Szép az ötödik hely is, de…

2023.02.01. 19:50

Sok „apróság” hátráltatta a Kölcseyt a kosárlabda diákolimpián

A felső korosztályokban, az V–VI. korcsoportokban elkezdődtek a diákolimpiai országos döntők. Legutóbb Miskolcon a kosárlabdázók legjobbjai randevúztak.

Kerkai Attila

A zalaegerszegi Kölcsey Ferenc Gimnázium ötödik helyezett csapata

Forrás: ZH

Az A kategóriás, azaz versenyengedéllyel rendelkező kosarasok V–VI. korcsoportos kosárlabdadöntőjére a sorozatra benevezett 157 csapatból 8-8 fiú és lány együttes jutott el Borsodba. 

A fiúknál a zalaegerszegi Kölcsey Ferenc Gimnázium csapata (a keretben zömmel a Zalakerámia-ZTE KK utánpótlás-játékosaival) ötödikként zárt. Az előzetes online sorsoláson két csoportot alakítottak ki. Az A jelűben nagy csaták zajlottak, hiszen a legesélyesebb csapatok közül három (Szombathely, Zalaegerszeg, Kecskemét) is ide került – és közülük csak kettő juthatott az elődöntőbe. A Kölcsey szomszédvári rangadóval nyitott, a Falco KC utánpótlását felvonultató szombathelyi Nagy Lajos Gimnázium ellen. Az egerszegiek vezettek, de a vasiak a második félidőben fordítottak és 85-78-ra győztek. Rövid pihenő után következett a miskolci Fényi-gimnázium csapata, melyet a szabályoknak megfelelően leléptettek, amikor az egerszegiek már 40 pont különbséggel vezettek. 

Másnap nagyon fontos mérkőzés várt a Kölcseyre a kecskeméti Bolyai János Gimnáziummal szemben. A kiélezett küzdelemben egyetlen ponttal kapott ki a zalai együttes, amely a folytatásban, az 5–8. helyért vívott mérkőzésen könnyedén nyert a Szolnok ellen (81-51). A vasárnapi hely­osztón a Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma és Általános Iskolája diákjai ellen 84-80-ra győztek az egerszegiek. A diákolimpiát a szombathelyi Nagy Lajos Gimnázium nyerte, a bronz pedig Kecskemétre került: ez is jelzi, mennyire erős csoportba kerültek a kölcseysek. 

– A hosszúra nyúlt hétvégén nagyon színvonalas mérkőzéseknek lehettünk szemtanúi – értékelt Kelemenné Hersics Adrienn testnevelő. – Az ország legjobb nyolc csapata között lenni dicsőség, az 5. hely pedig nagyon szép eredmény. Mégis kicsi szomorúság maradt bennem. Mi lett volna, ha Csuti Kornél is pályára lépett volna? Korosztályos válogatott diákunk NB I-es felnőtt mérkőzése miatt nem tarthatott a csapattal. Vagy mi lett volna, ha Makkos Dávidot bírói tévedésből nem pontozzák ki, illetve ha Szalay Domonkos nem sérül meg? De a sportban nincs értelme a „ha” szóval kezdődő mondatoknak, ezek a srácok fantasztikusan teljesítettek. Büszkék vagyunk rájuk! Az edzőik, szüleik, diáktársaik egyaránt. 

A Kölcsey ötödik helyezett csapatának tagjai: Szalay Domonkos, Makkos Dávid, Mészáros Ágoston, Varga Huba, Ruzsics Barnabás, Tóth Barnabás, Garai Dávid, Tóth Marcell, Szűcs Valter, Pajor Máté, Kiss Armand. 

A leányoknál a dr. Mező Ferenc Gimnázium csapata a B csoportban három vereséggel kezdett, így a negyedik helyen zárt. Majd a keresztjátékban egy vereség után a 7. helyért kiírt helyosztón lépett pályára és 66-26-ra legyőzte a debreceni Kossuth-gimnázium együttesét, megszerezve a hetedik helyet. A kanizsai együttesben Csuha Patrícia, Füredi Linda, Garai Petra, Kékesi Kitti, Kiss-Szabó Eszter, Lamm Dóra Luca, Simon-Riechel Sára, Szilágyi Luca, Szomjas Csenge és Zsámár Panna játszott. Testnevelő-edző: Farkas József.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában