Frissen Zalából

2021.08.09. 20:00

Hullámvasúton a ZTE – Idegtépő perceket okozott a VAR Mezőkövesden

Pont nélkül zárta a labdarúgó NB I. második fordulóját a ZTE FC, ám olyan mérkőzést játszott, mely joggal illethető hangzatos jelzőkkel. Nem feltétlen a mutatott játék okán, de a 3-2-es mezőkövesdi sikerben természetesen futball is volt.

Kerkai Attila

Kék szerelésben az egerszegi Sankovic küzd a kövesdi túlerővel

Forrás: Nemzeti Sport

Fotó: Föld Imre

A magyar élvonalban ettől a szezontól alkalmazzák a videóbírót (VAR – video assistant referee). A szombati Mezőkövesd–ZTE FC találkozón pedig láthattuk, mennyire tud hasznos és zavaró is lenni egyszerre a rendszer. Túlzás, hogy az első félidő 55 percig tartott, és ebben 8-9 perccel a két videózás volt a ludas. Waltner Róbert, a ZTE FC vezetőedzője a mérkőzés utáni sajtótájékoztatón azt mondta: fontos, hogy a játékvezető, illetve a VAR-szobában (ami jelenleg idehaza még egy busz) levők milyen szituációkat néznek vissza. De kiemelte: az ilyen hosszú vizsgálódás idegborzoló, főként a pályán lévőknek.

Kék szerelésben az egerszegi Sankovic küzd a kövesdi túlerővel
Fotó: Föld Imre / Nemzeti Sport

Valószínűleg ő is így élte meg, hiszen a szünetben Pillók Ádám játékvezető a zalai trénert kiállította, így a második félidőt csak a lelátóról nézhette végig. Tényleg idegesítő volt már az elején vizsgált büntető is, illetve Koszta Márk szabályosnak látszó, de aztán elvett góljának egészen hosszadalmas vizsgálata. Ráadásul maradt kétely is, hogy Koszta tényleg könyökölt-e, vagy csak lendületet vett, mert leszorított kézzel mégsem lehet felugrani fejelni… De nem is ez a lényeg, sokkal inkább az lenne a fontos, hogy viszonylag gyors és határozott döntések szülessenek a kétes szituációknál, ha már tényleg van videóbíró.

Ami a mérkőzést illeti, a ZTE FC az első félidő elején tűnt nagyon határozatlannak és máris hátrányban volt. Az, hogy később feljött, és 0-2 után egyenlített, dicséretes volt, de a meccset végül elvesztette. És még nagyobb baj, hogy a két kiállított játékosa, Kálnoki-Kis és Bobál Dávid a védelem közepéből esik ki legalább egy meccsre. Második sárga után kaptak pirosat, mondhatjuk, hogy ilyenkor már visszafogottabbnak kellene lennie egy játékosnak, de könnyű ítélkezni a lelátóról vagy a tévékészülék elől. Tudni kell kezelni ezeket a helyzeteket is, ami persze nehéz, és most két, már kellően rutinos labdarúgóról beszélünk.

Vasárnap a nagy pofont kapott Puskás AFC jön a ZTE Arénába

A ZTE FC a harmadik fordulóban vasárnap a Puskás FC-t fogadja, amely múlt vasárnap este nagy pofonba szaladt bele: a Paksi FC 6-1-re nyert Felcsúton, úgy, hogy a hazaiak­tól 2-0-s, valamint 6-1-es állásnál is kiállított egy labdarúgót a játékvezető.

A BAJNOKSÁG ÁLLÁSA

1.

Mezőkövesd

2

2

-

-

6

4

6

2.

Kisvárda

2

2

-

-

4

2

6

3.

DVSC

2

1

1

-

6

3

4

4.

MTK

2

1

1

-

2

1

4

5.

Paks

2

1

-

1

8

4

3

6.

Puskás

2

1

-

1

3

7

3

7.

Fehérvár

1

-

1

-

1

1

1

8.

Újpest

2

-

1

1

3

4

1

9.

ZTE

2

-

1

1

3

4

1

10.

Gyirmót

2

-

1

1

2

3

1

11.

FTC

1

-

-

1

1

2

0

12.

Honvéd

2

-

-

2

1

5

0

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában