Hasznos és olvasmányos „alapmű” született

2022.07.22. 08:30

Minden, ami a 100 éves ZTK-ról tudható

A kisvárosban a közelmúltban emlékeztek meg ünnepélyes keretek között arról, hogy a Zalalövői Testedző Kör idén ünnepli megalakulásának századik évfordulóját. A jubileum alkalmából egy könyv is született, mely a ZTK történetét dolgozza fel.

Kerkai Attila

Herczeg Imre kezében A ZTK évszázada Fotó: a szerző

Az ünnepi eseményről mi is beszámoltunk és írásunkban természetesen szerepelt a „ZTK évszázada” kiadvány megjelenése is. Belelapozva a kiadványba számos érdekességre lelhet az olvasó, ami elsősorban a szerkesztő, Herczeg Imre munkáját dicséri. Ő a könyv megírásával kapcsolatban elmondta: elsősorban a száz év történetének ismertetése volt a célja, de – és erről a könyvében is tesz említést – a legnagyobb nehézséget az jelentette számára, hogy az elmúlt egy évszázadban nem született hasonló feldolgozás a Zalalövői TK történetéről.

Éppen ezért a korai évtizedekről nagyon nehéz volt adatokat gyűjtenie, nem nagyon akadt fellelhető dokumentum ebből az időszakból. Herczeg Imre alaposságát dicséri, hogy nem lépett át ezen az időszakon, így megtudható, hogy 1922-ben helyi iparosok és kereskedők voltak az alapítók, illetve a sportegyesület finanszírozói is. Elsősorban a labdarúgás jelentette a sporttevékenységet a ZTK-nál, de az 1930-as években atlétikai szakosztály is alakult. A futballcsapat főleg a környékbeli csapatokkal és határ menti osztrák együttesekkel mérkőzött, mivel szervezett bajnokságban nem szerepelt.

A Zalalövői TK életében is nagy törést jelentett a II. világháború, annál is inkább, mivel az alapító Hilmayer Ede és Miklós is deportálásra került, s ők sem tértek haza Auschwitzból… A háború után viszont – ahogy olvashatjuk a könyvben is – gyorsan előkerült a labda és az 1945–46. évi bajnokságban, a Nyugat-Magyarországi Labdarúgó Alszövetség szombathelyi csoportjában játszott a Zalalövői TK, mely 1951-ben már a megyei bajnokság I. osztályában szerepelt.

Innentől annyiban könnyebb dolga volt már Herczeg Imrének, hogy sikerült korabeli csapatfotókat és újságbeszámolókat is a könyvbe szerkesztenie. A szerző gondosan ügyelt, hogy a csapat és az egyesület fontosabb szereplőit az adott időszakban minden esetben megemlítse.

A ZTK nem mindig szerepelhetett a megyei I. osztályban, viszont 1997 mindenképpen fontos évszám. Abban az évben – 13 esztendőt követően – került fel a Zalalövő TK a megye egybe, s azóta, vagyis negyed százada itt is játszik. Herczeg Imre innentől „naprakész” információkkal rendelkezik, hiszen 1997-től a Zalai Hírlap helyi tudósítójaként számolt be a ZTK mérkőzéseiről és más, vele kapcsolatos eseményekről. A könyvben nem feledkezik el említést tenni és feldolgozni a többi szakosztály (atlétika, asztalitenisz, kézilabda, röplabda, teke) múltját sem. Ami kifejezetten tetszik, hogy külön fejezet foglalkozik a ZTK legendáival, illetve azokkal a sportolókkal, akik magasabb szintre jutottak sportágukban, de Zalalövőről indultak.

Herczeg Imre munkája innentől alapmű, hivatkozási alap. Emellett olvasmányos, bárki számára hasznos és érdekes kiadvány. Olyan, amit jó kézbe venni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában