Íjászat

2017.10.18. 20:18

A két fiatal hévízi íjász távlati célja az olimpia

A Magyar Íjász Szövetség olimpiai és terep szakágában az első központi edzésen kihirdette a szövetségi kapitány a 2018-as válogatott keretet. A Hévíz SK két fiatalja is bekerült korosztályuk legjobbjai közé.

Kerkai Attila

A válogatott keretedzésén; Fotó: Hévíz SK

Az elmúlt év eredményei és a beadott pályázatok alapján hozták meg a szakemberek a döntést, vagyis hirdették ki a válogatott kereteket.

Az éves szakmai beszámolóban az elmúlt versenyév eredményei is kiemelésre kerültek, és több nemzetközi verseny is volt, ahol Szüts Mátyás és Bencsik Márk is a dobogóra állhatott. Eredményesek voltak a Duna Kupán, a Közép Európa Kupa sorozaton és a Veronica’s Cup-on is. És mindezeknek köszönhetően Bencsik Márk a kadett, Szüts Mátyás pedig az ifjúsági korosztályban lesz a 2018-as évben a magyar válogatott tagja.

- Mindketten teljesítették a kerettagsághoz szükséges ponthatárt – tájékoztatott Bencsik Péter, a Hévíz SK íjászainak edzője. – Azért is számít ez kiemelkedő eredménynek, mert a teljes olimpiai magyar keret hat versenyző, és közülük kettő hévízi sportoló. A befektetett munkával elértük a 2017. évi célunkat. A következő alapozó időszak és versenyév ennek megfelelően még nagyobb elkötelezettséget és edzésmunkát igényel részünkről.

A válogatott keretedzésén; Fotó: Hévíz SK

Bencsik Pétert megkérdeztük arról is, hogy ő milyen lehetőségeket lát még a két fiatal kerettagságában.

- Kimondatlanul is távlati cél számunkra a 2020-as tokiói olimpia, hiszen ez a hat fő a nyári játékok műsorán szereplő számban versenyez – mondta a szakember. – Ami egyaránt igaz a felnőttekre és a juniorokra, ahogy a fiatalokat hívják. Az olimpiai szám pedig a világon mindenki számára ugyanazt jelenti, ebben kell bizonyítani. Mi élni kívánunk a most megkapott lehetőséggel. Kinyílt egy ajtó, amin szeretnénk belépni, de nagy áldozatokat kell majd hozni ezért.

Ahogy nőttek a fiúk, minden évben egyre nehezebb és keményebb munkát végeztek, de most ennél is többet kell tenni, még nagyobb energiát kell befektetni. Egyéni sportágról van szó, ráadásul itt nincsenek kategóriák, mindenkinek a világon ugyanazt kell lőnie. Ezért nagyon nehéz és – ezt ne értsék félre – rossz sportág a miénk, hiszen nincs lehetőség ezen belül más számot választani, vagy más távon lőni. Hévízről is elérhetők a célok, de nagyon keményen kell készülni. A város eddig is maximálisan mellettünk állt, és reméljük a jövőben is így lesz. Én nagyon boldog vagyok és nagy dicsőség számunkra, hogy eddig elértünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában