Íjászat

2017.09.19. 19:41

Kiválóan teljesítettek a hévízi íjászok az Európa Kupában

Hévízi siker született Budapesten, az íjászok Közép-Európa Kupa versenysorozatának döntőjében, melyre közel 70 sportoló nevezett a környező országokból, olimpiai és csigás kategóriában.

Kerkai Attila

Szüts Mátyás a dobogó legfelső fokán Fotó: Hévíz SK

A döntőt megelőző fordulókat Szlovákiában, Horvátországban és Ausztriában rendezték meg és a versenysorozatban a két hévízi íjász, Szüts Mátyás és Bencsik Márk is indult olimpiai kadett kategóriában. A korábbi eredményeik alapján mindketten esélyesként indultak az összesített dobogós helyezésekért is.A döntőt megelőző fordulókat Szlovákiában, Horvátországban és Ausztriában rendezték meg és a versenysorozatban a két hévízi íjász, Szüts Mátyás és Bencsik Márk is indult olimpiai kadett kategóriában.

A korábbi eredményeik alapján mindketten esélyesként indultak az összesített dobogós helyezésekért is.A szombati napon a rangsoroló verseny jól sikerült, Szüts 634 körrel 4., Bencsik 620 körrel 5. helyen zárt. Az első napon, a kiesős szakaszban a legjobb nyolcba jutás volt a tét. Bencsik a horvát Cerni Lovóval vívott párharcot, és a zalai tehetség 6-0-s győzelemmel továbbjutott a következő fordulóba.A legjobb nyolc között a két hévízi versenyző viadala következett, amit Szüts Mátyás nyert meg, így bejutott a legjobb négy közé. Következő ellenfele a szlovák Srdos Viliam volt, akit 7-3-mal búcsúztatott.

Szüts Mátyás a dobogó legfelső fokán Fotó: Hévíz SK

A döntőben újabb szlovák versenyző, Francu Ondreij várt rá, aki a rangsoroló versenyben első lett. A szoros párharcban a teljes magyar utánpótláscsapat a hévízi fiatalnak szurkolt, aki újabb 7-3-as sikere után felállhatott a dobogó legfelső fokára.A 2017. évi versenysorozat összesített eredményhirdetése is megtörtént. Szüts Mátyás a Közép Európa Kupa kadett bajnoka lett, Bencsik Márk pedig a 4. helyen végzett.

– Mindkét versenyző teljesítményével elégedett vagyok, ami célokat kitűztünk, azt teljesítettük is – értékelt Bencsik Péter edző. – Bencsik Márk egyéni csúcsot teljesített és egyúttal a válogatott ponthatárt is újra meglőtte, Szüts Mátyás eredménye pedig magáért beszél: egy kivétellel megnyerte az évközi fordulókat, és összesített eredménye bajnoki címet hozott. A lőtt pontok folyamatosan emelkednek, a kieséses párharcok pedig mind taktikailag, mind mentálisan javulnak. Mindez az idei eredményeken már kiugróan megmutatkozott.

Megtudtuk, hogy a magyar szövetség kiírta a 2018. évi magyar válogatottsági pályázatot és a Hévíz SK mindkét tehetségét jelölte. Az eredményről októberben kapnak tájékoztatást. Szüts Mátyás és Bencsik Márk pedig meghívást kapott a szeptember 30-i Archery Day rendezvényre, melyen Magyarország legjobb nyolc olimpiai és csigás íjásza fog párharcot vívni, korosztálytól függetlenül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában