Testépítés

2017.10.20. 14:21

A lemondások sportja

KÖRKÉP Két testépítő szövetség fővárosi versenyén remekül szerepeltek a zalai indulók. Bár eltérő korosztályt képviselnek, egyvalami közös bennük: rajonganak a különféle sportokért.

Benedek Bálint

A kanizsai Szvoboda Lúciának (balról) nagyon sokat segített a felkészülésben és az életmódváltásban edzője, Orbán Krisztina. A 17 éves lány testépítő karrierje első versenyén ugyan a hatodik lett, de már alig várja, hogy még több izmot „pakoljon” magára Fotó: Gergely Szilárd

A nagykanizsai Felső Brigitta, Mátyás Regina, Nagy Hajnalka, Horváth Gergő, Bogár Tamás, Szvoboda Lúcia, valamint a modell, szépségkirálynő Zimány Linda, továbbá a zalaegerszegi Németh Bálint is lemondásokkal teli felkészülést követően bizonyították rátermettségüket. Mindannyian hónapokat izzadtak az edzőtermekben és grammra pontosan kiszámolt diétával igyekeztek jó formába hozni a testüket.

A kanizsai Szvoboda Lúciának (balról) nagyon sokat segített a felkészülésben és az életmódváltásban edzője, Orbán Krisztina. A 17 éves lány testépítő karrierje első versenyén ugyan a hatodik lett, de már alig várja, hogy még több izmot „pakoljon” magára Fotó: Gergely Szilárd

 

Kitartásukat siker koronázta. Bogár Tamás (balról) és Horváth Gergő a dobogóra állhattak a Fitparádén

A Mező-gimnázium tanulója, a 17 éves Lúcia először a softballt próbálta ki, majd úgy döntött, hogy növelné az izomtömegét, amelyek kidolgozásában, az edzések intenzitásában, valamint a súlyok mozgatásában a téma szakértője, Orbán Krisztina segítette.

A lány az International Federation of Bodybuilding and Fitness (IFBB) magyar bajnokságára nevezett, amelyet egy kulturális központban rendeztek meg.

– Vékony és gyenge voltam, szinte egész nap számítógép előtt ültem, ám az állandó mozgás felpörgetett – mesélte Lúcia.

Orbán Krisztinának nem volt nehéz dolga, céltudatos ifjú hölgy várta, aki az első pillanattól kezdve versenyre készült. Mint elmondta: a sportmúltja miatt az alapizomzatra építkeztek, ezért csak néhány testrészt kellett alaposan megerősíteni. Szerencsére a kemény, olykor embert próbáló tréningek segítettek. Persze körültekintően jártak el, a fiatal lány korához passzoló mozgásformákkal dolgoztak.

– Kifejezetten jól bírta a terhelést, hétről hétre látványosan változott a testfelépítése – vélekedett az edző. – Mellette helytállt az iskolában és a softballban is.

A fővárosi versenyen a juniorok (17–23 évesek) között bikini fitnesz kategóriában a legfiatalabbként indult. Először egy speciális minősítésen szerepelt, amelyen a szakértő bírák szigorú szabályok szerint eldöntötték, hogy az összkép és a mozgás alapján indulhat-e a főversenyen. Miután ezt megnyerte, a +166 centiméteresek között az erős mezőnyben a hatodik lett.

– Kezdetben nehezen viseltem el az életmódváltást, de örülök, hogy betekintést nyerhettem a testépítők világába, úgy érzem, a mostani eredmény tovább erősít – mosolygott Lúcia. – Szeretnék ennél is izmosabb testet, s azt sem bánom, ha ehhez extra munkát kell végeznem.

Ugyancsak az IFBB szövetség magyar bajnokságán lépett a színpadra a kanizsai Mátyás Regina.

– Négy évvel ezelőtt hirtelen ötlettől vezérelve életmódot váltottam, aminek köszönhetően 15 kilogrammtól szabadultam meg – mesélte a 26 éves Regina. – A nőiesebb testalkathoz az izmok is hozzátartoznak, ezért tudatosabb edzéseket végeztem.

A fiatal fitneszedzőnek tanul, ezért pontosan tudja, milyen felkészülésre volt szüksége ahhoz, hogy magabiztosan álljon színpadra. Heti 5–6 edzést vezényelt le izomcsoportokra elosztva.

– Ez a sport megtanított az önmegtartóztatásra, önfegyelemre, kitartásra, tiszteletre, alázatra és nem utolsósorban türelemre nevelt – tette hozzá. – Megismertem önmagam és kiderült, imádom feszegetni a határaimat.

Regina munkájának be-érett a gyümölcse, hiszen a felnőtt bodyfitnesz kategóriát megnyerte, míg a bikini fitnesz mezőnyében bronzérmet szerzett. Ezzel pedig kvalifikálták a sportág decemberi, francia világbajnokságára.

A kanizsai Nagy Hajnalka több sportágat is kipróbált: a kézilabda, a kosárlabda mellett sokat futott. S mivel szerette volna tovább formálni a testét, ezért a nőiesebb vonalakat hangsúlyozó bikini fitnesz kategóriában indult.

– Aerobikoktató papírt szereztem, majd beiratkoztam egy szakedzői képzésre – mesélte. – Egyszer feladatként beszámolót írtam az egyik viadalról, ami annyira elnyerte a tetszésemet, hogy a részese szerettem volna lenni.

Hajnalka az edzéseket, valamint a szigorú diétát jól bírta, és ez a versenyen is kifizetődött, hiszen a 172 centiméter magasság feletti csoportban a harmadik lett.

Egy másik testépítő szövetség, a World Bodybuilding and Physique Sports Federation (WBPF) pedig az egyik budapesti sportközpontban tartotta több ország részvételével a Fitparádét.

A kanizsai származású ügyvédjelölt és modell, Zimány Linda életében a sport mindig is központi szerepet töltött be. Két évvel ezelőtt edzőjével, Németh Eszterrel komolyabb súlyzós edzésbe fogtak.

– A közös munka olyannyira jól haladt, hogy a tréneremmel eldöntöttük: nekivágok a FitModel World Woman Open 170 centiméter felettiek versenyének – így Linda. – Szálkásnak és izmosnak kell lenni, de mindezt a nőiesség határain belül, amit egyébként is képviselek. Szerettem volna egyszer kipróbálni magam és elérni azt az álomalakot. Azonban ehhez lemondásokra, másfajta életszemléletre volt szükségem, a speciális diéta betartása szerencsére nem okozott gondot. A nemzetközi mezőnyben pedig a kiváló második helyet szereztem meg. Elégedett vagyok, hiszen formás alakom lett és rengeteg lelki erővel is gazdagodtam.

Zimány Linda ezüstérmet kapott

A kanizsai Felső Brigitta 7 éves korától egészen az érettségiig a Szan-Dia Fitness SC egyik kiválósága volt. A test-építés világába párja vezette be, aki egy budai edzőteremben személyi edzőként dolgozik. A többi hölgyhöz hasonló tréningekkel fejlesztette szinte tökélyre izomzatát.

– A junior fitmodell kategóriában szerettem volna kipróbálni magam, hogy a nyáron elvégzett komoly munka mire elég, s szerencsére nagyon erős mezőnyben ezüstérmet szereztem – mesélte Brigitta. – A megváltozott életmódnak hála bombaformában állhattam színpadra. Most pihenek, aztán visszatérek az edzésekhez, mert fontos a mozgás és az egészséges táplálkozás.

Felső Brigitta alakja tökéletes

A kanizsai Horváth Gergő és a hahóti Bogár Tamás, valamint a zalaegerszegi Németh Bálint élete is a testépítés körül forog. Mindhármuk eltökélt, szeretnék az egészséges életmódot hirdetni, miközben növelik az izmaikat.

– Egy ritka betegség gyötört, emiatt a gerincemen nincs természetes görbület, ami a hozzáértők szerint

izomépítéssel orvosolható – mondta Gergő. – Ez is inspirált, éreztem, hogy küzdenem kell az egészségemért. Ebben a nagy akaraterőt igénylő munkában a környezetem is támogatott.

Gergő a junior –85 kilogrammban indult, ahol a második lett, megelőzve a szintén ebben a kategóriában szereplő Bogár Tamást.

– Tinédzserként labdarúgó szerettem volna lenni – vette át a szót a testépítő szakedzőnek készülő Tamás. – Annak, aki komolyan veszi a sportot, nagy hangsúlyt kell fektetnie a helyes táplálkozásra, mert enélkül gyakorlatilag lehetetlen komoly fizikumot elérni.

A megyeszékhelyi Németh Bálint rendszeres résztvevője különféle versenyeknek, ezúttal +175–180 centiméteres kategóriában ezüstérmet akasztottak a nyakába.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában