Kosárlabda

2023.02.04. 18:54

Sopronban visszazökkent a győztes kerékvágásba a ZTE KK

A férfi kosárlabda élvonal 19. fordulójában, szombaton ismét idegenben játszott a Zalakerámia-ZTE KK. A vendégek meccskeretében bokasérülése után ismét ott volt Németh Ákos, és bár pályára végül nem lépett, zalai szempontból ez volt az egyetlen rossz hír ezen az estén.

Varga Andor

Ostojic teszi fel Valerio-Bodon mellett

Fotó: Bálizs Zsuzsa

Sopron KC - Zalakerámia-ZTE KK 65-77 (22-18, 17-22, 13-17, 13-20)

Novomatic Aréna, 1500 néző. Jv.: Földházi, Győrfy, Sörlei.

Sopron: Joseph 5, Jones 14, Barnett 10, Valerio-Bodon 12/6, Durham 2. Csere: Takács 3/3, Molnár 8, Shine 10, Sitku, Schöll 1, Supola. Vezetőedző: Kostas Flevarakis.

ZTE: Trice 8/3, O'Reilly 5/3, Polster 3/3, Smith 16/3, Ostojic 12. Csere: Rakicevic 20/9, Keller 7/3, Zsíros 2, Csuti. Vezetőedző: Sebastjan Krasovec.

Az idén még nyeretlen, zsinórban 4 vereség után lévő Sopron 4 ponttal nyitott, de Smith remek zsákolással és triplával válaszolt (4. p.: 4-5). A következő percek zalai részről az elrontott dobásokról szóltak - O'Reilly három távoli és egy közeli kísérletet is kihagyott például (7. p.: 13-5). Időkérés után közvetlenül alapvonali bedobásból adta el a labdát az amerikai légiós (nagy nehezen sikerült megúszni kapott pont nélkül), a cseréjeként érkezett Rakicevic viszont két hármassal indított (8. p.: 15-13). Nemcsak az eredményt tekintve volt hullámzó a meccs, a csapatok élénk iramot is diktáltak és a rohanással zalai szempontból csak egy baj volt: a Sopron futott elöl, a ZTE pedig utána. A második negyedben Shine két duplát dobott faulttal együtt, a büntetőt azonban mindkétszer kihagyta. A hármasok zalai részről sem sikerültek, 15 távoli próbálkozásból 3 találattal állt a ZTE (15. p.: 33-26). A vendégek ezzel együtt nem szakadtak le ellenfelükről, olyannyira nem, hogy Polster pontos triplája után soproni oldalon időkérés következett (16. p.: 33-31). A folytatásban Smith óriási támadólepattanót, majd két pontot szerezve egyenlített, aztán triplakísérlet közben Sitku megütötte, az értékesített három büntetővel pedig már fordítottak a zalaiak (17. p.: 33-36). A következő hazai akció végén azonban Smith harmadik személyi hibája következett és - mint a szezonban már annyiszor - idejekorán mehetett a padra. Nem állíthatjuk, hogy a szünetig hátra lévő időben egymás hibáiból éltek a csapatok, de csak azért nem, mert hibák ugyan voltak bőven mindkét oldalon, de a másik fél nem használta ki azokat. A ZTE előnyéből sóhajtásnyi maradt a szünetre, a Sopronnak nagyon hiányzott a büntetőknél elszórt 6 pont (39-40).

O'Reilly és a palánk alatti tumultus
Fotós: Bálizs Zsuzsa

Fordulás után O'Reilly kilencedik próbálkozásra megszerezte első pontjait (23. p.: 41-44), majd Rakicevic faulttal együtt dobott triplát, kialakítva az addigi legnagyobb zalai előnyt (41-48). A Sopron próbálkozott távolról, de nem talált (15-ből 2 sikeres kísérlet), Trice viszont bedobta első hármasát, így tovább nyílt az olló (24. p.: 43-51). A Sopron próbált felzárkózni, de támadásban nem volt elég hatékony, a ZTE pedig a jó védekezés mellett szerzett annyi pontot, hogy megtartsa a vezetést (29. p.: 49-55). A játékrész hajrájában felforrósodott a hangulat, a reklamáló zalai kispadnak két technikait is kiosztottak a játékvezetők, a lényeg azonban nem változott, vezetett a ZTE (52-57). A záró negyed elején reményt keltő volt a helyzet a vendégek szempontjából, de a meccs persze nem dől még el. A Sopron nagyon akart, két támadást is kivédekezett, de a ZTE is saját palánk alatt volt igazán jó. Nagy fegyverténynek bizonyult, hogy a vendégek hiba nélkül teljesítettek a büntetővonalról (15/15, Smith 6/6), a következő lépéseket pedig Ostojic zsákolása és O'Reilly (négyből első) triplája jelentette a vendéggyőzelem felé (34. p.: 54-65). Az utolsó 4 perc 69-55-ös zalai vezetéssel indult, a hazaiak játékát látva ez már döntő fölénynek volt tekinthető. A rendkívül rossz passzban lévő Sopronnak a végén sem sikerült semmi, Rakicevic viszont bedobta a ZTE 18. és 19. büntetőjét is, és 20 pontjával a mezőny legeredményesebb tagjaként jöhetett le a pályáról.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában