honi kosárlabda-élvonal

2021.01.07. 19:09

Egyre több fiatal kap lehetőséget Zalaegerszegen is

A 2020/21-es élvonalbeli felnőtt kosárlabda-bajnokságokban már az alapszakasz második felét játsszák a csapatok, a programba beiktatva a vírushelyzet miatt elhalasztott mérkőzéseket is. Az U20-as szabály értelmében egyre több fiatal kap lehetőséget a csapatokban, sok esetben nem is csak a kötelező játékidőre.

Jóna István

A Zalakerámia-ZTE KK-ban Polster Attila kapta a legtöbb játékpercet

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Jóna István

Az utánpótlásport.hu oldal készített egy kimutatást, hogy az érintett – 2000-ben vagy az után született – játékos mennyi lehetőséget kapnak az NB I-es csapatokban. A játékosok száma szinte hihetetlen, hiszen összesen 115 utánpótláskorú kosaras lépett pályára legalább egyszer a szezonban a férfi vagy női élvonalban.

A ZTE NKK-ban Horváth Fruzsina kapta a legtöbb játékpercet
Fotó: Jóna István / Zalai Hírlap

A női mezőnyben a legtöbb fiatalt − holtversenyben − a PEAC-Pécs és a Vasas Akadémia foglalkoztatta, szám szerint kilencet. A ZTE NKK is jó helyen áll e tekintetben, hiszen 7 fiatal – Dömötör Dorina, Horváth Fanni és Fruzsina, Németh Kincső, Szabó Kinga Úr Boglárka és a kanadai Deanna Tuchserer – játszik hétről hétre a meccseiken. Ha a külföldi centert kivesszük, akkor a 2003-as születésű Horváth Fruzsina kapja a legtöbb lehetőséget, átlagban 21 percet.

A Zalakerámia-ZTE KK-ban Polster Attila kapta a legtöbb játékpercet
Fotó: Jóna István / Zalai Hírlap

A férfiak között hét U20-as kosarassal az Alba Fehérvár vezeti a rangsort az Egis Körmend, az Atomerőmű SE és a Jászberény előtt. A Zalakerámia-ZTE KK 4 fiatalt – Polster Attila, Simó Bence, Csuti Kornél, Szalay Domonkos – foglalkoztat rendszeresen a mérkőzésein. Közülük Polster Attila játszott többet, átlagban 6,3 percet mérkőzésenként.

Elmondható, hogy egyre több fiatal kap lehetőséget a honi kosárlabda-élvonalban, de talán egy kis bizalom még hiányzik az edzőkből.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában