Lovaglás

2018.04.21. 19:00

Új helyszínen rendezik a Nemzeti Vágta szlovéniai előfutamát

Hosszas előkészítés után döntöttek a 2018-as Muravidéki Vágta helyszínéről és időpontjáról a szervezők. A Nemzeti Vágta szlovéniai előfutamát Gyertyánosban tartják, június 2-án.

Gyuricza Ferenc

A Nemzeti Vágta szlovéniai előfutamát 2016 óta rendezik meg Fotó: archív/Gyuricza Ferenc/Zalai Hírlap

Mindez egyben azt is jelenti, hogy a Muravidéki Vágta történetében immár a harmadik helyszínre költözik a rendezvény. Az újabb változtatás elsődleges oka, hogy az elmúlt évben a versenypálya talaját a lehullott csapadék miatt a versenybíróság kifogásolta, ezért a futamokat az előzetes ütemtervhez képest többórás csúszással, annak felszáradása után rendezhették meg. A szervezők ez évben mindenképpen el kívánták kerülni a hasonló anomáliákat – jelentette be Horváth József, a Lóbarátok Egyesületének tagja, a verseny egyik főszervezője.

A Nemzeti Vágta szlovéniai előfutamát 2016 óta rendezik meg Fotó: archív/Gyuricza Ferenc/Zalai Hírlap

Szlovénia 2016-ban csatlakozott először a Nemzeti Vágtához, akkor még Lendván, a Lipa Szálloda szomszédságában rendezték meg a muravidéki előfutamot. A látványos rendezvénynek akkora sikere lett, hogy a jövőbeni folytatás biztosítása érdekében a szervezők külön egyesületet hoztak létre. 2017-ben ennek ellenére új helyszínt kellett keresni, mert a Lóbarátok Egyesülete a folytatásról pénzügyi okok miatt nem tudott meg-egyezni az említett lendvai terület tulajdonosával. A tavalyi Muravidéki Vágta helyszínét hosszú távú megoldásnak képzelték el, ám a Hosszúfalu melletti terület vizenyőssége keresztülhúzta számításaikat. Horváth József elmondása szerint ez évre két lehetséges alternatíva merült fel: Petesháza, illetve Gyertyános. A tárgyalások során utóbbi tűnt alkalmasabbnak, ezért – egyelőre átmeneti megoldásként – az mellett tették le a voksukat, ami egyben az időpont módosításával is járt. Az eddigi vágtákat ugyanis augusztusban tartották, az idei rendezvény azonban nyár elejére tevődik át, azt a június 2-ai gyertyánosi falunapok alatt szervezik meg. Horváth József azt is elmondta: a helyszín és az időpont változása a prog-ram színvonalát nem befolyásolja, a 2018-as Muravidéki Vágtához ugyanúgy számos kulturális és lovas kísérő esemény csatlakozik, továbbá abban is bíznak, hogy az eddigiekhez hasonlóan most is nézők ezreit – magyarországi és szlovéniai érdeklődőket és sportkedvelőket egyaránt – vonzza majd a rendezvény.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában