Koronavírus Zalában

2021.02.02. 11:30

Liszli Erika testépítő világbajnok: Tíz év után először következett olyan hónap, mikor nem tudtam edzeni...

Továbbra is maradnak a járványügyi szigorítások, melyek a sportéletre is kihatnak. Liszli Erika világbajnok testépítőt kérdeztük, hogy ebben a helyzetben hogyan készül, illetve szerinte mikorra várható a fitnesztermek újbóli megnyitása.

Kerkai Attila

Liszli Erika novemberben Las Vegasban szeretné megvédeni címét Fotó: archív/Katona Tibor

Fotó: © Katona Tibor

Nehéz a helyzet

A sajtóban számtalan híradás megjelent arról, hogy az edzőtermek üzemeltetői, illetve a fitneszágazat összes szereplője nagyon nehéz helyzetbe került a bezárás miatt. A sorban ott vannak azok is, akik pusztán sportolni szeretnének és eddig mindennapjaik része volt az edzés. Liszli Erika profi versenyzőként is megtapasztalta ezt, a novemberi bezárás neki is egy hónap kényszerszünetet hozott.

– Az első egy hónap nagyon nehéz volt – kezdte a Naturál Olimpián, Las Vegasban is győztes egerszegi testépítő. – Hiába volt versenyzői kártyám, nem tudtam hol edzeni, és más volt a helyzet, mint az év elején, amikor szintén bezárt minden. Akkor tavasz volt, a szabadban is el lehetett végezni olyan feladatokat, amiket most november-decemberben nem. Tíz év után először következett olyan hónap számomra, amikor nem tudtam edzeni és ez – bevallom – mentálisan is megviselt.

A járványügyi szabályok az igazolt sportolóknak engedélyezik az edzést és Liszli Erikának egy hónap után újra lehetősége nyílt konditerembe járni. Azt mondta, bár szakember, és tudja, hogy nem szabad ilyen kihagyás után hirtelen nekiugrani a súlyoknak, de ő maga sem bírta ki. Kétszer is edzett egy nap…

Liszli Erika novemberben Las Vegasban szeretné megvédeni címét Fotó: archív/Katona Tibor

Talán majd húsvét környékén...

A fitneszágazat egyre jobban hallatja a hangját a korlátozás negatív hatásai miatt, a mozogni vágyók pedig a tavasz közeledtével talán már alternatívát keresnek, hogy edzhessenek. Terembe egy ideig még nem mehetnek, hiszen a korlátozásokat március elsejéig meghosszabbították. Ám elhangzott: enyhítésről akkor lehet majd beszélni, ha a koronavírus elleni harcban az átoltottság elér egy szintet, talán húsvét környékén…

– Akik rendszeresen mozognak, azoknál a leállás akár idegrendszeri és keringési zavarokat is okozhat – folytatta Liszli Erika. – A szív és a keringés hozzászokik a terheléshez, így a megvonás fizikai tüneteket is okozhat. Az újrakezdésnél – és általában is – érdemes a kardiós és a súlyzós edzéseket különválasztani. Visszatérve még a leállásra: inkább mentálisan viselte meg az embert. Köztudott, hogy mozgással lehet például a normális hormonszintet is tartani.

Liszli Erikát arról is kérdeztük, ő mikorra várja, hogy megnyitnak a termek.

– Nem tudom – válaszolta. – Egészségügyi diplomával is rendelkező szakemberként úgy gondolom: alapos mérlegelés után zárták be a termeket, és csak körültekintő módon nyithatják is majd ki őket. Az elhízottak, a cukorbetegek, illetve szív- és érrendszeri betegségben szenvedők helyzete nem könnyű, hiszen ezeket az – úgymond – járványosan terjedő, nem fertőző betegségeket is kordában lehet tartani rendszeres mozgással. A nyitás mellett szólna az is, hogy edzett emberek között nem terjed úgy a koronavírus sem. Aki pedig beteg, úgysem megy edzeni, mert nem esik jól neki. A termekben a járványtól függetlenül is vannak higiéniai szabályok, a rendszeres fertőtlenítés a normál működésnél is előírás. Tartom a kapcsolatot azokkal, akik hozzám jártak edzeni, ők is várják, hogy újra mozoghassanak. Mindez nem csak a versenyzők és a kigyúrt nők és férfiak problémája. Jár hozzám orvos, ülőmunkát végző irodista, vagy fizikai dolgozó, akiknek korábban volt valamilyen egészségügyi gondja és a testmozgás volt javallott számára. Nem biztos, hogy nekik a külső megjelenés a legfontosabb. A testmozgás sokaknak terápia: jár hozzám olyan négygyermekes anya, akinek az a heti két alkalom relaxálást, idegi felfrissülést jelent.

És a „távedzés” helyettesítheti-e a normálisat? Tavasz óta ebben is van már gyakorlat.

– Nem – érkezett a határozott válasz. – Amikor a tavaszi újranyitás után megint edzéseket tartottam, azonnal észrevettem a különbségeket. Én is tartottam közösségi csatornán tréningeket, de most már nem vállalkoztam erre. Online térben nem látod a másik tekintetét, mozgását, nem tudod, mikor szólj, hogy most elég, mert ez innentől inkább már árt, mint használ. Ki merem jelenteni: a fitneszipar közvetve egészségügyi tevékenységet folytat, az egészségnevelés területén sokkal nagyobb befolyással bír, mint bármilyen egészségügyi kampány.

És mi a helyzet a versenyzéssel? Hiszen Liszli Erika komolyan készül.

– Júniusban lesz világbajnokság, ám azt kihagyom – árulta el a bajnok. – Pont az alapozás egyik fontos szakasza maradt ki az ősszel és úgy vagyok vele: ha nem tettem meg száz százalékot a munkában, akkor nem utazok el egy ilyen viadalra. Idehaza a versenyeken már csak bíráskodok. Ha minden jól megy, akkor novemberben újra elutazok Las Vegasba, a Naturál Olimpiára. Ahol meg akarom védeni a címeimet!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában