Jut még feladat erre az évre

2019.11.27. 20:26

A bajnokságnak vége, de az élet nem állt meg Zala labdarúgásában

Hivatalosan befejeződött az őszi szezon a megyei labdarúgó-bajnokságokban, azonban még nincs teljesen vége a szezonnak. Zala megye válogatottja a hét végén Tatabányán részt vesz a megyei amatőr válogatottak országos nagypályás tornája területi döntőjében, ahonnan a győztes bejut a négycsapatos országos fináléba. Józsi Györggyel, az MLSZ Zala Megyei Igazgatóság (ZMI) vezetőjével egyebek között erről is beszélgettünk, illetve aktuális kérdésekről.

Kerkai Attila

Zalaszentgrótról Ferenczi Dávid (sárgában) is meghívást kapott a megyeválogatottba Fotó: ArchívZalai Hírlap

Fotó: © Katona Tibor

Zala megye válogatottja összeállt, Dobos Sándor, a Tarr Andráshida SC vezetőedzője látja el a szakvezetői teendőket. Józsi György, a ZMI igazgatója elöljáróban elmondta, örömükre szolgált, hogy valamennyi kiválasztott labdarúgó vállalta a szereplést, azonban így is közbejöttek sérülések, de ennek a lehetősége mindig benne van a levegőben. A kétévente sorra kerülő esemény tétje most is az UEFA-régiók kupájában való részvétel, amit a végső győztes megye válogatottja nyer el Magyarországról. S hogy van-e esélye erre mondjuk Zala megye válogatottjának, elsőként erről kérdeztük Józsi Györgyöt.

– Kétévente rendezik meg az amatőr válogatottak magyarországi tornáját, s én mindig azt várom, hogy Zala csapata első körben nyerje meg a területi döntőt – mondta Józsi György. – A régiós győztesek Lipóton találkoznak a jövő hét végén, ott pedig bármi megeshet. Zala csapatának mindig volt esélye megnyerni a területi döntőt, de nüanszok döntöttek mások javára. Most is ez várható, így Zala csapata is lehet győztes, ám az elmúlt esztendők tornái alapján az is látszik, hogy Győr-Moson-Sopron csapata azért ebben a régióban erősebbnek tűnik a többieknél. Annak örülök, hogy akiket meghívtunk, ők megtiszteltetésnek vették ezt, komolyan készülnek. A végső győztes Magyarországot fogja képviselni az UEFA tornáján, így mindenkinek illik is a lehető legjobbját nyújtania.

Zalaszentgrótról Ferenczi Dávid (sárgában) is meghívást kapott a megyeválogatottba Fotó: ArchívZalai Hírlap
Józsi György bízik a továbbjutásban Fotó: Archív

– Ez a torna tehát még hivatalosan is az őszhöz tartozik, de mi várható még ebben az évben Zala megye labdarúgásában?

– A szokásoknak megfelelően a Zala Megye Labdarúgásáért-díjat az évzáró elnökségi ülésünkön, december 19-én adjuk át. Ezenkívül már elkezdtük a munkát, hogy előkészítsük a tavaszt és a jövő évi feladatokon is dolgoznak munkatársaink. Örülünk, hogy Zala megye az MLSZ kedvezményes pályaépítési keretében kapott egy műfüves pálya megépítésére lehetőséget. Nagykapornakon épülhet meg a negyvenszer húsz méteres létesítmény. Év közben, szintén pályázati lehetőséget kihasználva a második ütemben újabb 59 defibrillátort adtunk át csapatoknak, illetve településeknek – az első körben 44 készülék talált gazdára –, így a megyében már csak három olyan pálya van, ahol egyelőre nincs ilyen készülék. Az igazgatóság pedig úgy döntött, hogy a játékvezetők is megkapják azt az oktatást, amivel ezeket az életmentő készülékeket működtetni kell, ha erre szükség van. Ugyan minden egyesületnél megvan az a személy, aki átesett ezen az oktatáson, ám a játékvezetők is mindig ott vannak a meccseken, és jobb, ha ők is tudják, hogyan kell használni ezeket a készülékeket. Eddig a zalaegerszegi és lenti játékvezetői csoport tagjai estek át az oktatáson, januárban a nagykanizsai és a keszthelyi csoport tagjai következnek.

– Az őszi idény mérkőzései lezajlottak. Pár mondatban kérem, foglalja össze a tapasztalataikat, arra is tekintettel, hogy hosszú évek után ismét egycsoportos lett a megyei második vonal.

– A bajnokságok különösebb fennakadások nélkül mentek le. Az első osztályban most úgy néz ki, hogy négy csapat lehet harcban a bajnoki címért. A másodosztály valóban egycsoportos lett, s valóban volt, aki félt az átállástól. Azonban az az igazság, hogy pár éve már érlelődött az összevonás gondolata a csapatok csökkenő száma miatt. Hozzánk nem érkezett negatív vélemény az új rendszerű bajnokság miatt, ennek örülünk. Létszámhiány miatt egyedül a Pölöske csapatánál adódott nehézség, de nagyon bízunk benne, hogy tavaszra sikerül nekik is megoldaniuk ezt a problémát.

– Nézzünk kicsit előre. Mi várható a téli időszakban?

– A futsalnevezések érkeznek, hiszen az utánpótlás korosztályokban (U11, U13, U15, U17, U19) ismét megrendezzük a téli bajnokságot. Legutóbb 45 csapat indult ezekben, most viszont már 65 jelentkezőt regisztráltunk, és még van idő nevezni. Ez fontos a csapatoknak, hiszen a téli időszakban az edzések mellett a versenyzés is megoldott. A felnőttek számára pedig ott lesz ismét a Téli Kupa műfüves torna, ami januárban indul és a tavaszi szezonkezdet előtt két héttel zárul. Zalaegerszegen tizenhat csapat két nyolcas csoportban mérkőzik meg egymással, Hévízen hat együttes szerepelhet, és szervezés alatt van Nagykanizsán is egy csoport. Januárban mindenképpen meghirdetjük az amatőr sportvezetői tanfolyamot. Nagyon szeretnénk, ha minél több megye kettes és megye hármas csapat részéről lenne jelentkező, hogy ne egyszemélyes legyen ezeknél az együtteseknél sem az ügyintézés. Ezenfelül januárban játékvezetői tanfolyamot hirdettünk meg zalaegerszegi oktatással. Jó lenne, ha minél több fiatal is jelentkezne, hiszen szükség van a játékvezetésben is az utánpótlásra. Mi mindenképpen arra biztatjuk őket és persze azokat is, akik esetleg még csak a játszanak a gondolattal, hogy jelentkezzenek játékvezetőnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában