labdarúgás

2018.08.19. 20:09

Második félidei játékával megérdemelten nyert a ZTE FC

A labdarúgó NB II 4. fordulójában a Békéscsabát fogadta vasárnap este a ZTE FC. Gazdag NB I-es múlttal is rendelkező párharcról van szó, melynek a felek veretlenül kezdtek neki. És a ZTE meg is őrizte ezt.

Varga Andor

ZTE FC – Békéscsaba 1912 Előre 3-1 (1-1)

Zalaegerszeg, ZTE Aréna, 1134 néző. Jv.: Bognár T. (Farkas B., Horváth Z.).

ZTE: Zöldesi – Szépe (Kónya, a szünetben), Lesjak, Devecseri, Bedi – Kiss, Vojnovic – Babati, Szökrönyös (Horváth K., 74.), Balázs (Novák, 68.) – Gajdos. Vezetőedző: Nagy Tamás.

Békéscsaba: Rybansky – Pilán, Nagy (Hursán, 11.), Szélpál, Mészáros (Zahorán, 63.) – Mezei, Király, Viczián – Máris (Szalai, a szünetben), Gránicz – Urbin. Vezetőedző: Boér Gábor.

Gólszerzők: Gajdos (45+1., 52.), Babati (71.), illetve Urbin (42.).

Sárga lap: Devecseri (41.), Vojnovic (90+3.), illetve Viczián (22.),

A viharsarki együttes honlapjának beharangozója már-már félelmetes ellenfél képét festette a lila-fehérek elé a zalai alakulat személyében. A cikk szerint az elmúlt 16 év 18 közös tétmeccse során 10 ZTE-siker született, míg a tegnapi vendég csupán háromszor nyert. Arról nem beszélve, hogy az elmúlt, hányattatott évük ellenére a legutóbbi három bajnokin rendre az egerszegiek győztek (időrendben visszafelé: 3-0, 1-0, 2-0), melyek közül ráadásul az első és az utolsó idegenben esett.De amint a csabai szerző is felhívta a figyelmet: egy dolog a statisztika, és egy másik az NB II-es valóság.

A mérkőzés előtt Bedi Bencét, a ZTE saját nevelésű játékosát köszöntötték, aki még nincs 22 éves, de a múlt héten, Győrben már a 100. felnőtt bajnokiján lépett pályára.

Az 5. percben Babati ígéretes előre ívelését Nagy fejelte ki Gajdos elől, aminek során a vendégek védőjének karja megsérült és rövidesen le is kellett cserélni. A 10. percben Bedi robogott el a bal szélen, de ígéretes beadását Gajdos nem tudta kapura irányítani fejjel. A 15. percben Babatit kellett ápolni, közben a vendégek alig beállt játékosa cipőt cserélt. A csabaiak átadták a kezdeményezést a ZTE-nek, a hazaiak azonban nem tudtak élni a lehetőséggel. Látszott, hogy a ZTE a széleken szeretne veszélyes lenni, ez többször majdnem össze is jött, ám sajnos csak majdnem. A félidő hajrájáig próbálkozott a hazai csapat, ám igazi veszély nélkül, majd felbátorodtak a vendégek. A 37. percben Király szabadrúgása kipattant Rybansky melléről, ám a hazai védők takarítottak. A 42. percben az első akcióból kapura tartó lövés érkezett: Viczián labdáját védte Zöldesi. Aztán utóbbi bedobásból élesen a kapu elé juttatta a labdát, ami elcsúszott a védők mellett, egészen Urbinig, aki közvetlen közelről fejjel megszerezte szezonbeli negyedik gólját, 0-1. A játékrészben sok volt az ápolás, az ezek miatti hosszabbítás pedig lehetőséget teremtett e ZTE-nek. Illetve benne volt az egyenlítésben a vendégek néhány védője, akik már a hosszabbításban addig totojáztak, míg Balázs el nem vette tőlük a labdát. A támadó aztán kiugratta Gajdost, ő pedig higgadtan a hálóba lőtt, 1-1. Egészen megélénkültek ezek a percek: a lefújásig még belefért egy egészséges Mezei-lövés Zöldesi-védéssel kombinálva, majd a sokadik Babati-Szélpál párharc után szabadrúgás jött a jobb oldalról, szinte a 16-os vonaláról, amit Vojnovic 7 méterről alig bólintott mellé.

Fordulás után rögtön 11-esgyanús szituációban kirúgást ítélt a játékvezető (Viczián próbálta szerelni Babatit), majd a kirúgás után a középpályáról visszafejelt labdával Gajdos ugrott ki, de a döntő pillanatban hosszan szöktette magát, így Rybansky javítani tudott. Babati és Balázs szélt cserélt, a ZTE pedig igen elszánt rohamokat indított. És az 52. percben örülhettek is a drukkerek: Babati lopott le egy passzt az ellenfél térfelének közepén, kiugratta Szökrönyöst, akinek lövésébe még bravúrral belekapott a kifutó vendégkapus, ám Gajdos érkezett elsőként, és 12 méterről a kapuba lőtt, 2-1. A hazaiak a következő percekben magabiztosak voltak, akcióik alapján úgy tűnt, megvan a kulcs a vendégek védelméhez. A 71. percben pedig érkezett is a következő gól: a bal oldalon Novák erőszakosan kaparta ki a gesztenyét, pontosan gurított középre a berobbanó Babati elé, aki 11 méterről nagy gólt lőtt a jobb felső sarokba, 3-1. A 78. percben Gajdos passza után Horváth lőtt 17 méterről nagyot – a déli lelátóról nézve alig a hosszú sarok mellé. A 85. percben ismét majdnem Novák erőszakossága hozott eredményt: egy nem tökéletes kiugratásért megharcolt védőjével, ám közben a kapus túl közel ért hozzá, és tisztázni tudott. Már a hosszabbításban Horváth vitte el a labdát a jobb szélen, végül Gajdos elé játszott, aki elől bátran kifutva tisztázott a békéscsabai kapus.

A ZTE FC megérdemelt és szép győzelmet aratott, a második félidőben minden tekintetben ellenfele fölé kerekedve.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában