Besenczi Hella hétszer a dobogó tetején

2024.07.10. 09:07

Kilenc zalaegerszegi arany a régiós úszó ob-ról

Lassan kezdődnek a korosztályos országos bajnokságok az úszóknál, de regionális sorozatokban sem állt meg az élet. A hét végén például a Veszprémi Sportuszoda adott otthont a legfiatalabb úszók Nyugat-Dunántúli Regionális Országos Bajnokságának.

Kerkai Attila

A Zalaco ZÚK legfiatalabb tagjai, akik a régiós ob-n szerepeltek

Fotó: ZÚK

A legfiatalabb úszóknál, a Delfin-korosztályban a nagy indulói szám miatt a magyar úszó szövetség úgy döntött, hogy az országos bajnokságot négy régióra bontva rendezi meg, a nyugat-dunántúli terület bajnokságának pedig most Veszprém adott otthont.  

A Zalaco-ZÚK igazolt versenyzői is ott voltak és életük első országos bajnokságán indultak, összesen kilencen, és kilenc aranyérmes helyezést gyűjtöttek be.

Két korcsoportban zajlottak a versenyek, a  2014-ben születettek (azaz a 10 évesek) között Besenczi Hella, Horváth Fanni, illetve Lewicki Ryan Jakub és Polgár Szigfrid állt rajthoz. Besenczi Hella vitte a prímet aki hét versenyszámban  indult és hét elsőséget szerzett!  Győzött 50 és 100 m pillangón,  200 m vegyesen, 200 és 400 m gyorson, továbbá 50 m gyorson és 100 m háton is. Besenczi Hella nevével már sokszor találkoztunk korábban, ő a ZÚK „nagy-csoportjában” edz, és több versenyen bizonyított már az idősebbek között is. Most 7 versenyszámban avatták győztessé, sőt, ebből 5 versenyszámban (50 és 100 m pillangón, 200 m vegyesen és 200 illetve 400 m gyorson) akkor is első lett volna, s akkor magyar bajnoki címet szerezve, ha a teljes magyar mezőnyben úszik.

Horváth Fanni 200 m mellúszásban bronzérmet szerzett, illetve hátúszásban 4. és 6. helyezéseket ért el. Lewicki Ryan  7. helyezéseket gyűjtötte háton és gyorson is, de az 50 m gyors mezőnyében pedig egy 5. helyezést is szerzett. Polgár Szigfrid 50 m háton csapott célba a 8. – pontszerző - helyen.

Besenczi Hella, aki hét aranyérmet szerzett
Fotó: ZH

A 2015-ben, vagy később született úszók korosztályában Kópicz Kincső két aranyéremmel mutatta meg tehetségét: 50 m háton és 50 m gyorson is. A  három ezüstérmen hárman osztoztak. Kópicz Kincső 100 m háton, Takács Lotti 50 m mellen, Polgár Helga pedig 50 m háton állhatott dobogóra. Besenczi Liána 5., 6., és 8, helyezéseket ért el  az 50 méteres  számokban, Petánovics Petra pedig 7., és 8. helyezéseket 50 m háton illetve mellúszásban.

Horváth Tamás utánpótlás-edző elégedetten nyilatkozott a versenyt követően. Mint mondta, több dolog miatt is rendkívül bizakodó. Először is a tavalyi 1 indulót követően idén már 9 úszó képviselte a Zalaco-Zalaegerszegi Úszó Klubot a legkisebbek versenyén, ami azt az üzenetet hordozza magában, hogy a 2 évvel ezelőtti újra-indulást követően szépen fejlődik a szakosztály.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában