Kis János emlékét is őrzik

2018.03.20. 20:26

Farkas Ágnes kézilabdázó volt a vendég a 44. Sporttörténeti Konferencián

A tavaly, tragikus körülmények közt váratlanul elhunyt, Zala megye és országszerte ismert Kis János olimpiakutató emlékére rendezték meg a hét végén Pölöskefőn a hagyományos Mező Ferenc-emléknapot. Koszorúzással és sporttörténeti konferenciával emlékeztek.

Kühne László

A pölöskefői találkozón Somlai Attila beszélget Farkas Ágnes korábbi klasszis válogatott kézilabdázónkkal Fotó: Kühne László/Zalai Hírlap

Az amszterdami olimpia szellemi győztesének, dr. Mező Ferencnek a szülőfalujában, ahogyan 2007 óta minden évben, így most is összegyűltek Keszthelyről, Budapestről, Körmendről, Zalaegerszegről, Csíkszeredából, Gyergyószentmiklósról, Szombathelyről, Hahótról az olimpiabarátok.

Újjászervezték a Kis János által alapított egyesületet

Még a hivatalos program előtt – halála okán – újjászervezték a lapunk külső szerzőjeként is számtalan sporttörténeti cikket publikált Kis János által alapított Európai Sport Hagyományőrző Egyesületet, amely immáron a Kárpát-medencei Sport Hagyományőrző Egyesület nevet viseli. A szervezet elnökének a szombathelyi Horváth Vilmost választották, aki egyben az olimpiai bajnok kalapácsvető Pars Krisztiánt is soraiban tudó patinás Dobó SE elnöke. A csíkszeredai Csíki András, a tornyosi Vajda Attila, a lepsényi Somlai Attila lett a három alelnök, a zalaegerszegi Gyuk György pedig a titkári feladatokat látja el. Az egyesület fő célja továbbra is az olimpiai eszme ápolása a Kárpát-medence magyarok lakta vidékein.

A pölöskefői találkozón Somlai Attila beszélget Farkas Ágnes korábbi klasszis válogatott kézilabdázónkkal Fotó: Kühne László/Zalai Hírlap

Farkas Ágnes is részt vett a 44. Sporttörténeti Konferencián

Ennek szellemében zajlott a délutáni program is, a 44. Sporttörténeti Konferencia. A Mező-szobor koszorúzása, Tóth Jenő polgármester köszöntője és a helyi kultúrcsoportok bemutatója után, szép számú érdeklődő előtt hangzottak el az előadások, így dr. Hencsei Pál, Csíki András, Somlai Attila és Horváth Vilmos is villantott fel érdekes epizódokat – nagyfokú igényességgel – az ötkarikás játékok történetéből.

Zárásként Farkas Ágnes olimpiai ezüstérmes, vb-ezüstérmes, Európa-bajnok kézilabdázó – aki a Ferencvárostól a Borussia Dortmundon át a Podravka Koprivnicáig bezárólag számos Európa-hírű klub játékosa is volt – nagy örömmel mesélt gazdag és sikeres pályafutásáról a hallgatóságnak. A rendezvény remek hangulatban telt és a szervezők reményei szerint ilyen lesz a negyvenötödik konferencia is – május végén – a vajdasági Zentán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában