ZTE FC

2017.12.11. 19:31

Most kell jó döntéseket hozni

Véget ért az ősz a labdarúgó NB II-ben és nincs mit szépíteni rajta: a ZTE FC óriási csalódást okozott. A gárda a 14. helyen telel, jelenleg nincs vezetőedzője, és az ősz utolsó részében fásult csapat benyomását keltette.

Kerkai Attila

A zetés Vernes (fehér mezben) próbálja lefutni a gyirmóti védőt Fotó: Szekeres Péter

A vasárnapi évzáró, a Gyirmót FC elleni hazai vereség (2-4) is pontosan ezt tükrözte. Persze el lehet mondani, hogy 2-0-s vendégvezetés után, amikor akár egy nagyobb vereség is benne volt a pakliban, felállt a ZTE FC, hiszen a második félidőben kiegyenlítette hátrányát (2-2), de nem tudott továbblépni, vagyis megnyerni a mérkőzést. Érkezett az újabb gyirmóti gól, s ahogy Hannich Péter, a vendégek szakvezetője elmondta: ekkor nyerték meg a találkozót, hiszen a negyedik találat csak a ráadás volt. Igazából már nem számított.

A zetés Vernes (fehér mezben) próbálja lefutni a gyirmóti védőt Fotó: Szekeres Péter

Egerszegi részről a megbízott szakvezető, a kapusedző Vlaszák Géza a találkozó után annyit tudott mondani: egy folyamat része, hogy a csapat ebbe a helyzetbe került. Lelkileg nem tudott vasárnap sem túllendülni azon a ponton, hogy a vezetést átvegye. Az egykori kiváló kapus erre gondolt, amikor a lelki tényezőkről beszélt, hiszen egy profi úgymond ne „lelkizzen”, az nem ennek a műfajnak a része...

A ZTE FC esetében viszont már nem egy mérkőzés, nem ez a vereség a lényeg, hanem valóban a folyamat, ami idáig vezetett. És persze a jövő. Az egerszegi csapat többre taksált gárda, mint amit a jelenlegi pozíciója mutat, de ettől még ne „nyugodjon meg” senki. Magától nem jön az eredmény, a nyári, erősítésnek szánt játékosok közül tulajdonképpen senki nem lett húzóember, nemhogy nyerő játékos. Nagy Gábor, Balázs Zsolt, Vernes Richárd, Tomas Dubek az élvonalból érkezett, ám a múlt egy dolog. A ZTE húzóemberei továbbra is Szappanos Péter, Forgács András, Babati Benjamin és Bedi Bence. Amivel lehet vitázni, de ez is egy vélemény.

Hogy megosztott az öltöző, nem titok. Hogy ebben mennyire játszott közre, hogy az erősítések nem igazán váltak be, pedig valószínűleg nem ők a csapat leggyengébben fizetett tagjai, nehezen mérhető. A szakvezetésnek nem sikerült igazi csapatszellemet kialakítani. Zoran Spisljak két hete távozott, de neki sem volt könnyű dolga, s nem lehet mindent csak az ő nyakába varrni. Lehet, hogy ő sem volt a legjobb választás, pedig felkészült szakember, ezt senki sem vitatja.

Hogy ki lesz a ZTE FC következő edzője, már izgalmasabb kérdés. Jól kell eltalálni a személyét, a habitusát, ha a klub valamit akar. Nyilván nem küldik el a télen a fél keretet, de a jelenlegi helyzetből ki kell szakadnia a ZTE FC-nek. Ahogy hallani, Végh Gábor többségi tulajdonos eltökélt ebben. Ám a legfontosabb, hogy reálisan fel kell mérni, ez a keret mire képes. Se felül, se alul nem szabad értékelni. Lehet, hogy „nagy név” lesz az új edző, vagy olyan, aki már dolgozott a magyar NB II-ben. Kis túlzással: minden Pro-licenccel rendelkező szakember esélyes a kispadra. Ami nyilván nem igaz, a kör ennél szűkebb, de tényleg olyan szakembert kell keresni, aki képes felrázni a társaságot. Mondjuk egy szempontból „könnyű” dolga ígérkezik az új szakembernek: a mostaninál jó eséllyel tudja majd jobb szereplés felé terelni a csapatot...

Mert ez a helyezés és ez az őszi produkció méltatlan a klubhoz és az egerszegi hagyományokhoz!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában