Mountainbike

2018.04.21. 20:00

Kanizsai csapat is részt vett a Zselic Maratonon

Egy nagykanizsai különítmény is sikeresen teljesítette a Zselic Maraton elnevezésű mountainbike-viadal szakaszait.

Benedek Bálint

Rácz Máté útban a cél felé. A zalai fiatalember 3 és fél óra alatt tekerte le a 75 kilométeres távot Fotó: Kálovics Tamás

A somogyi Ropolypusztáról indult a több száz fős mezőny, hogy meghódítsa a környéket. A távokat a Zselici Tájvédelmi Körzet szívében jelölték ki. A pálya útvonala jórészt erdészeti földutakon, turistaösvényen, illetve rövidebb szakaszokon apróköves és aszfaltos úton haladt.

Rácz Máté útban a cél felé. A zalai fiatalember 3 és fél óra alatt tekerte le a 75 kilométeres távot Fotó: Kálovics Tamás

Több kategóriában is indultak a kanizsaiak

A kanizsai csapatban Kajtár Balázs, Horváth Attila, Horváth Zsolt, Szollár Zsolt, Varga Gábor, Tóth Balázs, Rácz Máté, Farkas György, Farkas Dávid, Herke Tamás és Kálovics Tamás indult. Az eltérő életkorú és felkészültségű dél-zalaiak több kategóriában és távon igyekeztek a lehető legjobban teljesíteni.

- A pálya valódi nehézsége a szintkülönbségekben rejlett, de a különféle terepviszonyok állandó változása sem könnyítette meg a helyzetünket – mondta Kálovics Tamás. – Háromféle, 25, 50 és 75 kilométeres táv közül lehetett választani, amelyek egyike sem mondható könnyűnek, s mindegyik különösen nagy koncentrációt igényelt a versenyzőktől. Ez a viadal kiemelkedik a hazai hegyikerékpár-maratonok sorából, hiszen minden pontján kihívásra készteti az indulókat. A lejtőket követően komoly emelkedők színesítették a terepet, viszont síkon keveset tekerhettek a kerékpárosok. Soha nem adhattuk át magunkat a száguldás élvezetének, végig figyelni kellett a fák föld feletti gyökereire vagy éppen egy-egy természetes ugrató vagy bokáig érő sár nehezítette az előrejutást.

Az utakra nem lehetett panasz

Kálovics Tamás szerint ettől függetlenül a szervezőket dicséret illeti, hiszen az erdészek több helyen is elsimították az utakat, szinte „kitakarították” az erdőt a verseny és a versenyzők kedvéért.

- A kerékpárosok többsége főleg a környék erdős területein igyekszik minél több tapasztalatot gyűjteni a terepkerékpározás szépségeiről – fogalmazott Tamás. – A kanizsai Csónakázó-tónál található XCO pálya eléggé technikás, ezért az állóképességet is megedzi és fejleszti.

Az eredményekről szólva kiemelte: némi meglepetésre a legjobban a 24 éves, még kezdőnek számító Rácz Máté szerepelt, aki hosszú távon a felnőtt férfiak kategóriájában 3:27,03-as idejével a második helyen végzett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában