Ellentétes félidők után nyert a ZTE KK

2022.01.22. 20:19

Az új évben negyedik meccsükön harmadszor győztek a zalai férfi kosárlabdázók

A férfi kosárlabda élvonal alapszakaszának 19. fordulójában szombaton az a Paks látogatott Zalaegerszegre, melyet ősszel idegenben legyőzött már egyszer a ZTE KK. Sikerült megint, a lehető legkisebb különbséggel.

Varga Andor

Forrás: Seres Péter

Zalakerámia-ZTE KK - Atomerőmű SE Paks 88-87 (29-23, 23-15, 18-28, 18-21)

Zalakerámia Sportcsarnok, 700 néző. Jv.: Cziffra, Csabai-Kaskötő, Minár.

ZTE: Wilson 15/6, Takács 6/3, De Cosey 25/6, Barnett 25, Holton. Csere: Révész 5, Horti 4, Parks 6, Németh 2. Vezetőedző: Emir Mutapcic.

Paks: Brown 17/12, Frank 6, Taylor 11/3, Goins 15/3, Eilingsfeld 17. Csere: Buljevic 8, Kis 3/3, Brzoja 6, Kovács 4, Pajor. Megbízott vezetőedző: Jan Pavlik.

Forrás: Seres Péter

A vendégek felvezető triplakísérletei nem sikerültek, a ZTE viszont összeszedetten kezdett, főleg védekezésben (3. p.: 6-3). Zalai részről De Cosey részéről volt a legnagyobb veszélyben a gyűrű (7 perc alatt 7 pont), a tolnaiaktól Goins tartotta vele a lépést valamennyire. Nem fogadta osztatlan nézői szimpátia a Zetében első csereként érkező Révészt, de a játékosnak bravúros és ügyes kosara is akadt a következő percekben, így hangolta magára a publikumot (8. p.: 23-15). Az Atom kezdte belőni magát távolról, ésa Horti ellen megítélt sportszerűtlen hibát is, maximálisan kihasználta, de a ZTE mindezek és az első negyedet lezáról Kis-tripla ellenére is simán hozta a játékrészt. Hazai szempontból jól indult a második tíz perc is (13. p.: 36-25), jött is az időkérés az ellenféltől, melynek már 3 személyi hibával álló játékosa is volt már. Az extra pihenő használt a Paksnak (15. p.: 36-30), zalai értekezlet következett, majd újra a Paks szlovén mesterének akadt mondanivalója (18. p.: 44-32). A ZTE védekezése nem egyszer állította megoldhatatlan feladat elé az ellenfelet, a túloldalon pedig remekül céloztak a zetések (az első félidőben 65,5 százalék). Nagyszünet előtt 16 másodperc alatt 3 kosár esett, melyek közül kettőt a ZTE dobott, kecsegtető félidei állást alakítva ki (52-38).

Forrás: Seres Péter

A ZTE-nek az első félidőben egyetlen eladott labdája volt, ami önmagában is kiváló, a paksi öthöz képest meg pláne. Lepattanózásban a második negyed derekán 12-6-re vezetett a házigazda, de félidőre a vendégek feljöttek 16-13-ra. Gólpasszok terén 7-3 volt a Paks előnye.

Forrás: Seres Péter

Brown két tiplával indította a második félidőt (52-44), az első zalai kosárra majdnem 2,5 percet kellett várni. Friss és gyors Paks jött ki az öltözőből (24. p.: 57-50), a meglepett hazaiak pedig hirtelen nem tudtak magasabb fokozatba kapcsolni (26. p.: 57-53). A lomha hazai védők nehezen találták Brown és Kovács ellenszerét, még szerencse, hogy utóbbi a büntetőket nem dobta valami jól (28. p.: 61-59). Nyolc perc alatt elfogyott, amit a ZTE az előtte lévő húsz alatt felépített (61-61), annyit azonban a elért a házigazda, hogy előnyről kezdje a záró tíz percet (70-66). A hazai csapatban Barnett 21, De Cosey pedig 19 ponttal kezdte a záró játékrészt, bennük lehetett bízni. Aztán az ügyek nagyon másként alakultak, a nyugodtabbnak tűnő Paks átvette a vezetést (34. p.: 74-76). Nagy csatában fordított a házigazda (36. p.: 79-78), és nem volt elég az ellenfél, a zalaiaknak még a játékvezetőkkel is vitatkozniuk kellett. Lepattanózásban már vezetett a Paks (23-26). A 38. percben a labdát felhozó Wilson  a háttal álló Barnettnek passzolt, hogy ki volt a hibás, nehéz megmondani, de hogy nagy rontás volt, az biztos. Mindkét fél erőből kosárlabdázott az utolsó perc kezdetén (85-85), nem egyszer tisztátalanul, de hát óriási volt a tét. Egypontos egerszegi előnynél Taylor hármast szeretett volna dobni, de kicsúszott a kezéből a labda, ami aztán ismét a kezébe hullt. kvázi saját magának passzolt, jöhetett a ZTE. Az akció végén két büntetőből Wilson csak egyet dobott be, a másik oldalon Eilingsfeld duplával válaszolt (88-87). A dudaszóig 4,2 mp van vissza, jött a ZTE és megint Wilson került a büntető vonalra, aki elképesztő módon mindkét dobását kihagyta - de a második után legalább megküzdött a lepattanóért, így a Paksnak a rendelkezésr eálló másfél másodperc alatt már nem volt lehetősége változtatni az eredményen.

Forrás: Seres Péter

Emir Mutapcic: "Nem ez az első alkalom, hogy ennyire visszaesünk a második félidőben, ez a legnagyobb problémánk. El kell ismerni: a szerencsének köszönhetően nyertünk. Nagyon fontos volt ez a siker."

Jan Pavlik: "Elrontottuk az első félidőt, az ellenfélnek engedett 52 pont rettenetesen sok. A szünet utáni játék már olyan volt, amit elterveztünk, de sajnos nem sikerült visszajönnünk. Nagyon érdekes lesz a bajnokság hátra lévő része, nagy csatákra számítok, amelyekre elsősorban fejben kell felkészülnünk."

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában