Kiváló eredmények

2023.01.07. 07:28

A tavalyi év magyar sportsikerei

A 2022-es esztendő bővelkedett hazai és külföldi sporteseményekben egyaránt, amelyeken a magyar sportolók is eredményesen szerepeltek.

MTI

Az aranyérmes férfi kardcsapat tagjai: Szatmári András, Decsi Tamás, Gémesi Csanád és Szilágyi Áron ünnepel az antalyai vívó-Európa-bajnokság döntője után

Fotó: MTI/EPA/Erdem Sahin

Február 4–20. A rövid pályás gyorskorcsolyázók remeklésének köszönhetően a pekingi téli olimpiát minden idők legjobb szereplésével zárta a magyar csapat, amely egy arany- és két bronzérmet nyert. Magyarország első egyéni téli olimpiai diadalát Liu Shaoang aratta 500 méteren. A 24 éves sportoló emellett 1000 méteren és a 2000 méteres vegyes váltó tagjaként is harmadik lett, utóbbinak rajta kívül még Liu Shaolin Sándor, Krueger John-Henry, Jász- apáti Petra és Kónya Zsófia volt csapat tagja. 

Március 24–27. A felnőttcsapat két érmet szerzett a Hamarban rendezett légfegyveres-Európa-bajnokságon. A férfi pisztolyosok olimpiai egyéni számában Tátrai Miklós harmadik lett, míg a futócéllövő Sike József a 30+30-as számban állhatott fel a dobogó alsó fokára. 
Március 28.–április 3. Kilenc érmet szereztek a magyarok a budapesti birkózó-­Európa-bajnokságon. A szabadfogású Muszukajev Iszmail (65 kg) és a kötöttfogású Fritsch Róbert (72 kg) arany-, Bajcajev Vlagyiszlav (szabadfogás 97 kg), valamint Váncza István (kötöttfogás 67 kg) ezüst-, Nagy Bernadett (76 kg), Dollák Tamara (57 kg), Ligeti Dániel (szabadfogás 125 kg), Vitek Dáriusz (kötöttfogás 130 kg) és Lévai Tamás (kötöttfogás 82 kg) bronzérmet nyert. 

Április 8–10. A Sopron Basket első magyar csapatként megnyerte a női kosárlabda-­Euroligát, mivel az isztambuli Final Four elődöntőjében legyőzte a spanyol Salamancát, majd pedig a fináléban megverte a házigazda török Fenerbahcét. 

Április 9–10. Liu Shaoang sporttörténelmi sikert ért el a montreali rövid pályás gyors- korcsolya-vb-n. Az FTC sportolója mind a négy egyéni számot megnyerte. A magyarok négy aranyéremmel minden idők legeredményesebb vb-szereplését érték el. 

LIU Shaoang
Liu Shaoang ünnepel, miután megnyerte a montreali rövid pályás gyorskorcsolya-világbajnokság férfi 500 méteres döntőjét
Fotós: MTI/EPA/Andre Pichette

Április 30.–május 1. A 63 kilogrammos Özbas Szofi és a 81 kilós Ungvári Attila bronz- érmet nyert a szófiai cselgáncs-­Európa-bajnokságon. 

Május 3–8. A magyar jégkorong-válogatott a második helyen végzett a ljubljanai divízió I/A-világbajnokságon, és története során harmadszor feljutott a világelitbe, ahol majd 2023-ban szerepelhet. 

Május 7. A tokiói olimpián 12. helyezett Bragmayer Zsanett nyerte a triatlon Arena Games döntőjét Szingapúr- ban, és összesítésben világbajnoki ezüstérmesként zárta a sorozatot. 

Május 19. Salim Omar címét megvédve aranyérmet nyert az 54 kilogrammos súlycsoportban, a manchesteri taekwondo- Európa-bajnokságon. 

Május 23–30. Veres Roland (60 kg) és Kovács Richárd (63,5 kg) is bronzérmesként zárt a Jerevánban rendezett férfi ökölvívó-Európa-bajnokságon. 

Május 28. György Dániel aranyérmet szerzett a törökországi Gaziantepben rendezett karate-Európa-bajnokságon. Ő az első magyar, aki a japán eredetű küzdősportban felnőtt Európa-bajnok lett. 

Június 4. AZ FTC-Telekom Waterpolo férfi vízilabdacsapata harmadik lett a BL belgrádi nyolcas döntőjében. 

Június 4–5. A Győri Audi ETO KC ezüstérmet nyert a női kézilabda Bajnokok Ligájában: a Budapesten rendezett négyes döntő első napján 32-27-re legyőzte a dán Esbjerget, a fináléban viszont 33-31-re kikapott a norvég Vipers Kristiansandtól, amely így megvédte címét. 

Június 17.–július 3. Öt éremmel zártak a magyar sportolók a hazai rendezésű vizes világbajnokságon: a medencés úszóknál a Duna Arénában Milák Kristóf 200 méter pillangón saját világcsúcsát megjavítva védte meg címét, valamint 100 m pillangón sem talált legyőzőre. A nyílt vízi úszók küzdelmei során a csapatversenyben a Rohács Réka, Olasz Anna, Betlehem Dávid, Rasovszky Kristóf összeállítású együttes második lett, míg 25 kilométeren Gálicz Péter zárt bronzérmesként. A vízilabdatornán a női válogatott a második helyen végzett, a döntőben nagy csatában kapott ki a címvédő amerikaiaktól. 

RASOVSZKY Kristóf
Rasovszky Kristóf holtversenyben megnyerte a nyílt vízi úszók világkupa-sorozatát
Fotós: MTI/Czeglédi Zsolt

Június 20. Aranyérmet nyert a Szilágyi Áron, Szatmári András, Gémesi Csanád, Decsi Tamás összeállítású kardcsapat az antalyai vívó-­Európa-bajnokságon. 

Július 8–17. Minden idők legjobb teljesítményét nyújtva a magyar küldöttség 11 arany-, hét ezüst- és kilenc bronz- éremmel zárta az egyesült államokbeli Birminghamben rendezett világjátékokat. Győzött az aerodance-csoport, az aerobiktrió, maratoni kajakban Kiszli Vanda sprinttávon és klasszikus távon, uszonyos úszásban Senánszky Petra, 50 és 100 méteres uszonyos gyorson, valamint Holoda Péter 100 méteres uszonyos gyorson és Mozsár Alex 400 méteres felszíni úszásban, továbbá életmentésben a női és férfi 4x50 méteres akadályváltó, illetve a férfi 4x50 méteres vegyes váltó. 

Július 15–23. A magyarok két arannyal és egy ezüsttel a negyedik helyen végeztek a kairói vívó-világbajnokság éremtábláján. Győzött Szilá- gyi Áron kard egyéniben, valamint a Battai Sugár, Katona Renáta, Pusztai Liza, Szűcs Luca összeállítású női kardcsapat, míg második lett a Szi­lágyi, Szatmári András, Gémesi Csanád, Decsi Tamás alkotta férfi kardegyüttes. 

Július 24–31. Két ezüst- és két bronzérmet nyert a magyar válogatott az alexandriai öttusa-világbajnokságon. Második lett egyéniben Gulyás Michelle, valamint a Szép Balázs, Demeter Bence, Bőhm Csaba összeállítású férficsapat, míg harmadikként végzett egyéniben Szép, illetve a Gulyás, Simon Sarolta, Guzi Blanka női együttes. 

Augusztus 3–7. Magyarország 11 éremmel, négy arannyal, egy ezüsttel és hat bronz- zal zárta a kanadai Halifax- ben rendezett kajak-kenu-vébét. Győzött Kopasz Bálint K-1 1000 és a Nádas Bence, Kopasz Bálint duó K-2 500 méteren, valamint a Kiss Blanka–Lucz Anna páros K-2 200-on és Kőhalmi Emese K-1 5000 méteren. 

Augusztus 4–8. Sike József 50 méteren a 30+30-as számban bronz-, míg a Sike, Boros László, Tasi Tamás összeállítású trió 10 méteren a 30+30-as csapatversenyben ezüst- érmet nyert a franciaországi futócéllövő-világbajnokságon. 

Augusztus 11–21. Magyarország 20 érmet, 9 aranyat, 7 ezüstöt és 4 bronzot szerzett a müncheni multisport Eb-n, amely kilenc olimpiai sportág Európa-bajnokságát foglalta magában. Aranyérmes lett az evezős Szabó Bence–Furkó Kálmán duó könnyűsúlyú kettesben, a tornász Kovács Zsófia ugrásban és a kajak-kenusoknál a Kőhalmi Emese–Rendessy Eszter páros (K-2 1000 m), Kopasz Bálint és Pupp Noémi (egyformán K-1 1000 m), a Nádas Bence–Kopasz kettős (K-2 500 m), a Bragato Giada–Nagy Bianka kenukettes (C-2 200 m), a Kiss Blanka–Lucz Anna kajakpáros (K-2 200 m) és Kőhalmi (K-1 5000 m). Másodikként zárt a kalapácsvető Halász Bence és 100 méter gáton Kozák Luca, a tornász Mészáros Krisztofer talajon, továbbá a kajakos Varga Ádám (K-1 500 m), a Bragato–Nagy kenukettes 500 méteren, Adolf Balázs (C-1 5000 m), valamint Rendessy K-1 500-on. Madarász Viktória (35 km-es gyaloglás), a Mizsér Márk, Béke Kornél, Erdőssy Csaba, Erdélyi Tamás összeállítású 1000 m-es kajaknégyes, az Adolf–Fejes Dániel duó (C-2 1000 m) és a Kiss, Lucz, Csikós Zsóka, Gazsó Alida Dóra összeállítású 500-as kajaknégyes a dobogó harmadik fokára állhatott fel. 

Augusztus 11–21. A magyarok 16 éremmel zárták a római vizes Európa-bajnokságot: 5 arany, 7 ezüst és 3 bronz volt a mérleg: Milák Kristóf 100 és 200 méter pillangón, valamint a 4x200 méteres férfi gyorsváltó tagjaként – Márton Richárddal, Holló Balázzsal és Németh Nándorral együtt – diadalmaskodott, míg 100 méter gyorson második volt. Aranyérmet nyert még Mihályvári–Farkas Viktória 400 méter vegyesen, valamint Kós Hubert 200 méter vegyesen. Ezüstérmet nyert Jakabos Zsuzsanna és Verrasztó Dávid 400 méter vegyesen, Márton Richárd 200 méter pillangón, Kovács Benedek 200 méter háton, a 4x100 méteres férfi gyorsváltó, valamint Mihályvári–Farkas 1500 méter gyorson. Harmadikként végzett Molnár Dóra 200 méter háton, a 4x200 méteres női gyorsváltó, valamint Késely Ajna 400 méter gyorson. A nyílt vízi úszóknál a legjobb eredményt a magyar váltó érte el, amely a Rohács Réka, Olasz Anna, Betlehem Dávid, Rasovszky Kristóf összeállításban ezüst- érmet nyert Ostiában. 

Augusztus 27.–szeptember 10. A magyar férfi vízilabda-válogatott ezüstérmert nyert a spliti Európa-bajnokságon – a döntőben 10-9-re kapott ki a horvátoktól –, míg a női együttes ötödikként zárt. 

Szeptember 10–18. A magyar birkózóválogatott négy éremmel fejezte be a belgrádi világbajnokságot, melyen a kötöttfogásúak 77 kilogrammos súlycsoportjában szereplő Lévai Zoltán második lett, míg Losonczi Dávid (kötöttfogás 87 kg) és Lévai Tamás (kötöttfogás 82 kg) a harmadik helyen végzett, akárcsak a szabadfogásúak 65 kg-os kategóriájában szőnyegre lépő Muszukajev Iszmail. 

Szeptember 13–17. Sike Renáta bronzérmet nyert a női sportpisztolyosok versenyében a Wroclawban rendezett olimpiai kvalifikációs 25, 50 méteres sportlövő-Eb-n. 

Szeptember 13–19. Két első, két második és egy harmadik hellyel másodikként végzett a magyar válogatott a székesfehérvári öttusa-Európa-bajnokság éremtábláján. Győzött a férfiaknál Bereczki Richárd és a Bereczki, Szép Balázs, Demeter Bence összeállítású csapat. Második lett Szép Balázs, illetve a Gulyás Michelle, Simon Sarolta, Barta Luca alkotta női együttes, egyéniben harmadikként zárt egyéniben Gulyás. 

Szeptember 18–25. Szabó Bence és Furkó Kálmán ezüst­érmet nyert az evezősök racicei vébéje könnyű súlyú kettes versenyszámában. 

Szeptember 25. Negyedszer lett Európa-bajnok Kiss Norbert a gyorsaságikamion-­Eb-n. 

Szeptember 29.–október 2. Hazánk hat arannyal és nyolc ezüsttel az éremtáblázat élén zárt a portugáliai Ponte de Limában rendezett maratoni kajak-kenu-világbajnokságon. A felnőtteknél győzött a kajakos Kiszli Vanda, míg Kisbán Zsófia (C-1 rövid táv és klasszikus verseny), Kövér Márton (C-1 klasszikus) és a Csay Renáta–Czéllai-Vörös Zsófia kajakkettes a második helyen végzett. 

Október 7–27. Péni István bronzérmet nyert a nagyöbű szabadpuska összetett számban a kairói sportlövő-világbajnokságon. 

Október 14–22. Nagy Tímea bronzérmet nyert a 81 kilogrammos kategóriában a Budvában rendezett női ökölvívó-Európa-bajnokságon. 

November 12. Rasovszky Kristóf holtversenyben megnyerte a nyílt vízi úszók világkupa-sorozatát. 

December 13–18. A kétfős magyar küldöttség egy érmet nyert a melbourne-i rövid pályás úszó-világbajnokságon: Szabó Szebasztián harmadik lett 50 méter pillangón.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában