Készen a vasárnapi rajtra

2022.06.03. 07:00

Vasárnap kezdődik a 41. zalakarosi sakkfesztivál

Ha Zalakaros, akkor termálfürdő és persze sakk… Ennek apropóján a vasárnap kezdődő 41. Zalakaros Sakkfesztivál-Bárczay László Emlékverseny felvezetéseként tartottak a szervezők sajtótájékoztatót.

Kerkai Attila

A sajtótájékoztató résztvevői: Stégli János sportszervező, Novák Ferenc, Horváth Sándor és Gyurókovicsné Kóré Eszter, a zalakarosi fürdő értékesítési és marketingvezetője Fotó: a szerző

Kezdésként Novák Ferenc, a rendező város, Zalakaros polgármestere emlékezett a Zalakaros Sakkfesztivál múltjára, és arra, hogy a 41 éve tartó sorozat életben tartása  elhivatott embereknek is köszönhető. Nem véletlenül emlékeztetett a város első ember arra, hogy terveik szerint hamarosan egy könyv jelenik meg a Zalakaros Sakkfesztivál múltjáról, amelyet nemzetközi értéknek is nevezett. Noha  - jegyezte meg -, Zalakaros elsősorban a fürdőjéről ismert, de ha végigvesszük ezt a  négy évtizedet, és összeszámolnánk, hány országból érkeztek ide sakkozók, akkor gyakorlatilag a világ minden
pontjára eljutott a város híre. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a Covid-járvány mekkora nehézségeket okozott nekik, ám ez sem törte meg a sorozatot, ami mindenképpen érték, és örült annak, hogy ezt a hagyományt tudják folytatni.

A viadal szakmai igazgatója, Horváth Sándor elsősorban arról szólt, ha a magyar sakkozás térképén Zalakarost el kellene helyezni, akkor az mindenképpen az egyik központi helyet foglalná el. Úgy fogalmazott, nemcsak a négy évtizedes múlt, de a szakmai színvonal is komoly értéke a viadalnak, hiszen magyar bajnokságok sorozatát rendezték itt, továbbá a magyar sakkozás  legfontosabb szereplői az elmúlt 40 évben megfordultak Zalakaroson Portisch Lajostól kezdve a Polgár lányokon át Almási Zoltánig és Rapport Richárdig bezárólag.

Ám, hogy ne csak a múltról essék szó, az idei viadalra már most  száz  nevező van, összesen 11 országból érkeznek versenyzők. Olyan távoli országokból, mint például  Szingapúr,  vagy éppen  India , ahonnan  sokan jelezték részvételüket. A mezőnyben ott lesz a francia színekben versenyző, szenior világbajnok, Vlagyimir Ohotnyik és a tavalyi győztes  Kántor Gergely, az Aquaprofit-Tungsram NTSK sakkozója, aki tagja az idei,  Indiában rendezendő sakkolimpiai csapatnak is. 

A helyszín a tavalyi után az idén is a tavaly átadott zalakarosi látogatóközpont lesz, ahol méltó körülmények fogadják a versenyzőket. A küzdelmek vasárnap 14 órakor kezdődnek a 9 fordulós svájci rendszerű viadalon, a zárás pedig június 13-án lesz ugyanitt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában