Konferencia

2022.11.29. 18:51

A sport nagy történetei a Kárpát-medencében

A Kárpát-medencei Sport Hagyományőrző Egyesület (SHE) dr. Mező Ferenc szülőfalujában erdélyi, délvidéki és hazai előadókkal szervezte meg ötvenhatodik sporttörténeti konferenciáját.

Benedek Bálint

Horváth Vilmos és Szollár Norbert együtt emlékezett dr. Mező Ferenc szobrá

Forrás: ZH

A néhai egyesületi elnök, Kis János nagykanizsai olimpiatörténész által megálmodott rendezvény kezdetén a szép számú résztvevő megkoszorúzta dr. Mező Ferenc szobrát, majd szülőházánál is fejet hajtottak az első zalai olimpiai bajnok tiszteletére. A kultúrházban Szollár Norbert, a falu polgármestere köszöntötte a megjelenteket, majd a zalaegerszegi Gyuk György moderálása mellett kezdődött meg a konferencia.

Elsőként Életem a futás – Gál Lajos az első csíkszéki olimpikon címmel a csíkszeredai Csíki András nyugalmazott Hargita megyei sportigazgató, SHE-alelnök tartott előadást. Őt a körmendi Mecsériné Doktor Rozália nyugalmazott könyvtárigazgató követte, aki prezentációjában azt érzékeltette: egy távoli ország sportújságírójának mi számít érdekesnek a magyar olimpikonok kapcsán. A sepsiszentgyörgyi Csinta Samu író, újságíró, szerkesztő városa sikeres labdarúgócsapata, a Sepsi OSK felemelkedéséről és a román futballban elfoglalt helyéről beszélt. A magyarkanizsai Hegedűs László olimpiakutató a világhírű etióp futólányokat, a Dibaba családot mutatta be. Végül a szombathelyi Horváth Vilmos, az SHE elnöke, az Olimpiatörténészek Nemzetközi Társaságának (ONT) tagja olyan, gyakran furcsa és egzotikus sportágakat idézett fel, melyek már nincsenek az olimpia műsorán.

Zárásként a szintén szombathelyi Gál László, a Halmay Zoltán Olimpiai Hagyományőrző Egyesület elnöke, az ONT tagja beszélgetett Hegedűs Péterrel, a Haladás legendás kapusával, akiről „Aki király volt Király előtt” címmel nemrég könyvet is írt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában