Frissen Zalából

2021.10.27. 19:06

Bringások az Alsóerdőn – Legalizálják az erdei kerékpáros pályákat

Nemzetközi versenyek megrendezésére is alkalmas kerékpáros pályarendszer készült el az idén Zalaegerszegen az Alsóerdő, Kertváros felőli szélén. A város felől, a kerékpárúton a gyerekek is biztonságosan megközelíthetik a bringaparkot, amelyen minden kerékpáros szakág megtalálja az edzés lehetőségét. Tekerik is itt a gépjeiket a srácok szinte minden napszakban. Ottjártunkkor bringájával látványos ugrásokat végzett a páterdombi Kéner Tamás.

Győrffy István

Amikor már repül a kerékpáros

Fotó: Győrffy István

-Nem vagyok tagja az egerszegi kerékpáros sportegyesületnek, én az Azáleás-völgy feletti erdei pályán vagyok érdekelt, de jó, hogy ezen a pályán is edzhetünk – mondja, s azt is elárulja, hogy társaival kerékpáros egyesület alapításán gondolkoznak, mivel jó úton halad a tévétorony alatti erdei pálya engedélyezése.

Bringások a pálya szélén
Fotó: Győrffy István

Lapunk is foglalkozott korábban az Azáleás-völgy feletti erdei pálya sorsával, mivel az itt kialakított nyomvonal engedély nélkül épült, s a kerékpárosok zavarták az erre kirándulókat. Ezért is fordultunk az új információval Pintér Csabához, a Zalaerdő Zalaegerszegi Erdészetének vezetőjéhez.

Ágaskodik a bringa
Fotó: Győrffy István

-Igen, lehetővé tesszük a pálya legalizálást. Eddig több bejelentést kaptunk az Azáleás-völgyet felkereső turistáktól, hogy zavarják őket a bringások. Úgy gondoltuk, hogy szabályozott keretek között engedélyezzük a bringások által kiépített pályák legalizálását. Most történik ennek tervezése, majd az engedélyeztetése – válaszolta, s Szabó Zoltánhoz a Magyar Kerékpáros Szövetség alelnökéhez, az idén átadott bringapark kiépítését kezdeményező Zöld Irány Egyesület vezetőjéhez irányított bennünket, aki a pályák felmérését, tervezését, engedélyeztetését készíti elő.

Amikor már repül a kerékpáros
Fotó: Győrffy István

- A zalaegerszegi Alsóerdő a terepkerékpározás kedvelőinek több lehetőséget is biztosít, hiszen különböző és nehézségű nyomvonalakon lehet kerékpározni. Az idén szeptemberre elkészült a Zalaegerszegi Bringapark az Alsóerdő mellett, ami hozzájárul a minőségi aktív szabadidő eltöltéséhez. Ezek a nyomvonalak és pályák, valamint épített és természetes akadályok a terepkerékpározás több szakágát is ki tudják elégíteni. Sőt, az Alsóerdőn az elmúlt években több rangos és nagysikerű nemzetközi terepkerékpáros verseny került megrendezésre és ez a jövőben is így lesz. Ezért, a még kivitelezés alatt lévő Alsóerdei szabadidőközpont is tartalmaz olyan elemeket, – öltözők, parkolók, lelátó, egyéb infrastruktúra stb.. – amelyek szükségesek a rangos nemzetközi versenyek megrendezéséhez. Az erdei nyomvonalakon az elmúlt 10 év alatt különböző akadályok épültek. Ezeknek az akadályoknak egy része a használatból adódóan és az időjárási viszonyok miatt amortizálódott és mára már használhatatlanok vagy balesetveszélyesek. Ezért ezeket az akadályokat leltárba vesszük és tervezzük azok felújítását, újra építését. Továbbá az akadályok mellé figyelmeztető táblákat helyezünk majd ki a balesetek elkerülése érdekében. Ezek az akadályok a TV torony felöli részen találhatóak három nyomvonalon. A nyomvonalakat a Zalaerdő munkatársaival és az azokat jellemzően használó bringásokkal bejártuk. A Zalaerdő munkatársai hozzájárultak ahhoz, hogy ezeket a kerékpáros nyomvonalakat továbbra is használhatják a kerékpárosok – válaszolta Szabó Zoltán, s elárulta azt is, hogy tervezik olyan nyomvonalak kialakítását is, amin XCO szakágban rangos hazai és nemzetközi versenyeket tudnak rendezni. Ebben segítségükre lesz Parti András négyszeres olimpikon terep kerékpáros.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában