeretném a jövőben képezni magam, hogy tőlem telhetően segítsem a fenntartható világ kialakítását.

Ha ebbe belegondolunk, bizony Kristóftól és nemzedékétől sokat kell várnunk. Az ösztöndíj kapcsán pár szót óhatatlanul vesztegetünk a hazai felsőoktatás finanszírozására.

- Sajnos több társamon is látom, hogy a szegényebb családból jövők a szociális támogatás és az egyébként jó tanulmányi eredmények ellenére sem tudnak csak a tanulásra koncentrálni - még azt is meg kell gondolniuk, ebédelhetnek-e aznap egyáltalán. Számítottam rá, hogy munkát kell vállalnom a tanulás mellett. Ennek érdekében középiskolás koromban elvégeztem a kosárlabda játékvezetői tanfolyamot.

Budapesten rendszeresen vezet junior és felnőtt meccseket is. Majd kétméteres beszélgetőtársam természetesen maga is kosarazott, a kari csapatban most is játszik, melynek menedzseri és edzői teendőit is ellátja maradék kis idejében.

Magánéletre például mostanában nem nagyon jut idő.

- Korábban egy komoly kapcsolatom volt - emiatt talán a külföldi tanulmányokról is lemondtam volna -, de az elmúlt fél évben a lányokat teljesen zárójelbe kellett tennem .

- Húzós az egyetem?

- Eléggé. Legalább hat-nyolc órát töltök az órákon, és egy-kettőt a házikkal, ráadásul most nyelvet is kell tanulnom. Az ösztöndíjhoz alapfeltétel volt a kiváló tanulmányi eredmény, a francia nyelvtudás azonban nem volt létszükséglet. Tanultam franciául korábban, de azt nagyrészt elfelejtettem. Most magántanárhoz járok, és a nyáron két hónapot tölthetünk Vichy-ben, a nyelvtudás miatt nem aggódom. A "SIKERES ZALAI FIATALOK" rovatunk eddigi cikkeit a kapcsolt anyagok között találja.

Ezek is érdekelhetik