Frissen Zalából

2021.11.24. 14:27

ZTE KK: Teo Cizmic helyét a bosnyák Emir Mutapcic veszi át (frissítve)

Kedden, már lapzárta után érkezett a hír, hogy a gyenge bajnoki szereplés miatt a Zalakerámia-ZTE KK-nál felmentették a munkavégzés alól Teo Cizmic vezetőedzőt. Ezzel egy időben bejelentették azt is, hogy a posztot a 61 éves bosnyák Emir Mutapcic veszi át.

Kerkai Attila

Teo Cizmicnek tíz meccs jutott a ZTE KK élén, a kép a Nyíregyháza elleni meccsen készült

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Katona Tibor

A csapat 2/8-as (győzelem/vereség) mutatója nem túl fényes, és ilyenkor általában az edzőt „veszik elő”, csakhogy. Zalaegerszegen ezt egészen „rafinált” módot tették. Tíz nappal ezelőtt már lehetett hallani arról, hogy Teo Cizmic esetleg távozhat, Puskás Artúr szakmai igazgató pedig ennek kapcsán akkor annyit mondott: a horvát szakember valóban felajánlotta, hogy távozik, ha azzal segít a gárdán. Ám a klub kiállt mellette, élvezi a bizalmat. Ráadásul az egy hónapos bajnoki szünet is rendelkezésre áll rendezni a sorokat, inkább a játékoskeretben jeleztek várható változást.

A ZTE KK honlapjára múlt szombaton felkerült podcastban Puskás Artúr továbbra is arról beszélt, hogy Teo Cizmiccsel képzelik a jövőt. Ehhez képest kedden bejelentették az új edzőt. Két eset lehetséges: Puskás Artúr mint szakmai igazgató semmit sem tudott az egészről, vagy ettől eltérően kommunikált. Mondjuk, egyik sem jó… De ne legyünk álnaivak, nyilvánvaló, hogy nem volt beavatva a döntésbe…

Teo Cizmic alatt nem jöttek az eredmények, s bár nem ígért bajnoki címet, arról sem volt szó a szezon előtt, hogy megint a kiesés elkerülése ellen kell harcolni. Nem zalai jelenség, de azért ez is elgondolkodtató, ami a kispadokon történik. A ZTE KK-nál Emir Mutapcic az ötödik szakvezető az előző és a mostani szezont is ideértve. Ante Nazor tavaly 5 meccs után távozott, Heinrich Róbert másodedző átmenetileg átvette a csapatot, majd jött az olasz Luca Bechi, aki január elejétől március közepéig maradt, amikor őt is felmentették a munkavégzés alól. A szezon végéig Heinrich Róbertet nevezték ki újra, aztán már április végén bejelentették Teo Cizmic érkezését, akivel hosszú távú koncepció mentén kívántak elindulni egy sikeresebb jövő felé.

Eddig.

Teo Cizmicnek tíz meccs jutott a ZTE KK élén, a kép a Nyíregyháza elleni meccsen készült
Fotó: Katona Tibor / Zalai Hírlap

A száraz tényeken túl szerettünk volna részleteket is megtudni a háttérről. Először is arról, ki döntött a váltás mellett. A kérdést Stárics Kornélnak, a ZTE KK ügyvezetőjének tettük fel, aki úgy felelt:

– Klubdöntés született.

– Mit kell érteni ez alatt? Az ügyvezető döntött, vagy a tulajdonos?

– A klub döntése volt a váltás.

– Jó, akkor annyit áruljon el: hirtelen döntés volt?

– Azt nem mondom, de muszáj volt lépni, hiszen gyenge mutatóval állunk, és a riválisok is léptek. Teo Cizmicet felmentettük a munkavégzés alól, akivel kétéves megállapodásunk van. A közös megegyezéssel való szakításról most kezdünk el tárgyalni.

– Új edző jön, aki hozza majd a játékosait? Vagy a klub dönt az esetleges játékcserék kérdésében is?

– Emir Mutapciccsal kedd este állapodtunk meg, a csapat mérkőzéseit látta felvételről. Ő és a szakmai igazgató dönti el, hogy melyik poszton legyen változás. Egyelőre egy cserében gondolkodunk, akár már a héten bejelenthetjük ezt is.

– Marad a klubnál Puskás Artúr szakmai igazgató?

– Igen. Csak a vezetőedzői poszton változtattunk, és az új szakvezetővel úgy állapodtunk meg, hogy a szakmai stáb tagjai maradnak.

Természetesen Puskás Artúrt is megkerestük, aki annyit fűzött hozzá ehhez: ő is meglepődött, ám neki az a feladata, hogy a vezetőedző munkáját támogassa. Így lesz ez most is, a csapat minél eredményesebb szereplése érdekében.

Emir Mutapcic az egykori jugoszláv válogatottal játékosként bronzérmet szerzett a Los Angeles-i olimpián, majd két évre rá, 1986-ban vb-ezüstöt is. Edzői karrierjét Németországban kezdte. Többek között az Alba Berlint irányította, de a német U20-as válogatottat és Bosznia csapatát is egy rövid ideig. A német felnőttválogatott másodedzőjeként is tevékenykedett, 2020-ig pedig hét éven keresztül a Bayern München kosárlabdacsapatának volt a másodedzője.

Egerszegen szerda este kezdte el a munkát.

A ZTE KK volt társadalmi elnökségének közleménye

A Zalakerámia-ZTE KK férfi kosárlabda csapatánál történt edzőváltásról szóló cikkünk eredeti változatában a ZTE KK volt társadalmi elnöksége is említésre került. Cikkünket azóta pontosítottuk, a ZTE KK korábbi társadalmi elnökség tagjai pedig az alábbi közleményt juttatták el hozzánk:

„2021. november 24-én a ZAOL Hírportál interjút készített a ZTE Kosárlabda Klub ügyvezetőjével, Stárics Kornéllal és az interjú során a Teo Cizmic vezetőedző felmentéséről szóló döntés meghozatalával kapcsolatos újságírói kérdés feltevésekor félreértésre adott okot a társadalmi elnökség szövegkörnyezetbe helyezése.

A tényszerűség és a valósághű helyzet felvázolása miatt szükségét látjuk hangsúlyozni, hogy a ZTE KK társadalmi elnöksége – amely mindennemű ellenszolgáltatás nélkül valóban társadalmi munkában dolgozó elnökségként működött – a Klub tulajdonosának döntése alapján 2021. június 8-án megszűnt, az elnökség tagjainak semmilyen jogviszonya nem áll fenn a Klubbal, így értelemszerűen sem a vezető edző felmentéséről szóló döntésben, sem a Klubot érintő más döntésekben nem vesz részt.

A megszűnt társadalmi elnökség tagjai szurkolóként természetesen elhivatottak a Klub mellett, és bíznak abban, hogy a Klub a tradícióinak megfelelő eredményeket fog elérni a jövőben.

Zalaegerszeg, 2021. november 25.

Tisztelettel:

A volt társadalmi elnökség tagjai:

Dr. Bárdos László, Dr. Gyimesi Endre, Dr. Kelemen Péter”

Kapcsolódó tartalom:

https://www.zaol.hu/sport/helyi-sport/edzot-valtott-a-zalakeramia-zte-kk-5800994/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában