Frissen Zalából

2021.07.01. 20:00

Hévízen is készül a tokiói olimpiára Rasovszky Kristóf

A Tófürdőben (is) készül Rasovszky Kristóf felnőtt és junior világbajnok, kétszeres Európa-bajnok nyíltvízi úszó a tokiói olimpiára, amely július 23-án kezdődik. Az ottani körülményeket modellezve a kiváló sportoló a meleg vizű gyógytóban edz heti egy alkalommal.

Péter B. Árpád

Mester és tanítvány. Rasovszky Kristóf és Szokolai László az egyik szombat hajnali gyakorlás után a Hévízi-tónál, ahol mostanában visszatérő vendégek

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Péter B. Árpád

Tokióban 30 fok körüli vízhőmérsékletre és hőségre kell számítani, ez olyan külső tényező, amire készülni kell, magyarázza a szokatlan tréninghelyszínt Rasovszky Kristóf.

– Ez fizikailag másfajta megterhelést jelent, mint a hideg víz, amelyhez gyorsan hozzászokik az ember, s hőt termel – folytatja a világbajnok úszó. – A meleg vízben viszont nem tudja magát hűteni az ember, ezért kértük meg a hévízieket, hogy hetente legalább egyszer, a reggeli nyitás előtt biztosítsák nekünk ezt a lehetőséget.

Ezekben a hetekben a tó vize 32-33 fokos, ez melegebb, mint ami Japánban vár Kristófra, ezért úgy érvel: „ha ezt bírom, akkor kint sem lesz probléma”.

– Ezen a hőfokon más az edzés: sokkal nehezebb elvégezni azokat a feladatokat, amiket egy 26 fokos medencében – árnyalja a küzdelmes hévízi órákat Rasovszky Kristóf –, de így nem érhet meglepetésként sem testben, sem fejben a várható tokiói vízhőfok.

Mester és tanítvány. Rasovszky Kristóf és Szokolai László az egyik szombat hajnali gyakorlás után a Hévízi-tónál, ahol mostanában visszatérő vendégek Fotó: Péter B. Árpád / Zalai Hírlap

A Balaton Úszó Klub versenyzője a közelmúltban megnyerte a magyar bajnokságot, amit menetből teljesített: természetesen edzőjével, Szokolai Lászlóval nem arra időzítették Kristóf csúcsformáját.

Az úszó szerint a világjárvány idején, az első néhány hónapot leszámítva a nemzetközi élmezőny elvégezte a szükséges munkát, és nagyjából most mindenki ugyanott tart, az idei versenyekből kiindulva pedig nem változott az erősorrend, ám az utolsó hetek még sok mindent befolyásolhatnak a helyezéseket illetően.

Rasovszky Kristóf éremért megy az ötkarikás játékokra, amely – mint fogalmaz – tőle elvárható, reális cél.

Mestere, Szokolai László a „műhelytitkokat” részletezve elárulja: amikor kiderül, hol lesz egy adott világverseny, „az ember megpróbálja feltérképezni az összes várható körülményt, amelyek közül nálunk az egyik legfontosabb a víz hőfoka”.

– Az időjárást persze nem látjuk előre, hogy a verseny napján lesz-e szél vagy hullám, de a hőmérséklettel nagyjából tisztában vagyunk – fogalmaz a szakember. – A levegő Tokióban nyáron 40 fok körüli, a tenger pedig nagyjából 30 fokos, akárcsak a hévízi gyógytó. Két opció közül választhattunk: megragadjuk a Tófürdő által kínált lehetőséget, amit köszönünk, vagy a ruhás úszást választjuk, amivel medencében modellezhetjük ezeket a hatásokat. Mi Hévíz mellett döntöttünk.

Szokolai László szerint mindez komoly megterhelés versenyzője számára, hiszen a medencében 26-27 fokos a víz, a gyógytóban pedig akár négy fokkal több, éppen ezért folyamatos pulzuskontroll mellett edz Rasovszky Kristóf, s az adatok tükrében illesztik a heti tréningprogramba a hajnali hévízi úszásokat, amelyek mellett a világbajnok az új veszprémi uszodában és Balatonalmádiban, a strandon készül.

– Sok mindentől függ a végső helyezés. Láthatja bárki: egy 10 kilométeres verseny gyakran célfotóval dől el, tehát nehezebb előre kiszámolni, mint a medencés úszást. Akad 4-5 olyan sportoló, akinek előzetesen reális esélye van arra, hogy nyerjen, meglátjuk, hogyan jön ki a lépés Japánban – összegez Szokolai László, aki nem titkolja: tanítványa is azok közé tartozik, akiknek érem kerülhet a nyakába az olimpián.

– Mi most duplán is szurkolunk Kristófnak – jegyezte meg Czene Alexandra, a Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórház kommunikációs és marketingvezetője a hajnali edzést nézve. – Számunkra megtisztelő és természetes, hogy lehetőséget biztosítunk egy remek sport­embernek, olimpikonnak a felkészüléshez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában