Átmeneti változások a taorendszerben,

2020.03.24. 19:30

Csak az indokoltan felmerülő költségek számolhatók el a sportszervezeteknél

A korábban tervezett sportberuházási és sporttámogatási rendszerek működését is felülírta a járvány miatt kihirdetett veszélyhelyzet. A látványsportágak támogatására hivatott társaságiadó-kedvezmény (tao) nagyon sok egyesületet érint, a legtöbbet talán a labdarúgásban. Józsi Györggyel, az MLSZ Zala Megyei Igazgatóság (ZMI) vezetőjével az új helyzetre való tekintettel beszélgettünk. 

Kerkai Attila

Egy korábbi jelenet a Gellénháza–Csács-NSE találkozóról. A változások minden osztályt érintenek

Fotó: Pezzetta Umberto

A minap az MLSZ Zala Megyei Igazgatóságához is érkezett egy levél, a MLSZ taoellenőrzési osztályától, amiben az érintett sportszervezeteket tájékoztatják a teendőkről a megváltozott körülmények között. Először is arra kérik a sportszervezeteket, hogy mind jóváhagyási, mind elszámolási oldalon a folyamatban lévő eljárási határidőket tartsák be. Ugyanakkor, figyelembe véve az elszámolási szabályokat, a járványügyi vészhelyzetre való tekintettel az érintett időszakban a kormány rendkívüli intézkedéseinek betartása mellett csak az indokoltan felmerült költségek számolhatók el.

A tájékoztatóban az is áll: „A 2020. március 14. utáni időszakban tartandó hazai- és külföldi tornákkal, edzőtáborokkal összefüggésben felmerülő költségek (sportlétesítmény és sportpálya bérleti díja; személyszállítási költségek; nevezési költségek, felkészítési és képzési költségek; rendezési költségek, verseny- és játékengedélyek kiállításának költségei és logisztikai költségek stb.) visszavonásig nem elszámolhatók. Az esetlegesen már kifizetett előlegeket vissza kell kérni. A sportlétesítmény és sportpálya bérleti díjával összefüggésben javasoljuk, a megkötött bérleti szerződések esetleges módosításának lehetőségéről minden Sportszervezet egyeztessen szolgáltatójával. Az igazoltan nem módosítható szerződések alapján kifizetett bérleti díjak elszámolhatók.”

Egy korábbi jelenet a Gellénháza–Csács-NSE találkozóról. A változások minden osztályt érintenek
Fotó: Pezzetta Umberto

Kizárólag olyan kifizetés számolható el, amely folyamatos szerződéses jogviszonyt fed le, és kifizetése hosszabb időszakot takar. A szerződés és a számlában szereplő szolgáltatás kezdete 2020. március 15. előtti kell, hogy legyen.

Lényeges a tájékoztatóban, hogy havi vagy eseti számlák, amelyek kizárólag a veszélyhelyzet időszakához kapcsolódnak, jelen pillanatban nem számolhatók el.

Ugyancsak lényeges pont az edzők, sportszakemberek tao révén történő bérkifizetésének a módja, illetve lehetősége. Nos, a munkabérek és megbízási díjak elszámolása továbbra is lehetséges, amennyiben a munkavállaló szerződése folyamatos munkaviszonyt támaszt alá, s a szerződés és a munkaviszony kezdete 2020. március 15-t megelőző. A költségek kifizetése a sportszervezet és az érintett munkavállaló sportszakember közötti megállapodás függvénye. Erre vonatkozóan az MLSZ nem fogalmaz meg központi iránymutatást. Ezek elsődlegesen munkajogi/polgárjogi kérdések, a foglalkoztatás formájától függően, melyek nem az MLSZ hatáskörébe tartoznak.

Lényegében ennyi, de mi kíváncsiak voltunk Józsi Györgynek, a ZMI igazgatójának a véleményére is. Már csak amiatt is, hiszen ő az MLSZ Amatőr Bizottság elnökségi tagja is, s talán további hasznos észrevételt, javaslatot is tud adni az egyesületeknek.

– Nos a tájékoztató levélben minden benne van, három lényeges pontot kell figyelembe venni – említette Józsi György. – Március 14. után semmiféle működési költséget nem lehet elszámolni, viszont az edzői béreket ki lehet fizetni, ha a szerződés március 15. előtt már létrejött és folyamatos. Ettől függetlenül az edző és az egyesület módosíthatja a kettejük között fennálló szerződést közös megegyezéssel. Fontos és lényeges, hogy megkötött bérleti szerződéseket lehet módosítani, csak az igazoltan nem módosíthatóakat lehet elszámolni. Csak egy példa erre: a nevezésekkor – amennyiben az nem azonos a nevező egyesülettel – bekérjük a pálya tulajdonosának a nyilatkozatát, hogy a bajnokság végéig biztosítja a létesítményt az adott csapatnak. Ez esetben továbbra is fennáll a bérlet, hiszen a bajnokságnak nincs vége.

Józsi György: „Dolgozni viszont dolgozunk…”
Fotó: ZH

S ha már a pályázat szóba jött, a rendkívüli helyzet ellenére is készülnek a jövőre a megyei igazgatóságon. A következő bajnoki évre 74 egyesület pályázott a 115-ből működési taotámogatásra, ám Józsi György is hozzátette ehhez, egyelőre bizonytalan minden.

– Ezekben a napokban, hetekben mindennél fontosabb, hogy a járványt meg tudják fékezni, illetve lassítani – folytatta a megyei igazgató. – Mi viszont azért előre is nézünk. Így volt ez nemrég, amikor a megyei vezetők és az MLSZ amatőr bizottságának tagjai Csányi Sándorral, az MLSZ elnökével találkoztunk Szarvason. Ott egy prezentációt mutattunk be a résztvevőknek, hogy az amatőr futballban mi valósult meg 2020-ig, illetve az azt követő időszakra tettünk javaslatot. Az MLSZ azt is kérte a megyei igazgatóságoktól, hogy interjúvolja meg azon csapatokat, melyek esélyesek a bajnoki címre, hogy közülük ki vállalná az esetleges NB III-as szereplést. A megyéből a Csács-Nemesapáti jelezte azt, hogy ha sikerülne eljutnia addig, akkor élne az NB III-as indulással. A bajnokság folytatása viszont most bizonytalan. Amennyiben úgy alakul a helyzet, akkor még egy májusi folytatással is be lehetne fejezni június végén a küzdelmeket.

Józsi György elmondta, hogy a ZMI a leállást követően korlátozottan, szerda és pénteki ügyfélfogadást biztosított, ám hétfőtől nincs személyes ügyfélfogadás. Az ügyviteli rendszerek továbbra is működnek.

– Dolgozni viszont dolgozunk, kiemelten a következő évi bajnokság kiírását készítjük és a taopályázatokat is elkezdtük értékelni. Azért fontos ez, mert ha döntés születik a folytatást illetően, akkor ezek az értékelések már kéznél legyenek. Összesen harmincegy egyesület hatszázhét millió forint támogatásra nyújtott be pályázatot a megyéből tárgyi eszközre, fejlesztésre – tette még hozzá Józsi György.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában