Választunk

2022.02.12. 07:00

Hogyan lehet szavazni külföldön? A Zala Megyei Területi Választási Iroda vezetője elmondta

Hogyan lehet szavazni külföldön? A határainkon túl élő magyarok hogyan szavazhatnak az április 3-i ország­gyűlési választásokon? Erről is beszélt sajtótájékoztatóján dr. Mester László, a Zala Megyei Területi Választási Iroda vezetője.

Szabó Judit

Forrás: Illusztráció / Koszticsák Szilárd / MTI

A szerdai tájékoztatón elhangzott legfontosabb tudnivalókat már közzétettük, most az imént feltett kérdésekkel foglalkozunk. 

 

 

A magyarországi lakcímmel rendelkező, de a szavazás napján külföldön tartózkodó választópolgárok 146 külképviseleten szavazhatnak. Négy éve 118 helyen volt erre lehetőség, azóta a világ számos pontján, 29 helyen nyílt külképviselet az Egyesült Államoktól kezdve Kínán át Zambiáig, egy pedig megszűnt. A külképviseletek listája megtalálható a www.valasztas.hu internetes oldalon. 

 

 

A külképviseleti névjegyzékbe vételi kérelmet március 25-én 16 óráig lehet beadni, ez a határidő jogvesztő. Aki kérte a névjegyzékbe vételt, de meggondolta magát, mégsem külképviseleten akar szavazni, március 30-án 16 óráig igényelheti annak törlését. 

 

 

Az amerikai kontinensen az időeltolódás miatt április 2-án tartják a választást. 

 

 

Az alaptörvény nem köti a választójogot magyarországi lakóhelyhez, így a magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgárok – a határon túli magyarok – levélben szavazhatnak, kizárólag pártlistára. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!