Kosárlabda NB 1

2023.05.28. 20:21

A Körmendé a bronzérem, nem várt befejezés Egerszegen

Az ötödik meccs és nincs tovább. Vasárnap végleg dönteni kellett a férfi kosárlabda NB I A-csoportjának bronzcsatájában Zalaegerszegen. A mérkőzés nem várt közjátékkal ért véget, győzött a Körmend, ezzel bronzérmet szerzett, a ZTE KK pedig negyedikként zárt a bajnokságban.

Kerkai Attila

Liam O'Reilly, fehérben, a ZTE KK játékosa Siyani Chambers (1) és Ferencz Csaba között próbál kosárra törni

Fotó: Szekeres Péter

Zalakerámia ZTE KK - Egis Körmend 83-96 (24-23, 19-25, 18-18, 22-30)
Zalaegerszeg, 1950 néző. Jv.: Praksch, dr. Mészáros, Győrffy.
Zalakerámia ZTE KK: Trice 13/6, O'Reilly 17/3, Polster, Smith 20, Ostojic 5. Csere: Zsíros, Keller I., Csuti, Németh 6, Rakicevic 22/6. Vezetőedző: Sebastjan Krasovec.
Körmend: Chambers 16/6, Mitchell 20/9, Ferencz 10/6, Adams 4/3, Omenaka 12. Csere: Edwards 9, Kiss M., Cakarun 8, Durázi 15/3, Takács. Vezetőedző: Kocsis Tamás.
Kipontozódott: Ostojic (38.), O'Reilly (38.), illetve Ferencz Cs. (38.)
Az utolsó felvonás. A férfi kosárlabda bajnokság harmadik helyéért kiírt pároscsatában nem tudtak dönteni a felek, így elkerülhetetlen volt, hogy az ötödik mérkőzésen dőljön el a bronzérem sorsa. Az ötödik találkozó, ami sokak szerint már lutri, hiszen nincs lehetőség a javításra és ez az, amin már senki nem tartalékol semmit. Mi történt eddig: két sima ZTE-siker Egerszegen, és két sima Körmend-győzelem a vasi városban. A sorminta szerint kék-fehér győzelemnek kellett jönnie, de erre fogadni, immár tényleg nagy lutri lett volna...


A megszokott kezdő ötösöket küldte mindkét szakvezető pályára és a megszokott hangulatban kezdődött a találkozó. A két tábor sem akart már tartalékolni, mindent beleadtak, a pályán pedig elkezdődött egy olyan csata, amiben egyik fél sem akart már hibázni. Nagy iram, felfokozott hangulat és abszolút ki-ki meccs. Szép és látványos kosarakat hoztak az első percek (16-15). Nem tudott elszakadni egymástól a két csapat, és akkor egy nyilvánvaló labda, ami körmendi kezet érintett és hagyta el a játékteret, csak éppen a három játékvezető ítélt másként... Tanakodás következett, mi legyen, végül megkérdezték Cakarunt, aki bólintott: róla ment ki. Elismerés jár neki... Kifejezetten jó meccset láthattunk, ami egy ilyen derbihez illik, s most hibákról ne beszéljünk, melyek óhatatlanul be-becsúsznak a játékba. Itt nyerni akart mindenki, harcolt, mert ez a meccs már erről szólt. A ZTE KK minimális előnnyel járt előrébb (30-27), O'Reilly a lábak alól is összeszedett egy más veszni látszó lepattanót, mondani sem kell, nagyon tetszett a közönség hazai részének. A másik oldalon Chambers dobott egy triplát, és még rá is fújtak egy büntetőt. Kezdte elkapni a fonalat a Körmend (35-40), úgyhogy kikérte idejét a zalaiak mestere, Sebastjan Krasovec, sőt rövid időn belül a másodikat is, hiszen a Körmend 8 ponttal ellépett (36-44). Nem jöttek az extra pontok hazai oldalon, így csak minimálisan tudott faragni hátrányából a hazai együttes és ötpontos Körmend-vezetéssel ért véget a félidő (43-48).
Négy újabb körmendi pont vezette be a második félidőt és látszott némi elbizonytalanodás hazai oldalon. Pedig itt kellett megfogni a meccset, különben... Egyre keményedett a találkozó, és egyre fokozódott a hangulat úgy a pályán, mint a lelátón. A játékvezetői ítéletek miatt tüntetett a közönség, Liam O'Reilly ellen fújtak technikait hibát, hogy csak eljátszotta, hogy faultolták, de a ZTE semmit nem adott fel. Rakicevic négy pontja következett és a ZTE KK visszajött kettőre (57-59), és ez már tényleg az idegek harca volt. Hiába dobott Trice egy triplát, ugyanígy válaszolt Mitchell és így ért véget a harmadik negyed (61-66). Tíz perc maradt lezárni ezt a párharcot, Ostojic hazai, Cakarun körmendi oldalon járt négy személyinél. Egyenlíthetett volna a ZTE, de Trice hármasa lejött a gyűrűről, Ferencz Csaba viszont bedobta, így megint hat lett közte (63-69). Hat perccel a zárás előtt az már sok volt a hazai közönségnek is, hogy technikait fújtak a ZTE kispadjának, holott az egerszegiek megszerezték a labdát és indulhattak volna. Látszólag erre semmi szükség nem volt. Öt perccel a zárás előtt Mitchell hármasával 75-64-re ment el megint a vasi csapat, de a ZZTE játékosai hatalmasat küzdöttek. Durázi bedobott hármasa után szintén kapott egy technikait, ám továbbra is maradt a körmendi előny (73-82). Az indulatok kezdtek elszabadulni, Ostojic kapott technikait és kiszállt a játékból, és olyan jelenet következett, ami nem mindennapi. Sebastjan Krasovec, a ZTE KK vezetőedzője, 2 perccel a lefújás előtt kiintett a közönségnek és mindenkinek. Elhagyta a pályát, mondván, ehhez ő már nem asszisztál! Nyilvánvalóan a játékvezetői ítéleteknek szólt, amiért újabb csapat technikai hiba járt. Tényleg, miért kellett egy ilyen rangadót így befejezni? Úgy tűnt, hogy a játékvezetői hármas bírta kevésbé ezt a hangulatot. A ZTE KK ekkor már tudta, hogy elvesztette a mérkőzést és a bronzérmet is. A két csapat lejátszotta egymással a hátra lévő időt ügyelve arra, hogy nagyobb botrány már ne kerekedjen a találkozóból.
A Körmend lett a bronzérmes, hiszen 3-2-re megnyerte a pároscsatát, a Zalakerámia ZTE KK pedig negyedikként végzett a bajnokságban.

Később kiderült, hogy Sebastjan Krasovec nem magától hagyta ott a játélkteret, hanem  kiállították a játékvezetők, amit a lelátóról nehéz volt megítélni, hogy miért távozik a pályáról.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában