ZTE, a bajnokcsapat

2018.05.11. 20:14

Kitörölhetetlen az élmény, amit 30 éve a kosarasok a városnak is adtak

Újra átélhette minden meghívott azokat a harminc évvel ezelőtti feledhetetlen pillanatokat, amit a ZTE kosárlabdacsapatának első bajnoki győzelme hozott, s melyek máig kitörölhetetlenül élnek. Pénteken erre emlékeztek és ünnepelték a hősöket.

Kerkai Attila

Újra összeállt a csapat egy fotóra

Fotó: Katona Tibor/ Zalai Hírlap

Jöttek a fiúk, jó volt újra együtt látni őket. 1988. május 8-án a ZTE kosárlabdacsapata története első bajnoki címét szerezte a Baja elleni párharc megnyerésével, és a 30 évvel ezelőtti dicső pillanatokat idézték fel pénteken a Keresztury VMK-ban. Ekler Elemér újságíró, aki a szervezésben oroszlánrészt vállalt, és az est moderátori szerepkörét is betöltötte, köszöntötte a vendégeket.

Aztán egyenként szólította a ZTE bajnokcsapatának tagjait, Bérczes Istvánt, Bencze Tamást, Farkas Lászlót, Dobi Antalt, dr. Bencze Ákost (ő nem tudott eljönni), Kovács Attilát, Góczán Gábort (ő is hiányzott), Földesi Attilát, Szücs Józsefet, Bodrogi Csabát (szintén hiányzott, hiszen utánpótlás csapatával országos döntőn vesz részt), majd Gáll Tamást. Aztán jött dr. Németh István orvos, Boronyák Róbert gyúró és nem utolsósorban Gellér Sándor, az edző. Így, ebben az összeállításban, újra együtt voltak.

Aztán természetesen jöttek a köszöntők. Dr. Sifter Rózsa kormánymegbízott, mint mondta, nagy tisztelője a sportnak és megköszönte, hogy a csapat sikerével utat mutatott a következő generációknak. Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere azt mondta, ez az a siker, ami után 30 évvel is beszélni kell róla, és ünnepelni.

Újra összeállt a csapat egy fotóra
Fotós: Katona Tibor/ Zalai Hírlap

Hatalmas siker volt

Azt mondta, csak később derült ki, hogy milyen jelentősége volt ennek a bajnoki címnek. A szurkolókat is megemlítette, akik soha nem hagyták cserben a csapatot. Úgy zárta szavait: 1988-ban hitet adtak a városnak, mert csoda történt. A Zalakerámia-ZTE KK nevében dr. Gyimesi Endre társadalmi elnök azt emelte ki: a kosarasok sikere döntő jelentőséggel bírt abban, hogy Zalaegerszeg 1996-ban megkapta a Nemzet Sportvárosa címet.

Méltatta az elődöket, akik annak idején megteremtették annak a lehetőségét, hogy bajnokcsapat épülhessen Egerszegen a nyolcvanas években. Stárics Kornél, a ZTE KK ügyvezetője is a dicső múltról beszélt és talán a nap mondata is az övé: esélytelen volt, hogy a döntőn ott legyen, lévén, hogy két nappal korábban született.

Az ünnepségen levetítettek egy 25 perces filmösszeállítást a Baja elleni utolsó mérkőzésről. S igen: felcsattant a taps egy-egy zsákolásnál, vagy triplánál. Ezt követően miniriportok hangzottak el a játékosokkal, majd fogadás következett, melyen pohárköszöntőt mondott Gergály Gyula, a ZTE akkori elnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában