Ünnep

2017.10.31. 14:24

Halloween Zalában?

A Halloween és a Mindenszentek, Halottak napjának ünnepe egy időszakra esik. Megfér-e egymás mellett a két különböző kultúra ebben az időszakban?

Mihály Szilvia

 

Fotó: A szerző

Zala megyében a 90-es évektől terjed a Halloween. Ezt először az angolul tanuló gimnazisták ünnepelték, kezdetben elég nagy ellenszenvet kiváltva az idősebb korosztályból. Mert hogy is férhet össze egy beöltözős, vicces buli a Halottak napjának ünnepével?

Mára már az ovisok is készítenek töklámpást, és járják kifestett arccal, jelmezben az utcákat.

Az angolszász eredetű Halloween belopózott az otthonokba, már október elején kicsi szellemekkel, tökfigurákkal dekoráljuk a lakásokat, udvarokat, a hónap utolsó napja pedig a mókáról szól.

Fotó: A szerző

Természetesen november elsején, Mindenszentek napján a hagyományos, csendes megemlékezés, a gyertyagyújtás és a temetőben lerótt tisztelet nem marad el a modernebb családoknál sem.

Fotó: A szerző

A két ünnep alapja azonos, megemlékezés a holtakról, a túlvilági szellemekről, szentekről.

A virágárusok elmondása szerint a vicces dekorációkat hetekkel korábban keresik, október utolsó napjaiban a koszorúk, sírcsokrok kelendőek.

Az üzletekben külön Halloween sarkokat rendeznek be, vásárolhatunk vicces, szellemes jelmezeket, és különböző szörny alakú csokoládét, cukorkát is. A jelmezek mellett a sminkeknek is kiemelt szerepe van, egy-egy Halloween buliban félelmetesebb arcok bukkannak fel, mint némelyik filmben.

Egyre több település szervez közös töklámpás faragást és felvonulást a lakóknak.

Fotó: Freestock

A zalai éttermek, cukrászdák kínálatában is megjelennek a tökös elemek; a hagyományos tökös-túrós rétes mellett sütőtökös lasagnét, sütőtök szirupos forró italokat, de akár szellem alakú süteményt is kérhetünk. A sült tök íze jól harmonizál a karamellel, de só és bors hozzáadásával húsos ételeknek is tökéletes kiegészítője.

Küldjön be képet nekünk, ha Ön is készített töklámpást vagy részt vett Halloween buliban!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!