Miért ne lehetne a ZTE KK harmadik?

2023.03.22. 06:50

A zalaiak hite a Paks ellen is meghozta gyümölcsét

Kerkai Attila

Fehérben Ostojic küzd a labdáért

Fotó: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

Két forduló van hátra a férfi kosárlabda NB I. A-csoport alapszakaszából. A szombati, Paks elleni siker (81-78) után szinte már kijelenthető, hogy a Zalakerámia-ZTE KK a negyediknél nem végezhet rosszabb  helyen, s így pályaelőnnyel kezdheti majd a rájátszást.  

A szombati mérkőzést hatalmas hullámhegyek és -völgyek tarkították és a ZTE KK a végén igencsak mélyről jött vissza. A Paks nagyon jól használta ki az egerszegiek hibáit, a harmadik negyed gyenge dobóteljesítményét és játékát. A záró negyed elején, 55-71-nél sokan elkönyvelték a sikert, a játék képe egyáltalán nem utalt arra, hogy ebből még lehet fordítás. Hogy sikerült, az nagyban köszönhető annak is, amit Danilo Ostojic, a ZTE KK légiósa fejtegetett a találkozó után.

– Mindkét csapat számára fontos volt a találkozó. Az első félidőben nem ment a játék, annál inkább a másodikban, annak is főleg a végén. Egy pillanatra sem adtuk fel, ez volt a kulcs a sikerünkben.

S ha már Ostojic: az MKOSZ a szerb játékost a szezon során először beválasztotta a forduló ötösébe is, noha volt egy nála kicsivel jobb VAL-értékkel rendelkező kosaras, jelesül a kaposvári Mitchell Hughes. A ZTE kosarasa mellett szólt a 11 lepattanó, és az, hogy hihetetlen kemény meccsen ért el 27 VAL-t, a legfontosabb pillanatai pedig neki is a legvégén jöttek.

A forduló csapatába „alanyi jogon” került be Mitchell Smith (31 VAL), már ötödször a szezon során. A hajrában a legjobbkor dobott hármast, azzal jött fel a csapata 73-76-ra, és valószínűleg akkor hitte el az együttes, hogy a meccset még meg lehet nyerni.

A ZTE KK tehát szinte már biztosan negyedik, de matematikailag még az ötödik helyen is zárhat. Ehhez viszont a szombati, Oroszlány elleni idegenbeli és a rá egy hétre következő, Kecskemét elleni hazai találkozóját is el kellene veszítenie. Utóbbit ráadásul legalább 18 ponttal, hiszen a kék-fehérek decemberben 94-77-re nyertek Kecskeméten. A mostani formát tekintve ez nehezen elképzelhető, az sokkal inkább, hogy a ZTE KK megnyeri mindkét meccsét. Ha így lesz és az Alba Fehérvár az utolsó két találkozója közül (Szolnok, Falco) legalább egyszer kikap, akkor az egerszegi kék-fehérek az alapszakaszt a harmadikként zárhatják.

A Sebastjan Krasovec irányította együttes tagjai mondhatják erre: miért ne!? 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában