Staféta

2022.09.30. 12:00

Svájcból érkezett Sormásra a petanque

Folytatjuk a sportolók visszaemlékezéseit felelevenítő népszerű sorozatunkat. Múlt pénteken Kiss György a stafétát Mátyás Józsefnek, a Sormás SE egykori petanque szakosztály vezetőjének adta át, arra kérve, hogy elevenítse fel a számára legemlékezetesebb nagykanizsai sportpillanatot.

Benedek Bálint

Mátyás József, a Sormás SE pentague szakosztályának egykori vezetője

Forrás: Szakony Attila / Zalai Hírlap

Sormásra a petanque, vagyis a francia eredetű golyójáték az 1956-ban Svájcba emigrált kanizsai Szőke Ernő révén került. Hozott néhány készletet és rábeszélte a fiatalokat, hogy próbálják ki ezt a különleges játékot, mely az 1970-es évek elején még teljesen ismeretlennek számított Magyarországon. Aztán kialakítottak két pályát, ahol gyakoroltak. Mátyás József, a nagykanizsai Olajbányász elnökségi tagja, teniszező, a tekecsapat játékosa sem ismerte a játékot, a szabályokat, de szép lassan megszerette és a szívügyévé vált.

– Nem voltunk profik, ám Pécsen akkor már régóta működött egy csapat, amelynek tagjai értették a játékot – mesélte. – Megnéztem, miképp kell jól, eredményesen játszani, ezért aztán minden ott látott élményt, testtartást és praktikát átadtam a sormásiaknak. A következő baranyai viadalra már két gárdával álltunk pályára, s jó hangulatú versenyen a középmezőnyben végeztünk.

Mátyás József petanque iránti eltökéltsége példaértékű lett, az országos szövetségben előbb alelnökké választották, majd a monacói világbajnokságra a magyar válogatott kapitányaként utazhatott el, és 13. helyen végeztek.

– Közben a sormási csapatok formálódtak, a hölgyek és férfiak körében is népszerű lett a sportág – folytatta. – Nagy élmény, hogy a lányaink megnyerték a pécsi országos bajnokságot, mely után sokan válogatottak lehettek. A Kanári-szigeteken rendezett világbajnokságon az 50 gárdából az első tízben végeztek, később a német Európa-bajnokságon nyolcadikok lettek. A petanque örömjáték, melyet még évtizedekig játszottak, olykor csak szórakozásból. Minden kedden és csütörtökön a pályánkon délutántól egészen sötétedésig játszottunk.

A sormási szakosztály - talán érdektelenség miatt - hét éve megszűnt.

Mátyás József a stafétát Gyimes Magdolnának, a Röntgen Kanizsa Ants softball csapat edzőjének adta át.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában