Az utolsó simításokat végzik Párizs előtt

2024.07.09. 15:21

A keszthelyi sportlövész Major Veronika is letette hétfőn az olimpiai esküt

A párizsi nyári játékokra készülő Major Veronika, a Keszthelyi BEFAG LK sportlövője is letette hétfőn az olimpiai esküt a budapesti Művészetek Palotájában. A zalai kiválóság második olimpiáján vesz részt – ezt korábban a Balaton fővárosának szülötteként csak Illés Fanni paraúszó, Lelkesné Tomann Rozália kézilabdázó és Eszes Tamás vitorlázó mondhatta el magáról.

Zaol.hu

Major Veronika edzője, Győrik Csaba szerint a pillanatnyi forma dönt majd az érmekről a nyári játékokon

Fotó: ZH Archív

A világbajnoki ezüstérmes, sokszoros Európa-bajnok és világkupa-győztes pisztolyos népes csapat tagjaként vett részt a hétfői ceremónián. A női vízilabdázók és a két kézilabda-csapat taggjainak kivételével a 180 fős magyar küldöttség teljes létszámban képviseltette magát, amikor a vívó Szilágyi Áron és az úszó Telegdy-Kapás Boglárka felolvasta az eskü szövegét. Melynek lényege, hogy a sportolók megfogadják: a szabályok betartásával, az ellenfelet tisztelve és legjobb tudásuk szerint küzdenek a dicsőségért és hazájuk jó hírnevéért.

Az eskütétel után sikerült szót váltani a fővárosban edzőtáborozó és a héten még nemzetközi versenyen is részt vevő, 27 éves keszthelyi bajnoknővel.

– Lényegében útra készen állok, az edzőtáborokban az utolsó simításokat végezzük – árulta el Major Veronika. – Örültem, amikor Rio de Janeiróban megszereztem a kvótát, de ezt csak részállomásnak tekintettem, mert a fő célom, hogy a 10 és 25 méteres számokban is a döntőkben lőhessek. Két hét múlva indulok Párizsba, de előtte még vasárnap hazajutok és igyekszem szurkolni Gyenesdiáson az országos futócéllövő bajnokságon klubtársaimnak és különösen az aranyért küzdő Farkasné Keczeli Biankának.

A sportlövők ötkarikás versenyeire nem Párizsban, hanem az attól 300 kilométerre, Franciaország közepén található Chateauroux-ban kerül sor. Ennek jelentőségéről és az esélyekről Győrik Csabát, a lövészek nemzetközi edzőbizottságának magyar elnökét kérdeztük.

– Ez praktikusan azt jelenti, hogy csak a világkupákon megszokott versenyzőkkel leszünk együtt, vagyis kimaradunk az olimpiai falu forgatagából – kezdte. – Ennek előnye és hátránya is van, de jól is kijöhetünk abból, hogy a külső körülmények nem vonják el a figyelmet. Nem árulok el nagy titkot azzal, hogy a mezőny nagyon erős, ide tényleg csak a világelit jutott. Jó jelnek tekintem, hogy a másik olimpikonunkkal, Fábián Sárával nagyon jó a kapcsolata Veronikának. A verseny négy napján mutatott forma fogja eldönteni, hogy kik nyerik az érmeket, Veronika mindenesetre a világranglista közvetlen élcsoportjához tartozik.

Sinka László a Magyar Sportlövő Szövetség főtitkára, így nyilatkozott:

– Veronika, illetve edzői, Győrik Csaba és Keczeli Zoltán fantasztikus munkamennyiséget tettek az olimpiai felkészülésbe. Mind az öt sportlövőnkről elmondható, hogy éremesélyes lehet a viadalon. Veronikára méltán lehet büszke Zala vármegye és Keszthely városa, mert kiemelkedő az eddigi eredménysora és példamutató az alázata a sportága iránt.

Major Veronika július 27-én 12.30-kor légpisztoly számban, majd augusztus 2-án a 25 méteres pisztoly számban az alapversenyeken lép a lőállásba. Döntőbe jutása esetén a legjobb 8 versenyére a következő napokon 12, illetve 9.30 órás kezdéssel kerül sor.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában