Klasszikus szóló

2022.05.21. 18:00

Egykezes vitorlásversenyen hajózták körbe nemrég a Balatont

Hatvanöt lelkes kormányos vágott neki a Balaton megkerülésének, a Flexfeet Klasszikus Szóló 2022 elnevezésű, egykezes vitorlásversenyen a Tihanyi Hajós Egylet (THE) kikötőjéből a közelmúltban, közölte Rutai Andrea a szervezők képviseletében.

NA/KE

Nagy kihívás, szép munka volt részt venni ezen a megmérettetésen

Forrás: a szervezők

Azt mondta, a kihívást jelentő pályán a kormányosok a rendező egyesület, a THE előtti rajtvonalon indultak, Balaton- almádinál fordultak, onnan Keszthely felé mentek, majd a THE előtt volt a befutó. 

A részt vevő hajók közt legtöbben, tizenegyen a 8M Open osztályban indultak, de a mezőny sokszínű volt: a Folkboattól kezdve a Sudárokon, Baváriákon, Elanokon, Dragonokon keresztül a 70-es cirkálóig minden méretű, típusú hajó vállalkozott a szép feladatra. 

Tízcsomós friss északkeleti szélben rajtolt a mezőny reggel, ami az almádi bójáig lassan gyengült, majd el is fogyott, a bójavételkor öt percet is elácsorgott, sodródott az élmezőny. 

Szerencsére lassacskán újra előbukkant a szél, kora délutántól már sorra haladtak át a hajók a tihanyi szoroson. A nyugati medence a kis szeles Kékszalagot idézte, szélcsíkok, lavórok, erősödés, kisebb eső, zivatar, minden előfordult. Az első hajón Scharf Máté a Nelsonnal este fél hétkor ért a keszthelyi fordulóhoz, az utolsó Horváth Csaba az Arwennel pedig reggel fél hétkor kerülte azt. 

Az öt–hét hajós élmezőny nagy csatákat vívott, többször bevárták egymást, helyet cseréltek, ki az északi, ki a déli part felé kereste a szelet, végül a komp vonalához érve újra összecsúsztak, és szoros befutót produkáltak. 

Még Badacsony előtt vette át a vezetést Fazekas László a Fazékkal, és nagy küzdelemben végül sikerült megtartania a helyét, ő futott át elsőként a célvonalon hajnali 4.41-kor, majd percenként követte őt a következő három hajó: Fazekas Gábor (Tantál), Makai Gábor (Narvál) és a tavalyi nyertes, Scharf Máté (Nelson Flottalízing). Szamosi Viktor (Déli szél), Juhász György (Kolibri) és Kónya Balázs (8M One) követték őket, mindegyikük a 8M Open osztályban. 

A Yardrdstick I. és a klasszikus flotta győzteseként Herkó Dezső futott be hetedikként az Orpheusszal reggel hat órakor. A hatvanöt indulóból 55-en teljesítették sikeresen a távot, több technikai probléma adódott, és egy árbóctörés is történt a keszthelyi fordulónál. Szombat estére Horváth Csaba az Arwennel már csak pár száz méterrel járt a befutó előtt, amikor lejárt a 36 órás limitidő, ő a legnagyobb küzdő díjat kapta, amit a győztes Fazekas László adott át neki az eredményhirdetésen. 

Különdíjat és nagy elismerést kapott még két vitorlázó: Mink Mirjam, aki a MoPogó fedélzetén egyetlen női indulóként ért körbe a versenyen 24,5 óra alatt, ezzel a 38. helyen futott be. 

A mezőny legidősebb vitorlázója, Matlaszkovszky Miklós a Márta Mária fedél- zetén a harmincadik helyen ért célba, ő 10 perc híján egy napot vitorlázott egyedül 77 évesen. 

Nagy tapsot és elismerést kaptak, sokan tűzték ki maguk elé célként a teljesítményüket. A verseny főszponzorának különdíját Hobot István (Zephyr) nyerte, aki utolsó előttiként ért célba. Ő egy kabrió személyautó egy hónapos használatát kapta díjként. – Nemcsak ők, hanem minden vitorlázó, aki végigvitorlázta a távot, igazi sportteljesítményt nyújtott, nagy kihívás, szép munka volt – fogalmaztak a szervezők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában