A szakmai stáb tagja lehetett

2018.06.21. 19:26

Németh Imre a borászválogatottal járt Szlovéniában

A határ menti városban élő Németh Imre labdarúgóedző szlovéniai kapcsolatáról már sokszor írtuk, s talán nem véletlen, hogy a nemrég a szomszédos országban rendezett borász labdarúgó-Európa- bajnokságon a szakmai stáb tagjaként segítette a mieink munkáját.

Kerkai Attila

Balról Magyar Zoltán, mellette Németh Imre, akik most együtt dolgoztak Fotó: a szerző

Németh Imréről tudni illik, hogy Szlovéniában szerezte meg a legmagasabb szintű, Pro-licences edzői képesítést, s tavaly a Szlovén Labdarúgószövetségtől kitüntetést is kapott a szomszédos országban végzett munkájáért. Németh Imre jelenleg idehaza dolgozik a Femat-Csesztreg csapatánál, ám a magyar parlamenti, valamint a borász labdarúgó-válogatottat is irányító Magyar Zoltán hívó szavát nem utasíthatta vissza.

– Régi, harmincéves barátság fűz Magyar Zoltánhoz, aki felkért, hogy a Mariborban rendezendő V. Borász Labdarúgó-Európa-bajnokságon legyek a segítője – kezdte ezzel beszélgetésünket Németh Imre, amikor megkerestük. – Ennek a felkérésnek nem mondhattam nemet, és úgy néz ki, talán egy hosszabb kapcsolat is kialakulhat ebből. A borászválogatottak kétévente esedékes kontinensvetélkedőjén olyanok szerepelhetnek, akiknek az adott ország labdarúgó- szövetségétől érvényes igazolásuk van, illetve arról is igazolással kell rendelkezni, hogy szakmabeliek. Csak érdekességképpen említem meg Posza Zsolt és dr. Horváth Gábor nevét, akik élvonalbeli futballisták voltak, de borászati tevékenységet is folytatnak. A többi játékos a megyei, a BLSZ-, illetve az NB III-as bajnokságban játszik, de ők is érintettek a szakmában.

Balról Magyar Zoltán, mellette Németh Imre, akik most együtt dolgoztak Fotó: a szerző

Németh Imre persze arról is beszámolt, hogy a futball mellett a részt vevő országok borainak a bemutatása sem maradhatott el. Minden küldöttség 350 palack bort vitt magával, ami az Eb-vel párhuzamos szakmai részt képezte. Ám most a futballról beszélgettünk, s ahogy Németh Imre elmondta, a mieink a csoportjukban kikaptak a németektől 2–1-re, majd 6–0-ra verték Svájcot, Szlovénia viszont 1–0-ra legyőzte a magyarokat. Végül a magyar csapat az ötödik helyezést szerezte meg Portugália 3–1-es legyőzésével.

– A legjobb négy közé vártuk a csapatot, de ehhez egy kicsivel többet kellett volna készülnünk, és az az igazság, hogy az előttünk végzett csapatokban jobb futballisták játszottak – mondta. – A német és az olasz együttesben több, 35 év körüli játékos is megtalálható volt, akik hazájuk élvonalbeli bajnokságában játszottak korábban. A szakmai rész és a futball ugyan élesen elkülönült, de a kettő jól kiegészítette egymást, s egyre népszerűbbé válik a torna. A két év múlva esedékes borász-Eb-hez már most jelezték, hogy még több ország csatlakozik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában