Sakk

2018.06.02. 18:21

Véget ért a Zalakaros Sakkfesztivál – Kanizsai győztes, egerszegi második a 37. nemzetközi versenyen

Zalai sikerekkel ért véget szombaton a fürdővárosban a 37. Zalakaros Sakkfesztivál - Barczay László Emlékverseny: a kanizsai magyar bajnok csapat játékosa, Galyas Miklós vehette át a fődíjat.

Varga Andor

Zalakaros sakkverseny 1-3 helyezett Fotó: Katona Tibor

A Móra általános iskola tornatermében 9 napon át küzdött a helyezésekért a közel 160 résztvevő. A történteket értékelve Horváth Tamás főszervező, a magyar sakkszövetség zalaegerszegi alelnöke elmondta: egy évvel korábban anyagi lehetőségeik egy úgynevezett szupercsoport indítását is lehetővé tették, ahol igazán kiemelkedő tudású, profi sakkozók vetélkedtek. Idén ugyanerre nem volt lehetőségük, ám a verseny beágyazottságát jól mutatja, hogy így is tekintélyes méretű mezőny gyűlt össze, melynek minőségére sem lehetett panasz, hiszen 52 induló rendelkezett valamilyen mesteri címmel. A szervezők pedig remélik, hogy a jövőben újra lesz anyagi erő szupercsoport szervezésére is.

A sorozat folytatása pedig biztosra vehető, hiszen a díjkiosztón Novák Ferenc, a város polgármestere is azzal búcsúzott a versenyzőktől: várják őket vissza a 38. zalakarosi fesztiválra.

Zalakaros sakkverseny 1-3 helyezett Fotó: Katona Tibor

A házigazdák reményei szerint senki nem távozott rossz szájízzel a viadal végén, a legszebb emlékeket pedig nyilván a díjazottak gyűjtötték. A legeredményesebb zalakarosi indulónak járó különdíjat Marton József vehette át. A viadal keretében lezajlott U20-as magyar bajnokságot Gaál Zsóka (Tapolca), illetve Vanczák Tamás (Miskolc, egyben nemzetközi mesteri normát teljesítve a nagy torna 4. helyezettje) nyerte meg. A főverseny dobogójának 3. fokán az orosz Konstantin Chernyshov zárt, 2. lett a Z. Csuti SK-ból Horváth Ádám, s győzött Galyas Miklós, aki már hét éve erősíti az Aquaprofit Nagykanizsa TSK-t.

- Nem kezdtem jól a versenyt, egy döntetlennel nehéz helyzetbe hoztam magam, de amikor a verseny közepén szerencsével sikerült legyőznöm Horváth Ádámot, már éreztem, hogy akár nyerhetek – értékelt a győztes. – Elégedett vagyok, különösen mert egy tanítványt is hoztam magammal, aki a fiatalok között szintén szépen szerepelt.

A küzdelem élességére jellemző, hogy az első hét helyezett egyaránt hét pontot gyűjtött. Az élmezőnyben pedig kínai, indiai, ukrán, ír, horvát és szerb sakkozókat is láthattunk – és láthatunk talán jövőre is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában