Frissen Zalából

2021.08.06. 13:30

Ismét megrendezik a kiskanizsai repülőtéren a Vitorlázórepülő Rally Kupát

Az augusztus 7-én és 8-án (szombat, vasárnap) a Nagykanizsa környékén élők több halkan suhanó gépmadarat pillanthatnak meg, ha az égre tekintenek, hisz a kiskanizsai repülőtéren negyedik alkalommal tartják meg a Vitorlázórepülő Rally Kupa kanizsai futamát a Dél-Zalai Aeroclub rendezésében.

Benedek Bálint

Képünk egy korábbi, kiskanizsai vitorlázórepülő-versenyen készült

Forrás: Archív

Fotó: Gergely Szilárd

A versenysorozatot a nyár folyamán 8 hétvégén, 8 különböző helyszínen rendezik meg (a Forma 1-es futamokhoz hasonlóan). Szombathely, Budapest, Szeged, Békéscsaba és Nyíregyháza után a kiskanizsai repülőtéren mérik össze távrepülő tudásukat a hazai vitorlázórepülő pilóták.

Képünk egy korábbi, kiskanizsai vitorlázórepülő-versenyen készült
Fotó: Gergely Szilárd / Archív

- A pilóták és gépeik pénteken, illetve szombat délelőtt érkeznek a repülőtérre – mondta Gaál Zsuzsanna a szervező egyesület szakosztály-vezetője. – A vitorlázógépeket egy eligazítás után szombaton és vasárnap dél körül húzza a magasba egy motoros repülőgép. A felfelé szálló meleg áramlatok kihasználásával emelkednek tovább, akár 2000 méteres magasságba is. Az indulók előre meghatározott útvonalon, további emelő áramlatokat keresve akár 2-300 kilométert is megtesznek. A sebesség és megtett táv arányában történik a pontozás. A második nap végén futamgyőztest hirdetnek. Valamint a versenysorozat végén az összesített eredmény alapján kapja meg az abszolút győztes címet a legtöbb pontot szerző induló.

A viadalra előreláthatólag 8-10 versenyző érkezik az ország különböző pontjairól. Jelenleg is folynak a repülőtéren az előkészületek, a repülőklub és támogatóik a repülőtér területét, épületeit, kiszolgáló helyiségeket készítik fel a vendégek és repülők fogadására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában