mountain bike

2020.08.16. 18:07

Döntő tényező volt a sár az alsóerdei hegyikerékpáros bajnokságon

Sem a női, sem a férfi elit kategóriában nem történt címvédés a zalaegerszegi Alsóerdőn vasárnap lezajlott Restart MTB XCO Nemzeti Bajnokságon.

Varga Andor

Fotós: © Katona Tibor

Fotós: © Katona Tibor

A versenyen döntő tényezővé lépett elő a sár, miután vasárnapra virradóan és még délelőtt is bőséges csapadék esett.

A tévétorony oldalán kialakított pályák talaja olyannyira felázott, hogy bizonyos szakaszt törölni is kellett a versenyből. Előfordultak bukások, illetve a körülmények az „esőmenőknek” kedveztek, de mindez – lévén szó szabadtéri sportágról – hegyikerékpárban benne van a pakliban.

A legjobbak, az elit kategória vetélkedésének különös hangsúlyt adott, hogy a nőknél és a férfiaknál válogató versenynek számított az ob, a jövő évi tokiói nyári játékokra már megszerzett egy-egy magyar kvóta sorsa forgott kockán. A csatát a szebbik nemnél a fiatalos lendület döntötte el: a 19 éves Vas Kata Blanka első felnőtt bajnoki címét szerezve nagyott lépett az első olimpiája felé a 30 éves, másodikként célba érő Benkó Barbarával szemben. A férfiaknál pont fordítva történt: a korábbi háromszoros olimpikon, 37 éves Parti András jelentős fölénnyel hódította vissza a tavaly elvesztett aranyérmet az alapvetően országúti kerékpáros Dina Mártontól, aki nagy harcban kaparintotta meg a második helyet a zalaegerszegi származású Palumby Zsombor előtt.

- A terepkerékpáros tudásomat nagyon jól tudtam kamatoztatni a versenyen – értékelt a célba Vas Kata Blanka, aki a cyclocross világbajnokságon idén februárban U23-as ezüstérmet szerzett. – A körülmények nem voltak egyszerűek, az első két körben még sokat tolni is kellett a biciklit, de később száradt a nyomvonal. Nagyon örülök a győzelemnek, ezzel megvan az esély az olimpiára.

Parti András ugyanakkor szinte már biztos benne: pályafutása 22. magyar bajnoki címe után ő lesz a magyar férfi induló a jövő nyáron Japánban. (Már persze ha a koronavírus nem „törli el” a seregszemlét.)

- A betegségem után nem mentek az edzések, nem volt jó a formám, fejben többször már szinte feladtam a dolgot – mondta Parti a futam végén. – Az edzőmmel megpróbáltunk jó formát időzíteni mára, boldog vagyok, hogy sikerült. Csak a körök végén, a műsorközlő jóvoltából volt némi fogalmam arról, hogy mi a helyzet mögöttem, kizárólag a saját dolgommal törődtem, nyomtam, ahogy bírtam. Ilyen körülmények között, bármikor bármi történhet, így csak a célban nyugodhattam meg.

A házigazda ZKSE Szücs Borbála (U13) és Bruchner Regina (U15) révén bajnoki címeket szerzett, míg Szücs Júlia (U15) és Kálmán Dániel Ákos (U15) ezüst-, illetve bronzérmes helyen zárt. Második lett Horváth Szabolcs a Master2 (40 év felett) kategóriában. A Nagykanizsa színeiben Greman Szonja (U17) első, Bokros Csenge Anna (U19) második, Tóth-Almási Borbála (U17) pedig harmadik helyen zárt.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában