Futballünnep Zalaegerszegen

2022.07.23. 13:00

Ez lett az igazi fieszta: a ZTE FC legyőzte az AC Milant!

Szombaton rendezték a ZTE FC hagyományos évadnyitó rendezvényét, a Zete Fiesztát, melynek keretében este 18 órától a ZTE FC labdarúgócsapata az olasz bajnok AC Milan együttesével játszott felkészülési mérkőzést.

Kerkai Attila

Fotó: Szekeres Péter

Kapcsolódó cikkek:

13.00:  Elkezdődött az idei Zete Fieszta, a ZTE FC II. és a szlovén  Nafta Lendava  felkészülési  mérkőzésével 

13.56:  A félidőben 4-0-ra vezet a Lendava a zalai fiatalok ellen. 

14.50: Véget ért a találkozó. A lendvai csapat  simán győzött, jobb volt, ami az eredményben is megmutatkozott. A csapatoknak  nem volt könnyű dolga, iszonyatosan  meleg az idő. 

ZTE FC II. - Nafta Lendava  1-5 (0-4)
Zalaegerszeg,  ZTE Aréna mögötti pálya. Jv.: Molnár A. 
ZTE FC II.: Németh Ervin  - Jóna, Dóczi, Bolla,  Bedővári - Kámi, Vert, Györe - Vert, Serhijovic, P. Balotelli, Fábián K. Vezetőedző: Koller Zoltán. 
Cserék: Sinkó, Péterfi, Bedő, Töttő, Molnár K., Dézsenyi.  
Lendava: Kiss - Florjanc, Kumer, Urh, Papp L. - Ostrek, Murar, Szabó B., Brkic - Igrec, Haljeta. Vezetőedző: Boér Gábor.  
Cserék: Mocic, Novinic, S. Nikolic, Drk, Zamusda, Bezjak, Fehér B., Sulejmanovic, Dinnyés. 
Gólszerzők: Fábián, illetve Haljeta (3), Ostrek, Sulejmanovic. 

Hamarosan kezdődik a "ketrecben" a ZTE FC  női együttesének felkészülési találkozója, melyen a Magyar Kupa-győztes, bajnoki ezüstérmes ETO Győr  lesz az ellenfél. 

ZTE FC -  ETO FC Győr 0-15.
Zalaegerszeg. 
ZTE FC: Császár H. - Szabó V., Jelenics, Szegedi, Kapcsándi - Nyári, Melus, Grubics, Hargas - Pupos, Harsányi. Vezetőedző: Pergelné Kalamár Andrea. 
Cserék: Nagy B., Császár F., Major, Regőci, Gángó. 

16.28: Már nagy a  mozgás a ZTE Aréna környékén és mindenki arra vár, hogy megérkezzen a Milan  együttesét  szállító busz. Kisebb tömeg gyűlt össze az aréna bejáratánál. 

16.32: Bent a stadionban Koplárovics Bélával találkoztunk, aki a családjával érkezett a fiesztára. A ZTE FC leghíresebb gólját szerző labdarúgó most is ugyanolyan barátságos és közvetlen, mint  anno is volt. Elmondta,  jó érzés volt belépni ismét a stadionba, bár a véglegesen befejezett létesítményben most jár először. Aztán  gyorsan hozzátette: jobb lenne, jobban érezné magát odalent, a pályán. 

16.33: Megérkezett a Milan busza a ZTE Arénába. Paolo Maldini technikai igazgató már a pálya szélén,  és a játékosok is érkeznek  szemrevételezni a játékteret. 

16.46: Megérkeztek a 2002-es bajnokcsapat tagjai a pályára.  A ZTE  bajnokai  körbesétáltak a pályán a lelátók előtt, a szpíker pedig egyenként olvasta fel  neveiket. 

17.24: A ZTE FC 2022-2023-as csapatának bemutatása is megtörtént. A játékosokat és a stábtagokat egyenként hívták a játéktérre.

17.30: A Hangulat már kezd  egészen emelkedett lenni. A ZTE FC és az AC Milan tagjai a pályán melegítenek. A lelátók lassan megtelnek, de folyamatosan érkeznek még a nézők. Megélénkült a szél, ami enyhített valamit a hőségen. Most már csak lehet reménykedni, hogy Zalaegerszeg elkerülik a zivatarok, hiszen   a Dunántúlon több helyen is  zivatargócok alakultak ki. 

17.40: Megvannak a kezdőcsapatok

ZTE FC: Demjén – Gergényi, Mocsi, Kálnoki-Kis, Bedi – Meshack, Tajti, Sankovic, Májer – Németh D., Szalay Sz. Vezetőedző: Ricardo Moniz. 
AC Milan: Tatarusanu – Florenzi, Kalulu, Gabbia, Tonali – Ballo-Touré, Brescianini – Messias, Diaz Brahim, Rebic – Giroud. Vezetőedző: Stefano Pioli.  

17.48: Most már szinte teljesen megtelt nézőkkel a lelátó. A csapatok levonultak a pályáról, beindult az öntözőberendezés, hogy a lehető legjobb talajú játéktér fogadja a Milant az ZTE FC.

18.00: Megérkeztek a csapatok. Elkezdődött a hetek óta várt  mérkőzés.  

ZTE FC - AC Milan 3:1

A találkozó kezdőrúgását dr. Kövesi Csaba végezte el, aki édesapjától kapta ajándékba a lehetőséget. A ZTE FC pedig parádésan kezdett, hiszen egy bal oldali szöglet után Meshackhoz került a labda, aki 12 méterről hatalmas gólt lőtt a léc alá. Vezetett a ZTE FC, amire szinte senki sem számított előzetesen. Az egerszegiek bátran futballoztak, a 8. percben Gergényi vállalkozott lapos lövésre 17 méterről, a labda átcsúszott Tatarusanu alatt és a kapufa mentett. Ha ez bemegy… Bátran futballozott Ricardo Moniz együttese, de persze az olasz bajnok volt az ellenfél és a Milan, tele sztárokkal. A 20. percben Giroud került helyzetbe, de 8 méteres lövésébe beleért egy láb, így a labda szögletre pattant. De nem kellett sokáig várni az újabb gólra! A 24. percben Gergényi bedobása után Mocsi Attila csúsztatott a Milan kapujába és már 2-0-ra vezetett a ZTE FC! Ám nem sokáig, amit szinte hihetetlen leírni, ugyanis már 3-0-ra vezetett a zalai együttes! A 27. percben Tajti lopta a távolságot, majd 18 méterről kilőtte a jobb felső sarkot. Gyorsan jött a Milan válasza, ugyanis Gergényi büntetőt érően lépett oda Ballo-Tourénak. A 11-est Giroud végezte el és félmagasan helyezett a kapu jobb oldalába, 3-1. A Milan most már úgy érezhette, ennek a fele se tréfa, hiszen egyértelműen meglepte a ZTE FC együttese az olaszokat. Akik felkészülési mérkőzésen sem szeretnek kikapni…  A félidő egy nagy Demjén-bravúrral ért véget, aki Giroud közeli lövését lábbal spiccelte el a gólvonal előtt. 

18.47: Vége az első félidőnek. 

19.01: Elkezdődött a  második félidő.  A ZTE FC-nél Szalay helyett Kovács B, Németh D,  helyén Ikoba a pályán.

19.49: Vége a találkozónak. A második félidő nem indult akkora elánnal, mint az első és a Milan is óvatosabban kezdett. Ami érthető, hiszen tényleg meglepte őket a ZTE csapata, de Stefano Pioli, a lombardiaiak vezetőedzője tartotta magát eredeti elképzeléséhez: a 60. percben gyakorlatilag sort cserélt, hiszen csak Matteo Gabbia maradt a pályán. A friss olasz csapat kezdett veszélyesebben játszani, a 75. percben nagy helyzetben mentett a zalai védelem. Ahogy telt viszont az idő a ZTE együttese egyre közelebb került ahhoz, hogy egy hatalmas bravúrt könyveljen el, még akkor is, ha felkészülési mérkőzésről van szó. Megverni az AC Milant? Igen, lehetséges. A 81. percben Tajti egy váratlan lövéssel csaknem becsapta Maignan kapust, aki az utolsó pillanatban tolta szögletre a bal alsó sarokba tartó labdát. A hajrában, 86. percben aztán Krunic parádés labdaátvétele után 8 méterről vágta be a labdát kegyetlenül a kapuba, 3-2.

ZTE FC–AC Milan  3-2  (3-1)
Zalaegerszeg, ZTE Aréna, 11.114 néző. Jv.: Andó-Szabó (Georgiu, Vigh-Tarsonyi).
ZTE FC: Demjén – Gergényi (Mim, 87.), Mocsi, Kálnoki-Kis, Bedi – Meshack (Diego C., 65.), Tajti, Sankovic, Májer (Huszti, 65.) – Németh D. (Ikoba, 46.), Szalay Sz. (Kovács B., 46.). Vezetőedző: Ricardo Moniz.
AC Milan: Tatarusanu  (Maignan, 60.) – Florenzi (Benacer, 60.), Kalulu (Tomori, 60.), Gabbia (Calabria, 68.), Tonali (Krunic, 60.) – Ballo-Touré (Adli, 60.), Brescianini (Saelemaekers, 60.) – Messias (Lazetic, 60.), Diaz Brahim (D. Maldini, 60.), Rebic (Theo Hernández, 60.) – Giroud (Leao, 60.). Vezetőedző: Stefano Pioli.  
Gólszerző: Meshack (2.), Mocsi (24.), Tajti (27.), illetve Giroud (30. – 11-esből), Krunic (86.).

Ez lett a vége, a ZTE FC igazi fiesztát varázsolt győzelmével szombat este a ZTE Arénába. Bravúros győzelmet aratott egy igazi sztárcsapat ellen, ami mindent elmond.

20.33: A találkozó után  az AC Milan  részéről senki nem nyilatkozott.

A ZTE FC vezetőedzője, Ricardo Moniz pedig  érthető elégedettséggel összegezett:

- Úgy készültünk erre  a mérkőzésre, mintha egy döntő lenne. Életem egyik legfontosabb mérkőzése volt. Az elejétől nem adtuk fel azt, amit eddig is  játszottunk, Németh  és Szalay is  nyomást gyakorolt az ellenfélre elöl előbb kettő, majd három-null lett. Utána a Milan is nagyobb figyelmet helyezett a középpályára, átvette az irányítást.  A második félidőben, miután  szinte teljes sort cserélt az ellenfél,  gyakorlatilag  végig két friss  csapattal játszottunk. Ez a meccs fordulópontot  hozhat, a csapat, a klub, a város és a régiónak is,  hogy el lehet hinni, bárki ellen  favoritok lehetünk. Végig  mi akartunk ma is kezdeményezni és nem mi akartunk  reagálni az ellenfél  játékára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában