Frissen Zalából

2021.09.01. 06:50

Pálinka vagy 100-as zsepi? Így élték meg a zalai Illés Fanni paralimpiai bajnoki címét a szülei

Reziből indult, Tokióból paralimpiai bajnokként tér haza Illés Fanni.

Ujvári Klaudia

Az aranyérmes Illés Fanni az S4-es kategóriájú 100 méteres női mellúszás eredményhirdetésén a tokiói paralimpián

Forrás: MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd

Mint arról korábban beszámoltunk, a Vasas SC világ-és Európa-bajnok versenyzője, a 29 éves Illés Fanni aranyérmet nyert 100 méteres mellúszásban az S4-es kategóriában a tokiói paralimpián. Az aranyérme jelentette a magyar paralimpiai éremgyűjtemény 150. darabját.

A finálé pillanatai

Hogyan izgulták végig a döntőt a Zalában élő rokonok? Miként ünnepeltek a szülők? Illésné Gelencsér Erzsébettel, Fanni édesanyjával beszélgettünk.

- Igazából már hetek óta nem tudtunk aludni. Aztán hajnalban megnéztük az előfutamot. A kínai lány kiugró teljesítményére nem számítottunk – mesélte Illésné Gelencsér Erzsébet.

Ettől csak még nagyobb lett az izgalom. Aztán elérkezett a döntő pillanata.

- Arról vagyok híres, hogy nehezen kezelem az ilyen szituációkat, főként, ha a gyerekemről van szó. Végig szoktam nézni, de ha tehetném, legszívesebben menekülnék. Kint guggoltam a konyhában, imádkoztam. A férjem, Illés Tihamér rám szólt, hogy menjek, mert nekünk ez a sorsunk: végig kell nézni. Bementem a tv elé, végignéztük. Utána újra megnéztük, akkor már telefonon. Nálam hamarabb eltört a mécses, de az édesapja is sírt. Ez törvényszerű. Erre nagyon régóta vártunk.

A győztes Illés Fanni (k) az S4-es kategóriájú 100 méteres női mellúszás döntője után. Mellette a második helyezett olasz Giulia Ghiretti (j) és a kínai Cseng Csiao. Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

A megható interjú

Nem tudom, hogy a szüleim most a pálinkás üveget fogják, vagy épp a 100-as zsepit…

Kíváncsiak voltunk, vajon a fentiek közül melyik verzió valósult meg.

- Nem pálinkát, hanem pezsgőt ittunk, valamint a 10 db-os zsepi került elő – emlékezett vissza nevetve Erzsébet, aki kitért arra, hogy a finálé pillanatait a rokonságuk egy része a templomban izgulta végig.

A templomban is nézték

- Az öcsém Fanni keresztapukája, egyben hatalmas szurkolója. Vasárnaponként Reziben fél 12-kor tartják a szentmisét, ahova most értelemszerűen mi nem mentünk, viszont ő igen. A templomban ott volt a nagymamája is. Az esperes úr a mise előtt a Jóisten áldását kérte a lányunk úszására. Feri szokta közvetíteni a misét, ezúttal magyar melegítőben ment. Nálunk ez nem szokványos dolog. A laptop nyitva volt, és akik körülötte ültek a misén, mindannyian a döntőt nézték. Sőt, miután Fanni megnyerte, még az esperes úrnak is mutatta a hüvelykujjával, hogy megvan. Ő is mosolygott – avatott be a részletekbe. – Azt hiszem, hogy vasárnap délután 3 óra körül beszéltünk Fannival, akkor voltak többen itt nálunk, hívott minket.

Felfoghatatlan érzés

A büszke édesanya számára még mindig felfoghatatlan érzés, hogy három paralimpiát követően a negyediken lányuk felért a csúcsra.

- Bíztatni kellett Fannit, hogy csinálja tovább. Az volt a szlogenünk, hogy a sok munkának egyszer beérik a gyümölcse. Ott voltunk minden egyes könnycseppjénél. Két vállműtéten esett át, mivel végtaghiányos és az egyik kezét műtötték, ezért egy maradt neki mindarra, amit el kell végeznie. Hévízen dolgozom, a szabadnapjaimon jártam fel hozzá Budapestre, segítettem neki, amiben csak tudtam.

Örömkönnyek törtek elő? – érdeklődtünk.

- Egyébként Fanni nagyon tudja tartani magát. Ő nem szokott sírni a nagy nyilvánosság előtt. Ezek már valóban örömkönnyek voltak. Az átélt feszültség szavakkal egyszerűen leírhatatlan. Szerintem mi sokkal jobban rettegtünk, mint ő. Időbe telik, mire kiheverjük.

Az aranyérmes Illés Fanni az S4-es kategóriájú 100 méteres női mellúszás eredményhirdetésén a tokiói paralimpián Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Hozzátette: minden szülő azt szeretné, hogy a gyermeke boldog legyen.

- Mikor megszületett, csak tettük a dolgunkat, amit tudtunk. Ez a hatalmas sportszeretet az édesapjának köszönhető. Én ennyire nem vagyok beavatott, szerintem nem is leszek soha. Megköszöntem a férjemnek az élményt. Úgy tudjuk, hogy vasárnap éjjel érkezik Budapestre. Arról még nincs információnk, hogy Rezibe mikor jön. Büszke a kis falujára, hogy innét, erről a kis településről hova el lehet érni.

- Örülünk annak, ahogyan ezt a paralimpiát az országunk kezeli. Köszönjük, hogy ekkora nyilvánosságot kapott.

Csütörtökön 400 méter gyorson, illetve pénteken 100 méter háton még láthatjuk versenyezni Illés Fannit a tokiói paralimpián. Szurkoljunk a zalai kiválóságnak!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában