Foci

2017.10.18. 19:57

Liverpooli hangulat a Lendvai vár tövében

Tanulságos mérkőzés, vagy ha úgy tetszik, kiváló tapasztalatszerzés volt a szerdán Lendván játszott ifjúsági labdarúgó Bajnokok Ligája-találkozó az NK Maribor és a Liverpool csapatai között. Az egészet nagyon röviden talán úgy lehetne jellemezni: más lépték.

Kerkai Atila

k

Fotó: Szekeres Péter

Ami leginkább természetesen a Liverpool FC fiataljaira, pontosabban egy topklub lehetőségeire vonatkozik.

Sőt, néha még az is felmerülhet, hogy már-már túlzás, ami körülvesz egy-egy csapatot, hogy aztán néhány pillanattal „arrébb” meg rádöbbenjünk: mennyire egyszerűen oldanak meg dolgokat. Szóval, a Liverpool az mindenhol Liverpool, nem csoda, hogy Lendván kétezren látták a Maribor és Liverpool ifimérkőzését. Jórészt fiatalok, de nagyon sok érdeklődő, köztük magyar is ott ült a lelátón (egyébként nagyon helyesen, ingyenes volt a belépés).

Liverpooli hangulat a Lendvai vár tövében-Fotós: Szekeres Péter

És természetesen jöttek „igazi” angol drukkerek is, többségük Steven Gerrard-mezben... A Liverpool ikonja, klublegendája irányítja ugyanis az ifi BL-ben szereplő együttest, s máig nagy tiszteletnek örvend. Vélhetően játékosai körében is, mert ki lenne az az „elvetemült” ifjonc, aki például ne egy Gerrard-féle klasszistól akarná megkapni a tudást. A Liverpool végül 4-1-re győzte le a Maribort abszolút tudatos futballt játszva. Mindezt amiatt emeljük ki, mert ebben a korban ezen a szinten gyakorlatilag szinte már a felnőttfutball, vagy legalábbis ahhoz nagyon hasonló játék az elvárás. Ami igaz a Mariborra is, láttunk benne pár ügyes srácot, de persze többet az angoloknál.

Kétségtelen, a legjobbjuk egy Liam Millar nevű, amúgy kanadai fiú volt, akit egyszerűen nem tudtak tartani, pedig tényleg nem csinált „semmit”. Csak gyors volt, labdabiztos, és taktikailag már-már kész futballista, ha lehet ilyet állítani egy 18 éves fiúról. Ám a társaira is jellemző ez, és tényleg úgy tűnt, ezt a korosztályt már nagyon megbecsülik. Gyakorlatilag egy professzionálisan működő egység az övék is. A csapatbusz mellett még egy busznyi kísérő érkezett a Liverpool ifivel Lendvára. Külön tv-stáb, újságírók és még sorolhatnánk, ki mindenki. Ezért mondjuk, hogy más lépték ez, amivel mondjuk nem versenyezhet sem a szlovén, sem pedig a magyar futball. Ugyanakkor abszolút tanulságos volt a találkozó utáni „levezetés”.

A mérkőzésen keveset, vagy egyáltalán nem játszó labdarúgók egy 20-25 perces tréninget kaptak. Kőkemény szárazfutásokkal – nem labdás gyakorlatokkal – eljutva az oxigénhiányos állapotig. Az, hogy nem volt ez könnyű átmozgatás, az arcokra volt írva... De ez az, amit nem lehet kihagyni, nem lehet elsumákolni ebben a korban, enélkül nem válhat belőlük később felkészült, tényleg kész játékos.

Közben külön stáb érkezett a pálya szélére, hogy folyosót nyissanak Steven Gerrardnak az összegyűlt riporterek és operatőrök között. Mert bármennyire is barátságos fickónak tűnik, szerdán csak és kizárólag a klub tévéjének nyilatkozott, senki másnak, bárhogy is kérlelték a szlovén zsurnaliszták a sajtósát. Hogy aztán Gerrard visszafele szinte kérés nélkül, mosolyogva megálljon a mentősöknek, vagy a biztonsági őröknek egy-egy közös fotóra, de még pár újságírónak is...

Csak nem nyilatkozott, vélhetően nem tiszteletlenségből, egyszerűen ez volt az aznapi szabály a klubnál. Ám ehhez tényleg el kell jutni egy bizonyos szintre.

Az esti, „igazi” BL-meccs 0-7-es eredménye után a másnapi liverpooli sajtó meg egyenesen a hetedik mennyországot emlegette...

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában