Győzelem!

2018.05.20. 20:59

Feltámadt a ZTE FC, megverte az MTK-t!

A labdarúgó NB II 36. fordulójában a kiesés elől menekülő ZTE FC vasárnap este már úgy léphetett pályára a bajnok MTK Budapest ellen, hogy a forduló többi eredménye ismert volt. Ez alapján pedig az egerszegieknek nyerniük kellett, hogy maradjon esélyük. Ami sikerült egy kilencgólos találkozón, ami szinte hihetetlen.

ZTE FC – MTK Budapest 5-4 (2-2)

Zalaegerszeg, 1130 néző. Jv.: Pintér (Szabó P., Hofbauer).

ZTE FC: Kovács Z. – Polényi, Forgács, Devecseri, Lencsés (Fodor, 92.)– Nagy T., Hudák – Horváth K., Szökrönyös (Fujsz, 46.), Babati – Vernes (Jelena, 87.). Vezetőedző: Artner Tamás.

MTK: Fadgyas – Bori, Balogh, Gengeliczki, Deutsch – Borbély (Vass Á., 68.)– Kulcsár (Vass P., 68.), Schafer, Hrepka (Kanta, 68.), Takács – Lencse. Vezetőedző: Feczkó Tamás.

Gólszerzők: Babati (16., 75.), Vernes (42., 59., 65.), illetve Deutsch (19.), Hrepka (21.), Kulcsár (54.), Balogh (86.).

Sárga lap: Vernes (31.), Nagy T. (47.), illetve Deutsch (63.).

Létkérdés a győzelem. Ez volt az utolsó előtti ZTE FC egyetlen lehetősége, hogy maradjon esélye versenyben maradni a bent maradásért zajló küzdelemben. A forduló úgy alakult, hogy a potenciálisan még utolérhető csapatok közül kikapott kikapott a Szolnok és a Siófok, ikszelt a Szeged, viszont nyert Budafok, amely most ellépett a mezőny végétől.

Ám nézzük az eredményeket: Kisvárda–Szeged 2011 1-1, Vác–Budaörs 1–1, Szolnok–Budafoki MTE 1–2, ETO FC Győr–Sopron 3–2 , Siófok–Kazincbarcika 1–2, Csákvár–Soroksár 1-2, Cegléd–Dorog 1–1, Békéscsaba–Nyíregyháza Spartacus 3–1, Mosonmagyaróvár–Gyirmót FC Győr 3–0.

Ami pedig a ZTE FC-t illeti. A találkozó gyászszünettel indult, emlékezve a csapat tragikus hirtelenséggel elhunyt törzsszurkolójára, Kerekes Krisztiánra. A 3. perc végén akár már vezethetett volna a hazai együttes, amikor Horváth Krisztofer remek labdát adott Vernesnek, aki jobbról tört be a tizenhatoson belülre, csak a kapussal állt szemben, de 7 méterről csúnyán fölé lőtt… Ennél nagyobb helyzet nem kell. A ZTE FC csapatából ezúttal kimaradt az egyik alapember, Bedi Bence, aki a szombati edzésen sérült meg, a bokaszalagjai sérültek. És hiányzott Króner Martin is, akit a legutóbbi találkozón állítottak ki és kétmeccses eltiltást kapott. Az egerszegiek nem nyílhattak ki az MTK ellen, de támadni is kellett, hiszen gól nélkül nem lehetett esélyük a sikerre. A 16. percben pedig vezetett a ZTE FC. Forgács a tizenhatos előtt szerelt, és azonnal előre küldte a labdát, amire Babati és Vernes indult, végül Babati vitte el, majd a kiinduló Fadgyast elfektetve kissé kisodródva, de a kapuba gurított, 1-0. Ám nem sokáig örülhetett a ZTE. A 19. percben szabadrúgáshoz jutott az MTK, s a kaputól 18 méterre letett labdát Deutsch félmagasan bevarrta a kapu bal oldalába, 1-1. A 21. percben „oktatott” a bajnok. Legalábbi oktatófilmbe illő módon vitte végig a támadását (volt benne sarkazás, kényszerítő passz), végül középről, Hrepka 10 méterről lőtt a zalai kapuba, 1-2. Az MTK könnyedén futballozott, a ZTE esélye úgy tűnt, hogy csakis a kontráiban lehet, hiszen játékban esélye sem volt felvenni a versenyt a magabiztos fővárosiakkal. Az is igaz, hogy az MTK vezetése birtokában már nagyon nem erőltette a dolgokat, így a zalaiaknak semmi sem volt még veszve. Sőt! A 42. percben egyenlített a ZTE FC egy remek támadás után. Persze kontrából, amikor Babati egy parádés átadással ugratta ki Vernest, aki 12 méterről, egy laza bokamozdulattal átemelte a labdát Fadgyason, 2-2. Visszajött a remény a ZTE számára.

Fordulás után maradt a korábbi koreográfia, azaz a ZTE igyekezett rést találni az MTK-n, de továbbra is inkább kontrákból. Az 54. percben viszont megint vezetett a vendégcsapat. Kulcsár lépett ki, Kovács kapus kijött, mellette könnyen vitte el a labdát az MTK játékosa, és a visszazáró védők között a kapuba gurított, 2-3. A ZTE megint vereségre állt, de nem sokáig. Az 59. percben Horváth Krisztofer ütempasszából Vernes lépett ki, elhúzta a labdát Fadgyas mellett és balról, 7 méterről a kapuba lőtt, 3-3. A 62. percben Horváth Krisztofer lövése ment alig fölé, egy perc múlva Babati lövése a felső lécről pattant a gólvonalra, de nem mögé. A 65. percben viszont vezetett a házigazda. Horváth Krisztofer ugratta ki Vernest, aki végigrobogott a kapuig és 14 méterről Fagydas kezei között a kapuba lőtt, 4-3. Az MTK-t hármas cserét hajtott végre és nagyon felpörgette a játékot. A ZTE beszorult, és kontrázott. A 75. percben Vernes adott gólpasszt Babatinak, aki kilépett, Fadgyas a 16-oson kívülre futott, mellette elhúzta a labdát és laposan 15 méterről a kapuba gurított, 5-3. A közönség tűzbe jött, hiszen micsoda feltámadás volt ez csapatuktól. Az elmúlt hetek gólképtelensége után hirtelen öt gólt lőtt egy meccsen, ráadásul a bajnoknak… Mondjuk ilyen védekezéssel, amit itt láttunk, aligha jutott volna eddig a bajnokság során az MTK, de ez más kérdés. A fővárosiak mentek előre, a ZTE védekezett, de nem úszta meg a gólt. A 86. percben jobb oldali szöglet után Balogh fejesét még hárította Kovács kapus, de kiejtette a labdát, Balogh pedig egy méterről már nem hibázott, 5-4. A zalaiaknak már csak egy feladata maradt, kihúzni a maradék perceket, ami nagy nehezen sikerült!

A ZTE FC az utolsó szalmaszálba belekapaszkodott és győzött, de még nem menekült meg. Maradt ugyan a 19. helyen, de pontszámban felzárkózott. Két meccse maradt, hogy kiharcolja a bent maradást. A közönség hatalmas ünneplésben részesítette a csapatot.

Edzői nyilatkozatok

Artner Tamás: „Először is gratulálok kollégámnak és csapatának is a bajnoki címhez. Gratulálok saját együttesemnek is, hogy egy ilyen kiélezett helyzetben ilyen szenzációsan futballozott és győzött a mezőny legjobb csapata ellen. Remélem ez a siker átfordítja az utolsó két mérkőzésre azt a pechszériát, ami eddig kísért bennünket és kiharcoljuk a bent maradást.”

Feczkó Tamás: „Botrányosan kezdtük a mérkőzést, hiszen a ZTE vezető találata előtt is volt már két ziccere a zakaiaknak. Ez felébresztett bennünket, de a második és a harmadik gólunk után is elhittük, hogy már megnyertük a mérkőzést. Felháborító, hogy öt gólt kaptunk. Gratulálok a ZTE-nek, hogy ilyen szenzációsan küzdött.”

 

Címkék#foci#ZTE FC

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában