Toborzó

2018.03.18. 13:00

A jó idő beköszöntére várnak a kajak-kenu szerelmesei

A kajak-kenu sportág a legsikeresebbek közé tartozik hazánkban. Rengeteg olimpiai, világ- és Európa-bajnokot adott az országunk és példájukon sokan kezdtek el az evezéssel foglalkozni.

Jóna István

A gyerekek egyelőre még csak az ergométeres evezést próbálhatták ki Fotó: A szerző

A Magyar Kajak-Kenu Szövetség a hét közepén Körmenden és Zalaegerszegen is toborzót tartott, hogy bemutassa és megismertesse a sportág szépségeit az érdeklődőkkel. Egerszegen a Városi Hangverseny- és Kiállítóteremben Storcz Botond háromszoros olimpiai bajnok kajakos, volt szövetségi kapitány, a szövetség szlalom  szakágvezetője, valamint Vasbányai Henrik világ- és Európa-bajnok kenus és edzője, Németh Szabolcs világbajnok kenus fogadta a vendégeket.

Storcz Botond felvezetőjében elmondta: nem mindenkiből lesz bajnok, de aki szereti a vizet, annak fantasztikus kikapcsolódást jelenthet, ha kipróbálja a kajak-kenuzást. Az olimpiai bajnok kajakos 7 éves kora óta űzi ezt a sportot, és minden alkalmat megragad, hogy hajóba szállhasson.

Storcz Botond világbajnok kajakozó, korábbi szövetségi kapitány tartja tájékoztatóját Fotó: A szerző

- Nagyon sok érdeklődő fiatallal találkoztuk a két nap során, ha nem is a vízen, de a szárazföldön meg tudtuk velük ismertetni az ergométeren keresztül a sportot – mondta el Storcz Botond. – Nagyon figyeltek a gyerekek arra, amiket mondtunk, sokan ki is próbálták a kínált eszközöket. Zalaegerszegen például csak nyáron nyílik meg az első vízitelep, és bár a kajak-kenut sokan ismerik, de nekik mégiscsak új volt ez a sportág.

A Zalaegerszegi Kajak-Kenu-Sárkányhajó Egyesület 2017 novemberében alakult, s megpróbálják orvosolni azt, hogy eddig Zalaegerszegen nem lehetett kajakozni vagy kenuzni. A szövetség Szádovszky Ágnest, többszörös magyar bajnok, válogatott kajakost kérte fel a szakmai munkára.

- Sajnos nincs mély gyökere Zalaegerszegen a kajak-kenunak, de ez lehet egyben  előny is, hiszen kíváncsivá teheti a fiatalokat erre a siker-sportágra, hogy elkezdjenek vele foglalkozni – így Szádovszky Ágnes. – Most van lehetőség, hogy a mobil telepeket létrehozzanak az ország különböző pontjain, így a Gébárti-tónál is. A rendezvény főleg a gyerekeknek készült, ami egyfajta ismerkedés a sportággal.

A gyerekek egyelőre még csak az ergométeres evezést próbálhatták ki Fotó: A szerző

A kiváló sportoló a fővárosból költözött Zalába, 12 év él-sportot a háta mögött tudva. Az egyesület nem szeretne elcsendesedni, hanem terveik között szerepel, ha kijön a jó idő, túrákat szerveznek főleg a családoknak, először a Rábán, majd, ha meglesz a stég, akkor a Gébárton is elindulhat a munka. A vízitelep megvalósulása júniusra várható, és ehhez kapcsolódna egy nagyobb rendezvény is, ahol él-sportolók népszerűsítenék majd a kajak-kenuzást.

A rendezvényen kiállítottak kajakokat, köztük megnézhették azt a kenut is a gyerekek, amelyben Vasbányai Henrik a riói olimpián versenyzett. Az eseményen ergométeres evezőpaddal és Xbox játékkal is ismerkedhettek a fiatalok.

A beszélgetés után a korábbi szövetségi kapitány délután ki is ment futni egyet a gyerekekkel Zalaegerszegen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában